Ομπάμα: Μόνη βιώσιμη λύση στο Ιράκ ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας αποδοχής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ομπάμα: Μόνη βιώσιμη λύση στο Ιράκ ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας αποδοχής

01:13 | 12/8/14
Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και συμμετοχής στο Ιράκ επισήμανε τη Δευτέρα σε ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας ότι "δεν υπάρχει αμερικανική στρατιωτική λύση στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Ιράκ"...

“Η μόνη βιώσιμη λύση για τους Ιρακινούς είναι συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς” είπε με νόημα ο Ομπάμα αφήνοντας αιχμές για τον Νούρι αλ Μάλικι λίγες ώρες μετά το διορισμό του Χάινταρ αλ Αμπάντι στη θέση του από τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ.

“Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν μια κυβέρνηση που να καλύπτει τις ανάγκες και τις αγωνίες του συνόλου του ιρακινού λαού", τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Ιράκ για την καταπολέμηση αυτών των τρομοκρατικών δυνάμεων” πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ έχουν “εντείνει τις στρατιωτικές συμβουλές και τη βοήθεια στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που διεξάγουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους” τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν με επιτυχία στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές για την υποστήριξη των κούρδων μαχητών στη μάχη τους εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών, ενώ πραγματοποίησε και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για να βοηθήσουν τα χιλιάδες γυναικόπαιδα που έχουν καταφύγει σε ένα βουνό στο Ιράκ για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ομπάμα εξουσιοδότησε τη διεξαγωγή αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο Ιράκ. Τη Δευτέρα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επισπεύδει τον εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων που δίνουν σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα Δευτέρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με  ιρακινό πρόεδρο τον διορισμό του αλ Αμπάντι στη θέση του Νούρι αλ Μάλικι, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή "κρίσιμης σημασίας" για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ υποστήριξε πάντως ότι ο διορισμός του διαδόχου του Χάινταρ αλ Αμπάντι από τον πρόεδρο της χώρα συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον "στέκεται στο πλευρό εκείνων που παραβίασαν το Σύνταγμα... θα διορθώσουμε το λάθος" δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση.

Την Τρίτη συγκαλείται έκτακτη σύνοδος των πρέσβεων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστούν τρόποι για να βοηθηθεί η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να αντιμετωπίσει την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών