Ελληνική Οικονομία: Χθες, Σήμερα και Αύριο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ελληνική Οικονομία: Χθες, Σήμερα και Αύριο

14:17 | 27/10/14

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ήταν μεταξύ εκείνων που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Οικονομικής Επιθεώρησης

Εκδήλωση με θέμα  "Ελληνική Οικονομία: Χθές, Σήμερα και Αύριο" διοργάνωσε στη εννάδειο Βιβλιοθήκη το BUSINESS TANK του ομίλου Economia στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 χρόνων αδιάλειπτης κυκλοφορίας του περιοδικού  Οικονομική Επιθεώρηση και της πρώτης κυκλοφορίας του βιβλίου "Κάποτε, η Ελληνική βιομηχανία" με κείμενα της Κ. Δασκαλάκη.

"Στην εποχή του εφήμερου και του  ευκαιριακού", τα 80 χρόνια ακούγονται πολλά, όμως η επιτάχυνση του ρυθμού των εξελίξεων τα χρόνια της κρίσης κάνει την πίεση στην λειτουργία του οικονομικού Τύπου ακόμη πιο ισχυρή, τον ρόλο του ακόμη πιο υπεύθυνο.

Η Οικονομική Επιθεώρηση θέλησε τα δικά της 80 να τα επισφραγίσει με μια συζήτηση συνειδητά στραμμένη στο μέλλον, δηλαδή στο "Χθες - Σήμερα - Αύριο" της Ελληνικής Οικονομίας.

Στρατεύθηκαν στην προσπάθεια αυτή ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις με μια περίεργη γλυκόπικρη γεύση απογοήτευσης από τα προβλήματα (που μένουν πάντα ίδια) και την υπόσχεση μιας κάποιας κίνησης (που χρειάζεται πολλή θετική ενέργεια για να πείσει).

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας στάθηκε στον ρόλο αυτό, με την επισήμανση ότι "η Ελληνική κοινωνία χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει όχι απλώς να συνεχίσουμε, αλλά να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις". Όταν ακόμη οι εισαγωγές παραμένουν τριπλάσιες των εξαγωγών, "δεν νοείται να μην αλλάξει το παραγωγικό υπόδειγμα της Ελληνικής οικονομίας". Στον δρόμο αυτό, ο ρόλος του οικονομικού Τύπου για την κατανόηση απο μέρους της κοινής γνώμης είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε για το έργο του ο  Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι, στην μακρά του διαδρομή δεν θυμόταν χρονιά "που το Ελληνικό Δημόσιο να μην υπήρξε εμπόδιο στην πορεία της Ελληνικής βιομηχανίας. Δυσλειτουργία θεσμών, απαράδεκτες παρεμβάσεις του Κράτους" ενώ συμπλήρωσε ότι Μπροστά στα προβλήματα, όλοι έχουν χρέος να προχωρούν, χωρίς να αποθαρρύνονται: "έχουμε χρέος σποράς", όπως ο γεωργός που όταν οργώνει και σπέρνει δεν γνωρίζει αν η προσπάθεια του θα ευδοκιμήσει - "όμως οργώνει και σπέρνει, κι έτσι έχουμε ψωμί να φάμε".

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και ιδρυτής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ‘’η βιομηχανία μαραζώνει, επειδή συκοφαντήθηκε τόσο, που ουσιαστικά ο Ελληνικός λαός δεν την θέλει. Θέλει τα πλεονεκτήματα που απορρέουν απ' αυτήν, αλλά χωρίς την παρουσία της. Θέλει τις θέσεις εργασίας, θέλει το εισόδημα που δημιουργεί, τους φόρους και τις εισφορές, αλλά όχι την ίδια".

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Γάτσιος θεώρησε ότι  "η κρίση που διανύουμε δεν είναι "κρίση ζήτησης" λόγω κατανάλωσης, αλλά "κρίση προσφοράς. [...] Η πηγή της κρίσης βρίσκεται στην υπερσυσσώρευση παραγωγικών πόρων σε προστατευμένος κλάδους της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγικότητα και των οποίων η ανάπτυξη οφείλει να έπεται, όχι να προηγείται της μεγέθυνσης του παραγωγικού τομέα με την υψηλή μέση παραγωγικότητα". Συνεπώς, "Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες επιχειρηματικές ιδέες, κατάλληλα εξοπλισμένους για να δοκιμάζονται σε ένα ανοιχτό ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Για την Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου, κεντρικό ρόλο στην κρίση που περνούμε έχει "η αναποτελεσματικότητα των θεσμών, που φρενάρουν την αναπτυξιακή προσπάθεια", καθώς και η λειτουργία του πολιτικού συστήματος "με τις άγονες και παρωχημένες διαστάσεις του κρατισμού".  Επίσης σημείωσε ότι "οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες: κάθε μέτρο μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται συνεκτικό σύνολο, μια κρίσιμη μάζα για να αποδώσει. Και όχι μόνο στο κεφάλι του συμβούλου του υπουργού, αλλά στο μυαλό των ανθρώπων - αυτών που τελικώς με τις πράξεις, παραλείψεις και ατομικές συμπεριφορές επηρεάζουν την κίνηση της οικονομίας".

Για τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, γενικό διευθυντή του Ομίλου Economia, η βασική πρόκληση για τον οικονομικό Τύπο ήταν ανέκαθεν - διαφορετικά σε παλιότερες εποχές, διαφορετικά σήμερα, αλλά πάντα με την ιδία ένταση - το πώς να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα των οικονομικών φαινομένων χωρίς να χάνεται η ουσία τους. Ο πειρασμός της  υπεραπλούστευσης (που προδίδει την ουσία) από την μια, η παγίδα της τεχνοκρατικής διατύπωσης (που οδηγεί στην μη -κατανόηση) από την άλλη, αυτό είναι το πεδίο στο οποίο μάχεται πάντοτε το οικονομικό έντυπο, το κάθε έντυπο. Μάλιστα τώρα, και γενικά σε φάσεις κρίσης, όπου η οικονομία συγκεντρώνει τους προβολείς του ενδιαφέροντος η δουλειά του οικονομικού τύπου βαραίνει περισσότερο. Σε αυτό, προσπαθεί σταθερά να ανταποκριθεί η "Οικονομική Επιθεώρηση".

Οι προσκεκλημένοι είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το – μικρού μήκους- ντοκιμαντέρ του Νίκου Πολίτη "Από την Βιομηχανικήν Επιθεώρησιν στην Οικονομική" ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση των βιβλίων διατέθηκε για την στήριξη του έργου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών