Αγώνας Βρυξελλών να «πείσουν» τη Ρώμη να στηρίξει Γιούνκερ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αγώνας Βρυξελλών να «πείσουν» τη Ρώμη να στηρίξει Γιούνκερ

16:54 | 18/6/14
H EE προσπαθεί, με την στήριξη της Γερμανίας, να ικανοποιήσει το ιταλικό αίτημα για έμφαση στην ανάπτυξη προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη της Ρώμης στο πρόσωπο του Juncker για την Προεδρία της Κομισιόν...


Προτεραιότητα της Ιταλικής Προεδρίας είναι η τόνωση της ανάπτυξης, χωρίς την οποία θα έχει λίγες πιθανότητες να μειώσει το δημόσιο χρέος της περισσότερο από 130% του ΑΕΠ.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να δει αύξηση της δημοσιονομικής ευελιξίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σημειώνεται ότι η Ρώμη αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2014.

Ανώτατος Ιταλός αξιωματούχος είπε ότι ο Renzi δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιόν θα στηρίξει για την Προεδρία της Κομισιόν αλλά σίγουρα θα επιμείνει ο υποψήφιος να δεσμευθεί για πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Δεν είμαστε κρεμασμένοι πάνω σε ένα συγκεκριμένο όνομα, θέλουμε δεσμεύσεις σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες», δήλωσε ο Sandro Gozi, Ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Θέλουμε όποιος γίνει πρόεδρος της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Juncker, να δεσμευτεί για τις πολιτικές προτεραιότητες της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ενέργειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», είπε.


Πιο ευέλικτη ερμηνεία των κανόνων του προϋπολογισμού

Ο αρχηγός της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Hannes Swoboda, ανέφερε την Τρίτη ότι μια ευέλικτη ερμηνεία των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ - το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - αποτελεί προϋπόθεση για την στήριξη Renzi στον Juncker.

«Είμαστε σε επαφή με τον Renzi. Προσπαθούμε να διατυπώσουμε ένα κείμενο για το πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο, χωρίς να εγκαταλείπουμε το μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση των χρεών», είπε ο Swoboda σε συνέντευξη Τύπου.
«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy εργάζεται πάνω σε αυτό το κείμενο», συνέχισε. «Είναι προϋπόθεση που θέτει ο Renzi για οποιουδήποτε είδους συμφωνία κάποιον υποψήφιο».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών