Το μεγάλο δίλημμα με τη συνταγματική αναθεώρηση και οι εισηγήσεις για μίνι-ανασχηματισμό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το μεγάλο δίλημμα με τη συνταγματική αναθεώρηση και οι εισηγήσεις για μίνι-ανασχηματισμό

14:37 | 6/10/14
Το μεγάλο δίλημμα με τη συνταγματική αναθεώρηση και οι εισηγήσεις για μίνι-ανασχηματισμό

Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου μετά την ψήφο εμπιστοσύνης -το αίτημα για την οποία κατατίθεται σήμερα- και μέχρι το Φεβρουάριο

Μετά τον ελιγμό με την ψήφο εμπιστοσύνης, το Μαξίμου μελετά τις επόμενες κινήσεις με ορίζοντα το Φεβρουάριο και στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών.

Καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης εξαγοράζει μεν πολιτικό χρόνο πέντε μηνών, αλλά δε διασφαλίζει τίποτε περισσότερο από την προσωρινή νηνεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναζητούνται τρόποι αναστροφής του κλίματος εκλογικού πανικού και ισχυροποίησης των διλημμάτων προς τους βουλευτές, παράλληλα με την εξέλιξη του σχεδίου για έξοδο από τα μνημόνια, στο οποίο επιμένει το Μαξίμου παρά τα σαφή μηνύματα Ντράγκι για συνέχιση ενός έστω καθαρά ευρωπαϊκού προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο κομβική θέση έχει η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος. Η εκτενής αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνταγματική αναθεώρηση κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο δεν ήταν τυχαία. Ο κ. Σαμαράς επίσης καθόλου τυχαία δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο έναρξης της συζήτησης, λέγοντας ότι θα ξεκινήσει “από τις επόμενες εβδομάδες” και ότι η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί “έως τον Ιούνιο του 2016” που λήγει η θητεία αυτής της Βουλής.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει σε τέτοιο χρόνο ώστε να μην έχουν προλάβει να ψηφιστούν τα προς αναθεώρηση άρθρα πριν το Φεβρουάριο. Τότε οι βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη για το ενδεχόμενο να χαθεί η ευκαιρία αλλαγών ευρύτερης αποδοχής, όπως η αντικατάσταση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών. Και αυτό καθώς εάν η διαδικασία διακοπεί λόγω πρόωρων εκλογών, πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να τεθεί ξανά ζήτημα αναθεώρησης.

Εν τω μεταξύ η κυβέρηση θα έχει λάβει δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης, μία την ερχόμενη Παρασκευή και μία με τον προϋπολογισμό.

Στο παρασκήνιο γίνονται παράλληλα εισηγήσεις για μίνι-ανασχηματισμό με αφορμή την αποχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου από την κυβέρνηση στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του ως επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων από 1η Νοεμβρίου. Πριν παραδώσει το υπουργείο, ο κ.Αβραμόπουλος καθελκύει σήμερα στις 12 το μεσημέρι τον Πιπίνο, κλείνοντας το θέμα των υποβρυχίων, παρουσία και του πρωθυπουργού.

Έχει συζητηθεί μάλιστα να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε μία συμβολική κίνηση ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, με έναν ακόμη γαλάζιο αναπληρωτή υπουργό, ωστόσο τίποτε δεν έχει “κλειδώσει” ακόμη. Δεν έχουν επίσης ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις επί των προτάσεων για διορθωτικές κινήσεις σε άλλα υπουργεία όπου υπήρξαν “παραφωνίες” το τελευταίο διάστημα, προτάσεις που φωτογραφίζουν τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν φυσικά ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει κάποια βάση, καθώς άλλωστε οι ανασχηματισμοί όχι μόνο δεν προαναγγέλλονται αλλά ενίοτε δημουργούν περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύνουν.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών