Δένδιας: Να πάμε στη λογική του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δόσεων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δένδιας: Να πάμε στη λογική του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δόσεων

13:04 | 14/7/14
«Το θέμα εδώ δεν είναι τι θέλει η τρόικα, τι θέλει το υπουργείο, τι θέλει η κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις έχουν πολύ περιορισμένη ρευστότητα.

Οτιδήποτε από αυτή τη ρευστότητα μπορέσει να πάρει το δημόσιο το οποίο έχει ανάγκη χρημάτων, είναι άριστο. Κατά συνέπεια με την απλή λογική της πιάτσας ουδείς θα πρέπει να έχει αντίρρηση στη λογική των δόσεων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της έλλειψης δυνατότητας στις επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε πολλές δόσεις και μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων.

Μιλώντας στον realfm 97,8 ο κ. Δένδιας είπε: «Θα σας πω τι συμβαίνει γιατί την έχω συναντήσει την τρόικα προχθές θα την ξαναδώ αύριο το μεσημέρι για τα κόκκινα δάνεια. Εχουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα για σύγκρουση από δύο πλευρές οι οποίες καμιά φορά δεν επιτρέπουν στο αυτονόητο να γίνει κατανοητό. Και ίσως εδώ να δεχθώ ότι και εμείς έχουμε κάποια ευθύνη. Το θέμα εδώ δεν είναι τι θέλει η τρόικα, τι θέλει το υπουργείο, τι θέλει η κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις έχουν πολύ περιορισμένη ρευστότητα. Οτιδήποτε από αυτή τη ρευστότητα μπορέσει να πάρει το δημόσιο το οποίο έχει ανάγκη χρημάτων, είναι άριστο. Κατά συνέπεια με την απλή λογική της πιάτσας ουδείς θα πρέπει να έχει αντίρρηση στη λογική των δόσεων.

Και πρόσθεσε: «Βεβαίως καταλαβαίνω ένα επιχείρημα που λέει “κάποιος άλλος επιχειρηματίας καταβάλλει όλο το ποσό έτσι μεταφέρεται λάθος μήνυμα στην αγορά, νοθεύεις τον ανταγωνισμό, από τον έναν τα παίρνεις όλα, ενώ από τον άλλον παίρνεις πολύ λίγα”, όλα αυτά τα καταλαβαίνω. Αλλά, αν εφαρμόσουμε το μοντέλο στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα που πάσχει πάρα πολύ κυρίως από έλλειψη ρευστότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη λογική του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δόσεων, του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ρυθμίσεων, αλλιώς το δημόσιο απλά δεν θα μπορέσει να πάρει αυτά τα χρήματα τα οποία είναι απαραίτητα για να επιβιώσει κι αυτό. Αρα λοιπόν αυτή είναι η γραμμή συζήτησης και με την τρόικα και με οποιονδήποτε έχει την κοινή λογική».

Στην επισήμανση ότι στην αγορά δεν επικρατεί η απλή λογική ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Η γενική γραμμή της κυβέρνησης είναι μία γραμμή μεταρρυθμίσεων όπου θα επανέλθουμε στο αυτονόητο, στην κοινή λογική. Δηλαδή στη δυνατότητα ο επιχειρηματίας που παίρνει ρίσκο τελικά για να δημιουργήσει πλούτο στη χώρα –και στον εαυτό του βέβαια- αλλά και απασχόληση που είναι κορυφαίο και σημαντικό μπορεί να περιμένει από το Δημόσιο την κοινή λογική.

Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο, την απλή κοινή λογική που τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, λείπει. Αν αυτό το καταφέρουμε σε ένα σημαντικό ποσοστό δεν χρειάζεται καθ’ ολοκληρία, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Το προσπαθούμε. Δεν θέλω ούτε να σας υποσχεθώ πολλά πράγματα, ούτε να λέω μεγάλες κουβέντες. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα φέρει αποτελέσματα στην αγορά, γιατί έχουμε οδηγό μας την απλή κοινή λογική».

Στην επισήμανση ότι υπάρχει από το 2011 ψηφισμένος νόμος (3943/2011) που προβλέπει τον συμψηφισμό των χρεών ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το Δημόσιο αλλά σε αυτόν εναντιώνεται η τρόικα ο κ. Δένδιας είπε: «Εγώ δεν δαιμονοποιώ την τρόικα» και πρόσθεσε: «Θα σας είμαι ευθύς. Απέναντι στον ελληνικό λαό την ευθύνη την έχει η εκλεγμένη κυβέρνησή του. Δεν την έχει η τρόικα.

Η τρόικα είναι μία εκπροσώπηση των δανειστών που έχει κι αυτή το ρόλο της, όσον αφορά τα συμφέροντα, τα κοινά μας, αλλά υπεύθυνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να είναι η τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι, όπως κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την τρόικα. Αλίμονό μας αν το κάνουμε, τότε να παραιτηθούμε και να πάμε διακοπές. Εμείς έχουμε την ευθύνη για την ανάπτυξη του τόπου, εμείς θα λογοδοτήσουμε στην ελληνική κοινωνία. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας να μας στείλει η ελληνική κοινωνία στο σπίτι μας. Εγώ πίσω από την τρόικα δεν έχω την πρόθεση να κρυφτώ».


Ακούστε αναλυτικά τη δήλωσε:


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών