«Στρατηγική και όχι ευκαιριακή η συνεργασία» (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Στρατηγική και όχι ευκαιριακή η συνεργασία» (video)

19:55 | 19/6/14
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο των επαφών του με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς...

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά τις διμερείς συνομιλίες έκανε λόγο για κλίμα παραγωγικής συζήτησης σε ζητήματα που αφορούν τους δυο λαούς.


Στο επίκεντρο των επαφών των δυο ανδρών τέθηκαν θέματα ευρύτερου οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος με τον Αντώνη Σαμαρά να εκφράζει στον Κινέζο πρωθυπουργό τις ευχαριστίες της Ελλάδας για τη στήριξη εκ μέρους της Κίνας στα τελευταία δύσκολα χρόνια που η χώρα μας δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Λι Κετσιάνγκ ότι «η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, υπερκαλύπτει τους στόχους, ξεπερνά την ύφεση και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, όπως ανέφερε ο Αντ.Σαμαράς τέθηκε συνολικά η στρατηγική Ελλάδας και Κίνας η οποία από το 2006 μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου.



«Συμφωνήσαμε ότι ο διμερής πολιτικός διάλογος πρέπει να ενισχυθεί με απευθείας επαφές, συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκτίμηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας από την Κίνα.

Μεγάλο μέρος των συνομιλιών των δυο ανδρών αφιερώθηκε στην οικονομία και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με την αυριανή επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά θα συζητηθούν τρόποι διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.

Ο Αντ.Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των κινεζικών επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά και την διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σημειώνοντας ότι η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη δημιουργία κέντρων εφοδιασμού ο Πειραιάς μπορεί να καταστεί κεντρικός διαμετακομιστικός κόμβος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή.

Παράλληλα με τον Κινέζο πρωθυπουργό αντάλλαξαν ιδέες για το διμερές εμπόριο σε συνέχεια των περσινών επαφών στο Πεκίνο, ενώ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία για την προσέλκυση 20 εκατ. Κινέζων τουριστών.

Τέλος ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε την ίδρυση τμήματος κινεζικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Αθηνών που θα λειτουργήσει από το 2015.


«Αμοιβαίως επωφελής η ελληνοκινεζική σχέση»

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για παρόμοιες νοοτροπίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την χώρα του, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για το ότι βοήθησε στον επαναπατρισμό των Κινέζων υπηκόων από την Λιβύη. «Στις πιο δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, η Κίνα είναι ο βασικός υποστηρικτής της» είπε.



Ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι η χώρα του είχε εμπιστοσύνη στους Έλληνες κατά την περίοδο που η χώρα μας αντιμετώπισε την κρίση του δημοσίου χρέους. Επίσης, αναφέρθηκε ξεχωριστά στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταβληθούν από κοινού προσπάθειες ώστε να μετατραπεί σε παγκόσμιο κόμβο.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι στην Κίνα ο κ. Σαμαράς, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι δυο τους είχαν μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πρόσθεσε ότι οι υπάρχουν κοινές ιδέες, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών