Νικήσαμε στη μάχη για το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ, ισχυρίζεται ο στρατός | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νικήσαμε στη μάχη για το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ, ισχυρίζεται ο στρατός

17:02 | 18/6/14
Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να απωθήσουν τους ισλαμιστές που είχαν εισβάλει στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, στρατηγός Κασίμ Άτα, παρά τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που θέλουν τους αντάρτες να έχουν καταλάβει το 75% της μονάδας.

Ο κ. Άτα δήλωσε πως 40 αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεςβάντε (ΙΚΙΛ) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί βρίσκεται 210 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, το Ιράκ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία του, καθώς σουνίτες αντάρτες του ΙΚΙΛ έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, και την στρατηγικής σημασίας Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Νωρίτερα, το σιιτικό Ιράν δεσμεύτηκε πως θα προστατέψει τις ιερές σιιτικές τοποθεσίες καθώς συνεχίζεται η επέλαση των σουνιτών ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι ισχυρίστηκε πως η χώρα έχει ανακτήσει την «εθνική της ενότητα», παρά τις επιτυχίες του ΙΚΙΛ. Ο κ. αλ-Μαλίκι έχει επικριθεί έντονα για ευνοιοκρατία υπέρ της σιιτικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, ο κ. Μαλίκι καρατόμησε τέσσερις κορυφαίους αξιωματικούς του Στράτου, καταλογίζοντάς τους την ευθύνη για το ότι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με το BBC, συγκρούσεις μαίνονται στη δυτική πόλη του Ραμάντι, ενώ χθες Τρίτη δόθηκαν σκληρές μάχες στη Μπακούμπα, μόλις 55 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, με τις τακτικές δυνάμεις τελικά να απωθούν τους ισλαμιστές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης κουρδικής περιοχής εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα ενοποίησης του Ιράκ, δεδομένων των κερδών των σουνιτών, προτείνοντας τη δημιουργία αυτόνομης σουνιτικής ζώνης.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών