16:55 | 23/10/14
Στη Β/θμια κόβονται 4 στις 10 αιτήσεις ενώ στην Α/θμια 55 συνταξιοδοτήσεις περιμένουν υπογραφή εδώ και 40 μέρες
Εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δε μπορούν. Αν και η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν αίτηση παραίτησης και μετά το διάστημα 22-30 Απριλίου, επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους είτε οικογενειακούς είτε υγείας, παρόλα αυτά οι αιτήσεις τους είτε δεν ικανοποιούνται στο σύνολό τους, είτε αργούν να υπογραφούν από τον Υπουργό.Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας δήλωσε ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής:
«Υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, ατόμων που αδυνατούν να κάνουν μάθημα και όμως το Υπουργείο δεν τους αφήνει να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια».
«Από το Σεπτέμβριο και έπειτα παρατηρείται το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Κορδής, «να κόβεται ένα ποσοστό του 40% των αιτήσεων των εκπαιδευτικών που ζητούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους υγείας».
Ιδιαίτερα άτυχοι είναι οι Φιλόλογοι, οι Μαθηματικοί, οι Φυσικοί, οι Χημικοί και Βιολόγοι στους οποίους δύσκολα το Υπουργείο εγκρίνει τις αιτήσεις παραίτησης. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κορδή, έχει άμεση σχέση με τις περιορισμένες πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο γεγονός που το έχει αναδείξει και το news.gr.
Επίσης ο κ. Κορδής τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αν και το ΚΥΣΔΕ εισηγείται τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών το Υπουργείο προχωρά στην αναπομπή με στόχο να μειωθεί ο αριθμός όσων ζητούν παραίτηση.
Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννης δήλωσε με τη σειρά του στο news.gr ότι είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται σε εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους. Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ επεσήμανε ότι οι περισσότερες αιτήσεις είναι για λόγους υγείας καθώς οι οικογενειακοί λόγοι είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. «Τα τελευταία χρόνια σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς», μας ανέφερε ο κ. Παληγιάννης, «οι αιτήσεις φθάνουν συνήθως τις 250-300 και ικανοποιείται η πλειονότητα αυτών καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας».
Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως ο εκπαιδευτικός δεν είναι Β’ κατηγορίας υπάλληλος και έχει και αυτός το δικαίωμα να συνταξιοδοτείται ακόμα και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους με βάση τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία» .
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Παληγιάννης καυτηριάζει το γεγονός ότι αν και το ΚΥΣΠΕ με τη συνεδρίασή του στις 12/9, εισηγήθηκε τη συνταξιοδότηση 55 εκπαιδευτικών για σοβαρούς λόγους υγείας, παρόλα αυτά δεν έχουν υπογραφεί ακόμα από τον Υπουργό Παιδείας αναφέροντας μεταξύ των άλλων «είναι δυνατόν να κρατάς σε ομηρία ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας;»
Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ ενημερώνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 65 και αναρωτιέται αν το Υπουργείο Παιδείας θα ακολουθήσει την ίδια τακτική. «Η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών με αξιοπρέπεια κι ανθρωπιά δεν πρέπει να αποτελεί ζητούμενο. Γι’ αυτό καλείται ο υπουργός παιδείας άμεσα να υπογράψει τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών που εκκρεμούν από τις 12/09/2014» τονίζει ο κ. Παληγιάννης.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι οι μειωμένες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών φαίνεται να οδηγούν και σε περιορισμό της έγκρισης των αιτήσεων για άδειες άνευ αποδοχών.
Παραθέτουμε χωρίο ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ σύμφωνα με την οποία «πολλά ΑΠΥΣΔΕ απορρίπτουν τις αιτήσεις αυτές, παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει ότι «μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι» ακόμη και στις περιπτώσεις που η αίτηση γίνεται μετά τον Ιούνιο, επικαλούμενα την ύπαρξη κενών και τη μη ύπαρξη πιστώσεων για αναπληρωτές. Πρόκειται προφανώς για παραλογισμό αφού η πρόσληψη ενός αναπληρωτή κοστίζει στο δημόσιο περίπου το μισό ενός μονίμου εκπαιδευτικού! Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δυστυχώς υπακούοντας πιστά τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για τη μείωση των προσλήψεων με κάθε κόστος – κοινωνικό, αλλά και οικονομικό στη συγκεκριμένη περίπτωση – δεν χορηγούν άδειες ή επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγησή τους».
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηεκπαιδευτικοίΕλλάδα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων