Σπάρτη: Όταν η ιστορία «έσμιξε» με την παράδοση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σπάρτη: Όταν η ιστορία «έσμιξε» με την παράδοση

20:06 | 8/10/14
Σπάρτη: Όταν η ιστορία «έσμιξε» με την παράδοση

Επιτυχημένα τα «Σαλαμίνεια 2014»

Στα πλαίσια της 14ης πολιτιστικής εκδήλωσης-αφιέρωμα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, της οποίας είχε την πρυτανεία για το τρέχον έτος, ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών-Εθίμων «Η Πυρρίχη» διοργάνωσε την εκδήλωση με θέμα «Σαλαμίνεια 2014-Συμμετοχή και προσφορά της Αρχαίας Σπάρτης στη ναυμαχία της Σαλαμίνας».

Η εκδήλωση, που στέφθηκε με επιτυχία, διεξήχθη το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στην αίθουσα Λακώνων Ποιητών στο Διοικητήριο ΠΕ Λακωνίας.

Ομιλήτριες ήταν η Δρ Μαρία Τσούλη, αρχαιολόγος-προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων της Ε΄ ΕΠΚΑ, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Οι Λακεδαιμόνιοι στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Διερευνώντας τη φυσιογνωμία της Σπάρτης την περίοδο των περσικών πολέμων με βάση τα νεότερα ανασκαφικά στοιχεία» και η Δρ Μεταξία Παπαποστόλου, φιλόλογος, που ανέπτυξε το θέμα «Ο χορός στην Αρχαία Σπάρτη τα αρχαϊκά και κλασσικά χρόνια».

Επίσης, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα χορευτικά τμήματα της Πολιτιστικής Ένωσης  Περάματος με χορούς της Δυτικής Θράκης, του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγάρων «Ο χορός της τράτας» με χορούς των Μεγάρων, του Χορευτικού Συλλόγου Αργολίδας Δήμου Επιδαύρου με χορούς από το Καβακλί Θράκης, του Λαογραφικού-Χορευτικού Συλλόγου «Η ΡΕΑ» Άσσου Κορινθίας με χορούς των Βλαχόφωνων Ελλήνων Αν. Μακεδονίας και του Ομίλου Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών-Εθίμων «Η ΠΥΡΡΙΧΗ» με χορούς από την Θεσσαλία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ Ευσταθίου, αιδεσιμότατος π. Ανδρέας Κόνιαρης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος και πλήθος κόσμου.
Στο τέλος της εκδήλωσης υπογράφηκε από τις αντιπροσωπείες των πέντε φορέων το πρωτόκολλο της πρυτανείας της εκδήλωσης για το έτος 2015, την οποία ανέλαβε η πόλη των Μεγάρων και ο Λαογραφικός Σύλλογος Μεγάρων «Ο χορός της τράτας».

Ο Όμιλος «Πυρρίχη» απευθύνει θερμές ευχαριστίες «προς την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και την κ.  αντιπεριφερειάρχη για την παραχώρηση της αίθουσας, τις κυρίες Μαρία Τσούλη και Μεταξία Παπαποστόλου για τις εμπεριστατωμένες  ομιλίες τους, τις αντιπροσωπείες  και τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τα ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης  και  το  δημοσιογράφο  Ηλία Μπόνο για την εξαιρετική παρουσίαση της όλης εκδήλωσης».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών