Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του εμπάργκο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του εμπάργκο

13:57 | 12/8/14
Σε 12 εκατ. ευρώ ανέρχεται, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η πιθανολογούμενη απώλεια τζίρου από το ρωσικό εμπάργκο στα κυριότερα φρούτα που εξάγει η περιοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας...

Τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν και την πιθανολογούμενη ζημία σε ποσότητες (12.330.000 κιλά), περιλαμβάνονται σε επιστολή του αρμόδιου περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Στην επιστολή του, ο κ. Παυλίδης ζητά στα όποια μέτρα στήριξης παραγωγών ληφθούν, να συμπεριληφθούν και τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας, ενώ σημειώνει ότι το πλήγμα είναι μεγάλο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αφού η ρωσική αγορά απορροφά σημαντικές ποσότητες φρούτων, που παράγονται στην περιοχή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σοβαρές είναι και οι παράπλευρες απώλειες σε εταιρείες συσκευασίας και μεταφοράς.

Ευρωπαϊκό το θέμα των αποζημιώσεων

Σύμφωνα με τη συλλογή στοιχείων από την περιφέρεια, όλων των νομών της ΑΜΘ, τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα προς τη Ρωσία, με τις αντίστοιχες ποσότητες και τις πιθανολογούμενες ζημίες είναι: ακτινίδια (Καβάλα-Ξάνθη) 10.000 τόνοι, σταφύλια (Καβάλα) 1.200 τόνοι, ρόδια (Ξάνθη) 280.000 κιλά, καπνά (Ξάνθη) 420.000 κιλά και κεράσια (Κομοτηνή) 430.000 κιλά.

«Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς για την εξέλιξη του ακτινιδίου στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η αυξομείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, μια και η Ρωσία απορροφά πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί η Ρωσία, σημαντικός όγκος προϊόντος διατίθεται στην Ρώσικη αγορά μέσω της Ουκρανίας». υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Άμεσα θα απασχολήσει τους παραγωγούς και εξαγωγείς και το ακτινίδιο, καθώς η έναρξη συγκομιδής για τα φρούτα της ποικιλίας Hayward προσδιορίζεται γύρω στις 10-12 Οκτωβρίου, ενώ τα Green Light, ως πρώιμα, θα ξεκινήσουν μέσα Σεπτεμβρίου.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρειά μας ότι το κρασί και το λάδι, που εξάγονται επίσης στην Ρωσία, εξαιρούνται του εμπάργκο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια του ροδιού στην Ξάνθη, όπου περίπου το 1/3 της παραγωγής κατευθύνεται σε αυτήν την αγορά και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ορισμένα από τα φρούτα αποτελούν για παραγωγούς της περιοχής μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές.

«Παρακαλούμε να ληφθεί η ανάλογη πρόνοια και για τα προϊόντα της περιοχής ώστε να αποφευχθούν ζημίες και να προβλεφθούν , σε αρνητική εξέλιξη, οι ανάλογες αποζημιώσεις», καταλήγει η επιστολή.


Αξιοπρεπείς αποζημιώσεις ζητεί ο πρόεδρος εξαγωγέων Ημαθίας

Να αποζημιωθούν με αξιοπρεπή τιμή οι ποσότητες οι οποίες θα διοχετευθούν είτε στον χυμό με πολύ χαμηλή τιμή είτε δωρεάν στα ιδρύματα είτε θα αναγκαστούμε να πετάξουμε γιατί σάπισαν, ζητεί ο πρόεδρος εξαγωγέων Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επίσης, ζητεί να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται, να δοθεί επιδότηση επιτοκίου για τα κεφάλαια που έχουν πάρει όλες αυτές οι επιχειρήσεις και να στηριχθεί η διατήρηση των θέσεων εργασίας και επισημαίνει πως υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τους Ευρωπαίους του Νότου.

Ο κ. Γιαννακάκης σημειώνει ότι «μετά τη φετινή πανευρωπαϊκή κρίση του ροδάκινου και την κατάρρευση των τιμών που είχαμε, τα αγροτικά εισοδήματα είναι πια εξευτελιστικά και τώρα με τη νέα κρίση θα μηδενιστούν, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν πολλώ μάλλον να καλλιεργήσουν».

Και προσθέτει: «Φέτος λόγω των πολλών βροχοπτώσεων είχαμε προβλήματα στα δένδρα και εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά στη διάρκεια του χειμώνα θα έχουμε του χρόνου σοβαρότατα προβλήματα στην παραγωγή του προϊόντος μας. Άρα πρέπει να δει η κυβέρνηση και το ζήτημα των καλλιεργητικών δανείων στον πρωτογενή τομέα».


Θα δοκιμασθεί σοβαρά η ανάπτυξη της χώρας, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ 

Θα δοκιμασθεί σοβαρά η ανάπτυξη της χώρας από το εμπάργκο της Ρωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός.

Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ σχολίασε ότι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού της πορείας για ανάπτυξη και κάθε απώλεια ισορροπίας θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις.

Εάν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι ενδεχόμενες ενεργειακές προεκτάσεις εκ μέρους της Ρωσίας οι προοπτικές θα είναι, όπως ανέφερε, περισσότερο από οδυνηρές.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με την αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να φτάνει τα 10 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Μαθιός και συνέχισε:

«Είναι αξεπέραστα δύσκολο να αποφύγουμε το μεγάλο και πολύπλευρο κόστος από το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων που επέβαλε η Ρωσία και η παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο για την προστασία της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι περισσότερο από αναγκαία» κατέληξε ο κ. Μαθιός.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών