«Απειλή» για τους Βρετανούς οι συμπατριώτες τους τζιχαντιστές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Απειλή» για τους Βρετανούς οι συμπατριώτες τους τζιχαντιστές

14:38 | 23/6/14
Ανανεώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ανησυχίες για τον αριθμό των Βρετανών μουσουλμάνων που εντάσσονται σε ομάδες τζιχαντιστών σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

Εν μέσω αναφορών ότι έως και 500 Βρετανοί συγκαταλέγονται αυτή την στιγμή στις τάξεις ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία, ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών ΜΙ6 Ρίτσαρντ Μπάρετ είπε στο BBC ότι δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση όσων επιστρέφουν στη Βρετανία έχοντας εκπαιδευθεί η πολεμήσει σε χώρες όπως η Συρία.

Η βοηθός διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ πρόσθεσε πως η χώρα θα είναι «για πολλά χρόνια» αντιμέτωπη με την απειλή των Βρετανών που επιστρέφουν στη χώρα έχοντας βρεθεί στις τάξεις ριζοσπαστικών ομάδων στη Συρία.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν παρενέβη στη δημόσια συζήτηση λέγοντας ότι ο μηχανισμός ασφαλείας της Βρετανίας δεν έχει υποστεί πλήγμα από την πολιτική λιτότητας και ότι δεν έχει υπονομευθεί η ικανότητά του να προστατεύει τους πολίτες της χώρας.

Οι βρετανικές ανησυχίες εκδηλώθηκαν έντονα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στρατολόγησης ισλαμιστών στο Ιράκ και στη Συρία από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ/ISIS) στο οποίο αναγνωρίστηκαν δύο Βρετανοί τζιχαντιστές.

Πρόκειται για τους 20χρονους Ρεγιάαντ Καν και Νασέρ Μουθάνα από το Κάρντιφ. Οι γονείς τους που ζουν στην ουαλική πόλη εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι στα βρετανικά ΜΜΕ, ζητώντας από τα παιδιά τους να επιστρέψουν.

Εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας του Κάρντιφ επισήμαναν την απειλή ριζοσπαστικοποίησης των νεαρών μουσουλμάνων της Βρετανίας μέσω κηρυγμάτων και συζητήσεων με τζιχαντιστές στο διαδίκτυο.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών