Τα 20 ενεργειακά «οικόπεδα» της Ελλάδας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα 20 ενεργειακά «οικόπεδα» της Ελλάδας

09:33 | 2/7/14
Το πρώτο της «άνοιγμα» στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά επιχειρεί η Ελλάδα, καθώς θέτει στη διάθεση διεθνών εταιριών ενέργειας 20 περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η διαδικασία αναμένεται να διενεργηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Το συντονισμό της πρώτης «απόπειρας» εξόδου της χώρας μας στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά παρακολουθούν στενά τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης αναμένεται να δημοπρατηθούν σε διεθνή διαγωνισμό μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε στο Λονδίνο τις περιοχές για τις οποίες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον πετρελαϊκές εταιρίες, προκειμένου να αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Περισσότερα από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες συμμετείχαν στην παρουσίαση του προγράμματος παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και Νότια της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κλπ.

Που βρίσκονται τα «οικόπεδα»

Τα πεδία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ορίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή που πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες η νορβηγική PGS καλύπτοντας συνολική απόσταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και όπως έγινε γνωστό, 10 «οικόπεδα» θα κοπούν στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου με το πρώτο να είναι βόρεια της Κέρκυρας, επτά στο δυτικό Ιόνιο, δυο δυτικά της Πελοποννήσου και ένα οικόπεδό νότια της.

Επίσης θα βγουν σε διαγωνισμό, εννιά οικόπεδα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αριθμός αρκετά μεγάλος, δείγμα της προσδοκίας που έχει η ελληνική πλευρά για σημαντικά ευρήματα στο συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα οι θαλάσσιες περιοχές που θα δημοπρατηθούν απέχουν σημαντικά από τουριστικά μέρη, ώστε να μην υπάρξει όχληση.

Η παρουσίαση των περιοχών έγινε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος σε διεθνές φόρουμ στο Λονδίνο. Ο Γιάννης Μανιάτης, χαρακτήρισε την ημέρα ως ιστορική επισημαίνοντας ότι η χώρα μας αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ «μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά.

Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ. Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών».

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύσει, τις τεχνικές προδιαγραφές, το φορολογικό καθεστώς και το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό, ενώ οι εκπρόσωποι της PGS και του γαλλικού ινστιτούτου πετρελαίου που έκανε την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, αναφέρθηκαν στα γεωφυσικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών.

Τώρα πλέον οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην αγορά των σεισμικών δεδομένων από τους Νορβηγούς και αν θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμοί.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών