Νέες συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νέες συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ (video)

17:17 | 1/7/14
«Τώρα μετά τις εκλογές η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, με ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με τη φιλικότητα και τη συντροφικότητα, μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της Ελιάς με θέμα «Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Έθεσε δε ως προφανή στόχο η «Κεντροαριστερά της ευθύνης» να είναι ο τρίτος πόλος (και εκλογικά), να είναι «αυτός που μπορεί και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής, πάνω από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν την Ελιά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελιά «είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά, με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς» επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν στην πορεία της χώρας, την αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου από εδώ και έπειτα, «τη θεσμική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση». «Δεν χωράει φεστιβάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και υποσχέσεων. Δεν μασάει κανείς πια» ανέφερε.



Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας, ενώ υπάρχουν, όπως είπε, τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη, για να προσθέσει ότι «είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι «όλη αυτή η συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για εμένα, τη διαδρομή μου, τις δύσκολες επιλογές που έχω κάνει, το κόστος που έχω αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής μας εικόνας, μέσα από ένα καταιγισμό επιθέσεων λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «αυτά έχουμε καιρό μπροστά μας, αν μας επιτρέψει η τύχη και ο Θεός, να τα λύσουμε» και στο ίδιο πλαίσιο παρέπεμψε στον στίχο: «Δεν ήμουν εκεί, βάραγαν τον αέρα». Επιπλέον είπε ότι αξιολογείται από όλους, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατία, και πως, όμως, και ο ίδιος αξιολογεί, γιατί αυτό επιβάλλει ο ρόλος που του έχουν αναθέσει οι πολίτες.

Αναφερόμενος στην Ελιά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, όχι μόνο για τη δημοκρατική παράταξη, αλλά και για την κοινωνία, χαρακτηρίζοντάς τη ως την «έμπρακτη Κεντροαριστερά, όχι των ατέρμονων ζυμώσεων, αλλά της πολιτικής πράξης και του εκλογικού αγώνα που είχε και αποτέλεσμα.

Τόνισε ακόμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τής διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα και τη σταθερή πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και «έδωσε στη χώρα ζωτικό πολιτικό χρόνο για μια κρίσιμη τελική εθνική διαπραγμάτευση, που πρέπει να γίνει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του εθνικού συνταγματικού τόξου».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης, «οδήγησε σε στρατηγική ήττα την πολιτική της εφόδου του λαϊκισμού και του ετερόκλητου "αντιμνημονιακού" τυχοδιωκτισμού» και, παράλληλα, «αποσαφήνισε την κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς».

Ως προς αυτό, σημείωσε ότι «είναι περίεργο κάποιοι να λυπούνται που δεν φύγαμε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, αλλά διασφαλίσαμε τη σταθερή πορεία της χώρας», να λυπούνται «που δεν φλερτάραμε με τον ρόλο της θλιβερής ουράς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε άποψη για την πορεία της χώρας» και να λυπούνται «που πήραμε το περιορισμένο 8% και έχουμε δυο ευρωβουλευτές και δεν πήραμε ένα και κάτι τοις εκατό, χωρίς εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή».

Αφήνοντας αιχμές προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, είπε ότι η αλαζονεία κατά του ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε από όσους την εξέφρασαν και πως η αποστασιοποίηση από «το ΠΑΣΟΚ του σήμερα», από «το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», μια αποστασιοποίηση «χωρίς ήθος» που συνοδεύτηκε από «πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο "ΠΑΣΟΚ του χτες" ή "του προχτες", απορρίφθηκε εκλογικά και αισθητικά».

Αφού ανέφερε ότι στις σχέσεις της Ελιάς με τον βασικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δίλημμα, αντίφαση και ότι το ΠΑΣΟΚ -παρά κάποιες αμφιταλαντεύσεις- «αγκάλιασε» στελέχη όλων των άλλων σχημάτων της Ελιάς, είπε ότι κάποιοι χωρίς ιστορικά βάρη αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ, «την ώρα που προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έτρεχαν να στεγάσουν τον προσωπικό τους τυχοδιωκτισμό στον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΔΗΜΑΡ».


Αναφερόμενος στο Ποτάμι, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιλογές του λαού», αναφέροντας ότι το κόμμα αυτό έλαβε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι ενώ δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό λόγο του και την ταυτότητά του, αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΟ των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενο», ενώ ομοίως τόνισε ότι «οφείλουμε να το καταγράψουμε» ότι «τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό, ούτε για την εσωτερική κρίση της» αλλά ότι «αντιμετωπίζουμε κάθε κόμμα με σεβασμό».


Χρυσοχοΐδης: Καρικατούρα το ΠΑΣΟΚ 

Αρχηγική εμφάνιση έκανε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι παρακολούθημα κάποιας άλλης πολιτικής δύναμης ή συμπλήρωμα σε κυβέρνηση αλλά πρέπει να καταστεί αυτοδύναμο πολιτικό κόμμα, διεκδικώντας τη θέση που του αρμόζει στο πολιτικό φάσμα της χώρας.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Newsit, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ρωτήθηκε για την εξεύρεση των 180 βουλευτών, που απαιτούνται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως αυτοί οι βουλευτές πρέπει να διαμορφώσουν τη νέα πλειοψηφία, που θα αντανακλά τη νέα Ελλάδα και τη νέα Ελληνική ενότητα.

Αποσύνδεσε τη συγκεκριμένη «πολιτική άσκηση» από τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών, αν και επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μολονότι, απέφυγε να υπεισέλθει στην ονοματολογία γύρω από τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμεινε πως έχει σημασία το πρόσωπο και τόνισε πως δεν πρέπει να είναι ένας συνταξιούχος πολιτικός, ή ένα ουδέτερο πρόσωπο, αλλά να έχει ενεργό ρόλο στις απαιτούμενες αλλαγές.

Σε ερώτηση κατά πόσον προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως τον ενδιαφέρουν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα και το μέλλον της παράταξης. Τόνισε, πάντως, με νόημα «μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι την υποχρέωση να την υπερασπιστώ ( παράταξη ) και να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια λάθη έχουν γίνει αλλά και για το μέλλον της».

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν δίστασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ «καρικατούρα», καθώς, όπως είπε, δεν έχει μία διακριτή προοδευτική ταυτότητα, που να το καθιστά εκλόγιμο και επεσήμανε πως πριν από το όποιο θέμα ηγεσίας, το επικείμενο Συνέδριο θα πρέπει να ασχοληθεί με τις θέσεις του κόμματος και να αποσαφηνιστεί η ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα.

«Είμαστε η παράταξη του ριζοσπαστικού κέντρου, η προοδευτική Δημοκρατική παράταξης, η προοδευτική Αριστερά, που έχει μάθει να κάνει αλλαγές με κριτήριο το ριζοσπαστικό μέτρο, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν έχει καμία ιδεολογικοπολιτική σχέση με τη ΝΔ, απλώς συνυπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο, «επειδή αυτό ζήτησε ο ελληνικός λαός», όπως είπε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπράξει σε κυβερνητικό επίπεδο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η Κουμουνδούρου λέει «ναι» στο ευρώ και την Ευρώπη χωρίς επιφυλάξεις. Διεφώνησε και με τους εκπροσώπους της λαικής Δεξιάς, που, όπως είπε: «Θέλουν να κυβερνούν τον τόπο μέσα από το κράτος, χωρίς να αλλάζουμε και να πειράζουμε τίποτα, αλοίμονο αν κυριαρχήσουν τέτοιες αντιλήψεις».

Ερωτηθείς για το διαχωρισμό στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ «μεταρρυθμιστών» και «λαϊκιστών» υπουργών, ο κύριος Χρυσοχοΐδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι επιχειρούν να παραστήσουν τους συριζαίους, αλλά δε χρειάζεται κανείς πολίτης να έχει έναν imitation συριζαίο, μπορεί να πάει κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως όποιος λαϊκίζει, και επιχειρεί να πάει πίσω τη χώρα και να ανατρέψει ό,τι κάναμε, κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό». Επέμεινε, ωστόσο, πως οι απολύσεις δεν είναι δόγμα, αλλά οι παρεμβάσεις στο κράτος, που χρειάζονται πρέπει να γίνουν κατόπιν αξιολόγησης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών