Υπέρ της διατήρησης του Γραφείου Μελετών για τα ΑμεΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Υπέρ της διατήρησης του Γραφείου Μελετών για τα ΑμεΑ

18:34 | 19/5/14
Ανακοίνωση-διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ για να μην καταργηθεί...

Για τη μεγάλη σημασία και τη διατήρηση του Γραφείου Μελετών για τα Άτομα με Αναπηρία του υπουργείου Περιβάλλοντος έκανε λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), όταν πληροφορήθηκε ότι έπειτα από λειτουργία δεκαετιών και μέγιστη συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, πρόκειται να πάψει να υφίσταται πλέον ως Γραφείο απευθείας υπαγόμενο στον Υπουργό και οι αρμοδιότητές του ενσωματώνονται σε κάποιο τμήμα του Υπουργείου.

Γι’ αυτό και ζητά να συνεχίσει να υπάρχει. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ, «το Γραφείο Μελετών για Άτομα με Αναπηρία αποτελεί κομβικό σημείο για την προώθηση και τον συντονισμό πολιτικών σχετιζόμενων με την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος στα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για το Γραφείο που εισήγαγε, με την υποστήριξη του αναπηρικού κινήματος, την προσβασιμότητα στην ελληνική πραγματικότητα, εξέδωσε τις σχετικές Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους» και αποτελεί από το 1986 μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Προσθέτει ότι «σήμερα, με την επικύρωση από την Ελληνική Βουλή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου αυτής και τις ιδιαίτερα ενισχυμένες απαιτήσεις των Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Ταμείων για την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία το Γραφείο Μελετών για Άτομα με Αναπηρία θα έπρεπε όχι μόνο να εξακολουθήσει να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή, ως Γραφείο υπαγόμενο απευθείας στον Υπουργό, ώστε να έχει τη δυνατότητα οριζόντιου συντονισμού των Υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά και να στελεχωθεί κατάλληλα προκειμένου να μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς του Υπουργείου στον εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δίνει πλέον ιδιαίτερη σημασία στα θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας. Θεωρείται ανεπίτρεπτο σε εθνικό επίπεδο ιδιαίτερα πετυχημένοι σχετικοί θεσμοί να υποβαθμίζονται».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών