Μαχητικά αεροσκάφη της RAF στην Κύπρο με στόχο την παροχή βοήθειας στο Ιράκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαχητικά αεροσκάφη της RAF στην Κύπρο με στόχο την παροχή βοήθειας στο Ιράκ

19:06 | 12/8/14
Τρία μαχητικά αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας RAF τύπου Tornado αναχώρησαν από αεροπορική βάση στο Νόρφολκ λίγο μετά τις 2 το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα (4 ώρα Κύπρου) με προορισμό τη βάση του Ακρωτηρίου.

Αποστολή τους, όπως είχε ανακοινώσει η Ντάουνινγκ Στριτ, είναι «πιθανή» συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας προς τους εκτοπισμένους χριστιανούς στα βόρεια της χώρας που διώκονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα Tornado θα χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για τη βελτίωση της επιτήρησης και αναγνώρισης των περιοχών όπου πραγματοποιούνται ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ρίψεις πραγματοποιούνται από δύο αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου τύπου C-130 Hercules, τα οποία έφτασαν επίσης στο Ακρωτήρι το Σαββατοκύριακο.

Τα Tornado είναι εξοπλισμένα με ειδικά ραντάρ που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν μεγάλου και μικρού βεληνεκούς επιτηρήσεις και να βγάζουν υπέρυθρες φωτογραφίες. Εκτιμάται πως συνολικά στην επιχείρηση στο Ιράκ θα συμμετάσχουν έξι με οκτώ αεροσκάφη Tornado.

Η κυβέρνηση τονίζει πως η αποστολή των συγκεκριμένων αεροσκαφών δε συνιστά στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ, αλλά πως θα χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί μόνο για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης στο Ιράκ.

Τη νύχτα της Κυριακής οι Βρετανοί χρειάστηκε να ματαιώσουν τη ρίψη βοήθειας, που περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό και σκηνές, διότι στην προκαθορισμένη περιοχή είχε συγκεντρωθεί μεγάλος πλήθος προσφύγων, με κίνδυνο να προκληθούν σωματικές βλάβες από τις ρίψεις. Τα Tornado παρέχουν τη δυνατότητα πιστότερης απεικόνισης του εδάφους, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους ατυχήματα.

Πάντως νέα ρίψη βοήθειας, η δεύτερη βρετανική, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς τη νύχτα της Δευτέρας.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και την πιθανότητα συμμετοχής ελικοπτέρων τύπου Chinook στην ανθρωπιστική επιχείρηση στο Ιράκ.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών