19:58 | 18/11/14
Πως εξελίσσεται η πορεία των φετινών μετεγγραφών
Αλλαγές αναμένονται στον τρόπο μετεγγραφών σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στις οποίες ανέφερε «κι εμείς έχουμε πει ότι θα αλλάξει, δεν μπορεί να αντέξει αυτός ο νόμος του χρόνου».Στις 24 Νοεμβρίου θα γίνει συνεδρίαση με βασικό θέμα τον καθορισμό των εισακτέων, από τα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των εισακτέων από το κράτος στα αυτοδιοικούμενα ιδρύματα.
«Πάγιο αίτημά τους, χρόνια τώρα, οι ίδιοι να αποφασίζουν. Το Υπουργείο δε θα συμμετέχει, θα συμμετέχει η ΑΝΔΗΠ βέβαια, η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, προφανέστατα. Και μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μεταγραφών» υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας ενώ σχολιάζοντας την κριτική που του ασκείται για τις μετεγγραφές ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι « εμείς όλα τα κύματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας τα δεχόμαστε, υπομονετικά, συζητάμε με όλους, στηρίζουμε, το ξύλο που τρώμε είναι ανελέητο, αλλά αυτή είναι η υποχρέωση ενός Πολιτικού. Θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο; Ωραία, ας πάρουν την αρμοδιότητα αφού τη διεκδικούν κι ας πουν στην ελληνική κοινωνία ότι μειώνεται λόγου χάρη ο αριθμός των εισακτέων. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα αυξηθεί.
Όσον αφορά τις φετινές διαδικασίες των μετεγγραφών ο κ. Κυριαζής ενημέρωσε ότι πολλά Τμήματα έχουν προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων αφού από τις 24 Οκτωβρίου έχουν σταλεί οι καταστάσεις με τους αιτούντες μετεγγραφής που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες.
Για την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων ο κ. Κυριαζής δήλωσε ότι «τα μεν κριτήρια των 9 χιλιάδων ευρώ είναι στο Υπουργείο Οικονομικών, ήδη το Υπουργείο Οικονομικών μας έστειλε χθες αργά το βράδυ μια πρώτη κατηγορία κάποιων από τους υποψήφιους, τους επεξεργάζεται σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, γιατί είναι η περίπτωση εκείνη που είναι κάποιοι των οποίων δεν ανταποκρίνονται τα ΑΦΜ τους ή ο ΑΜΚΑ με τα στοιχεία αυτά τα οποία μας έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών».
Σύμφωνα με τον κ, Κυριαζή οι υποψήφιοι στους οποίους εντοπίστηκαν λάθη θα κληθούν να δηλώσουν «σήμερα αύριο να ακριβώς πάλι τα στοιχεία και θα γίνει πάλι επεξεργασία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επειδή υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο Οικονομικών και με τη Γενική Γραμματεία και την κα Σαββαΐδου ελπίζουμε μήπως μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έχουμε τα στοιχεία που μας χρειάζονται για να προχωρήσουμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο κ. Κυριαζής.
Όσον αφορά τη διαδικασία δήλωσε ότι «θα μας στείλουν τα στοιχεία, θα γίνει επεξεργασία από μας, θα ξαναστείλουμε και μετά θα έρθουν ανάλογα να κατανείμει ανάλογα με τη σειρά, με τα χρήματα τα οποία έχει ο καθένας, να τους κατανείμει σε μια σειρά και να μπει μέσα μετά το 10% που προβλέπεται. Αυτή είναι η μία κατηγορία».
Επιτροπή για προβλήματα που προκύπτουν
Ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε σε μια Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η οποία εξετάζει τις ενστάσεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.«Εκείνο που έχουμε εντοπίσει είναι δύο ουσιαστικά τα θέματα τα οποία υπάρχουν. Το ένα έχει να κάνει με τα δυο τμήματα ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο, στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, εκεί είναι το ένα θέμα και τ’ αντίστοιχα τμήματα που έχουμε στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος που έχει να κάνει με το τμήμα στο Μεσολόγγι και το αντίστοιχο στην Πάτρα. Ένα είναι αυτό το σημείο» δήλωσε ο κ. Κυριαζής ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που αφορούν την κατηγορία του 5% των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις καθώς και με τις κατευθύνσεις που υπάρχουν στο Τμήμα Εθνολογίας του Δημοκριτείου.
Παράθυρο για αλλαγές
Ο κ. Κυριαζής άφησε «παράθυρο» για αλλαγές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θέλουμε να πιέζουμε γρήγορα μήπως και χρειαστεί κάποια αλλαγή να γίνει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι άλλες περιπτώσεις είναι για το 10% που ζητάνε, το οποίο δεν προβλέπεται από το νόμο».Μέτρα ενίσχυσης των πανεπιστημίων
Ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε και σε μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση των Πανεπιστημίων όπως είναι τα 9 εκατομμύρια που διανεμήθηκαν από τα «κλεμμένα». «Αυτά τα διανείμαμε όλα στα Πανεπιστήμια. Δώσαμε 2 εκατομμύρια για επιπλέον θέρμανση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που είχε πρόβλημα και τα υπόλοιπα, αν εξαιρέσουμε τα δυο εκατομμύρια που πήγαν στα δυο νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, πήγαν στα Πανεπιστήμια για τα λειτουργικά τους έξοδα για να βοηθηθούν».Το δεύτερο μέτρο ήταν να δοθούν 100 πιστώσεις 407 ενώ πέρσι δόθηκαν μόνο 20 και «δώσαμε και στα κεντρικά Πανεπιστήμια, παρ’ όλο ότι υπήρξε μια κριτική, ότι έχουν πολύ κόσμο κτλ., παρ’ όλα αυτά για να βοηθηθεί και το Πολυτεχνείο και το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο, δώσαμε πιστώσεις 407 και εκεί. Και έχουν και τη δυνατότητα να πάρουν και τους μεταπτυχιακούς υποτρόφους τόνισε ο κ. Κυριαζής .
«Από κει και πέρα, το αίτημα «δώστε μας παραπάνω λεφτά», αυτή τη στιγμή αν οτιδήποτε γίνει για επιπλέον επιχορήγηση θα γίνει για το 2015, γιατί το 2014 δεν προλαβαίνουν ν’ απορροφήσουν οποιαδήποτε χρήματα και αν δοθούν. Αυτή είναι η κατάσταση που έχουμε, πιστεύουμε ότι υπάρχει δυσκολία μεγάλη, το καταλαβαίνουμε, πολλά Πανεπιστήμια και πολλά Τμήματα επειδή είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία μαζί τους, κάνουν επιπλέον μαθήματα, δε θέλουν ν’ αφήσουν τους φοιτητές αυτούς χωρίς εκπαίδευση και θα γίνουν μαθήματα και πρωί και απόγευμα και θα δουλεύουν και Σάββατα και Κυριακές» δήλωσε ο κ. Κυριαζής.
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδαμετεγγραφές φοιτητώνυπουργείο Παιδείαςφοιτητές
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων