ΑΚΙΔΑ - Δυτικής Αχαΐας: Γιατί ζητήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση για τη λαϊκή αγορά στο Δημοτικό Συμβούλιο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΑΚΙΔΑ - Δυτικής Αχαΐας: Γιατί ζητήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση για τη λαϊκή αγορά στο Δημοτικό Συμβούλιο

17:23 | 2/10/14
ΑΚΙΔΑ - Δυτικής Αχαΐας: Γιατί ζητήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση για τη λαϊκή αγορά στο Δημοτικό Συμβούλιο
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαϊας ενα από τα θέματα της συνεδρίασης ήταν η απόφαση της Δημοτικής κοινότητας Κάτω Αχαΐας  και της επιτροπής ποιότητας ζωής  σχετικά με τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της πόλης από το σημείο που αναπτύσσεται τώρα, οδός Αράτου και Φιλοποίμενος, στην οδό Φλέμινγκ, στo πρώην κτήμα Ραστή.

Όπως αναφέρει η Αυτοδιοικητικής Κίνησης Δυτικής Αχαΐας – Α.ΚΙ.Δ.Α. σε ανακοίνωσή της:

Οι αποφάσεις και των δύο οργάνων, στα οποία η παράταξή μας δεν έχει εκπρόσωπο, ήταν ομόφωνες  από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς επιβεβαιωθήκαμε σχετικά με την πρότασή μας για συμμετοχή όλων των παρατάξεων στις επιτροπές του δήμου, κάτι που για εμάς είναι όρος, προκειμένου να γίνεται σύνθεση των απόψεων και να καταλήγουμε στην εξεύρεση της καλύτερης λύσης για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι γεγονός, επίσης, πως η σημερινή εικόνα της λαϊκής αγοράς δεν είναι η καλύτερη. 

Υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα από τους διαμένοντες και αυτούς που δραστηριοποιούνται στη περιοχή που αναπτύσσεται η λαϊκή αγορά λόγω:

– της αδυναμίας πρόσβασης στην κατοικία τους
– του όγκου των  απορριμμάτων που αποθέτονται μετά τη λήξη της λειτουργίας της αγοράς, αλλά και την αδυναμία, μέχρι τώρα, της έγκαιρης αποκομιδής τους από πλευράς του δήμου
– της παρεμπόδισης πολλές φορές της εισόδου στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στη περιοχή της λαϊκής αγοράς
– του τεράστιου προβλήματος που επίσης υπάρχει,  με την ανάπτυξη του παραεμπορίου και την ανεξέλεγκτη συμμετοχή μικροπωλητών που δεν έχουν άδεια λαϊκής αγοράς.

Η απόφαση για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς λοιπόν επιβάλλει:

– Τον αδιάκοπο έλεγχο των αδειών όσων πωλητών συμμετέχουν σε αυτή –αξίζει να αναφέρουμε πως στη λαϊκή αγορά της Κάτω Αχαΐας 45-50 παραγωγοί είναι κάτοχοι αδειών– και την αριθμημένη σήμανση στο έδαφος του χώρου που θα αναπτύσσει τους πάγκους του ο κάθε αδειούχος. Αυτό πρέπει να γίνεται με ευθύνη του δήμου και της αστυνομίας.

– Την μόνιμη ύπαρξη κιοσκιού στο χώρο της λαϊκής, όπου πέρα από την παρουσία των κλιμακίων ελέγχου, θα είναι και σημείο όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να απευθύνει τις παρατηρήσεις του και τα παράπονά του.

– Την εξεύρεση χώρων στάθμευσης περιμετρικά του ιστορικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά την ανάπλαση του.

– Η χωροθέτησή της να λάβει υπόψη το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής λειτουργίας της –κάτι που παλιά γινόταν–, ανατολικά και δυτικά της πόλης, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην παρουσία των καταναλωτών στο εμπορικό κέντρο και σε όλες τις επιχειρήσεις της πόλης και να ωφελούνται δίκαια όλοι οι επιχειρηματίες από τη μεγαλύτερη προσέλευση –λόγω της λαϊκής– κάθε Σάββατο. Ένας λόγος παραπάνω τώρα που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και η ολοκλήρωση της ανάπλασης περιμένουμε να καταστήσει πόλος έλξης των καταναλωτών της περιοχής το ιστορικό και εμπορικό κέντρο.

– Η αποκομιδή των απορριμμάτων από το χώρο της λαϊκής να γίνεται έγκαιρα από τα συνεργεία του δήμου με την παράλληλη ευαισθητοποίηση όλων μας, για τη διατήρηση της καθαριότητας.

– Την εκκίνηση διαλόγου για τη δημιουργία μακροπρόθεσμα ενός στεγασμένου χώρου για τη λαϊκή αγορά της πόλης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Με βάση όλα τα παραπάνω προτείναμε την αναβολή της συζήτησης, αφού πρώτα κατατεθούν άμεσα και εγγράφως οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου και του συλλόγου παραγωγών λαϊκής αγοράς, κάτι που δεν έγινε κατά τη συζήτηση στη Δημοτική κοινότητα Κάτω Αχαΐας και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Παρά την πρόταση του δημάρχου κ. Χρήστου Νικολάου, να λειτουργεί εναλλάξ η λαϊκή αγορά σε δύο χώρους –ανατολικά και δυτικά της πόλης–, εμείς ως Α.ΚΙ.Δ.Α. προτείναμε  την αναβολή της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα για τους παρακάτω λόγους:

– H αναγκαιότητα  λήψης της  συγκεκριμένης  απόφασης μπορεί μεν να προκύπτει από τις εργασίες που γίνονται τώρα για την ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου στις συγκεκριμένες οδούς που αναπτύσσεται η λαϊκή αγορά της πόλης μας, αλλά ουδέποτε, ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν η χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς απασχόλησε ουσιαστικά το Δημοτικό συμβούλιο.

– Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς κάθε Σάββατο στην Κάτω Αχαΐα είναι ένα γεγονός που έλκει καταναλωτές τόσο από την ίδια την πόλη όσο και απ’ όλη την επικράτεια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Έχει αντανάκλαση και επιπτώσεις στη λειτουργία της μόνιμης τοπικής αγοράς της πόλης, άρα και η λύση που πρέπει να δοθεί,  θα πρέπει να είναι και μακρόπνοη και αποτελεσματική.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών