17:37 | 5/11/14
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης μεταξύ άλλων έθεσε το θέμα της ελλιπούς αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Καλαμάτας στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας στις 3/11/2014 στο οποίο μετείχε.
Πέρα των υπολοίπων αναφέρθηκε στα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται μετά την κατασκευή της νέας εθνικής οδού.«Η κατασκευή της νέας Ε.Ο. Καλαμάτας –Αθήνας έχει διαφοροποιήσει την απορροή των υδάτων της ανατολικής από αυτόν λεκάνης απορροής καθώς και υδάτων(βρόχινα) που προκύπτουν από ορεινές περιοχές που μέσω ξεροπόταμων(Ξερίλας κ.λ.π) κατευθύνονται στην περιοχή και αυτά αποχετεύονται στην θάλασσα μέσω του Άρι ποταμού.
Με την κατασκευή της νέας Ε.Ο. Καλαμάτας –Αθήνας έχει διαμορφωθεί ένα τεχνικό φράγμα –εμπόδιο για την διαμορφωμένη απορροή υδάτων με προσθήκη προσθέτων προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή επιτείνοντας τα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής από την μη πρόβλεψη καθαρισμού των ποταμιών και ρεμάτων αυτής. Στους οικισμούς της περιοχής όπως το Ασπρόχωμα, ο Αντικάλαμος, η Σπερχογεία, το Πήδημα, και ο Αγ. Φλώρος που κατά βάση ευρίσκονται σε υψηλότερα στάθμη από την αγροτική περιφέρεια τους τα προβλήματα είναι έντονα η δε αγροτική περιφέρεια της περιοχής καθίσταται απρόσιτη τον χειμώνα λόγω των λιμναζόντων υδάτων με καταστροφή των καλλιεργειών.
Επομένως το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να αντιμετωπισθεί με καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων της περιοχής, που συνίσταται στην απρόσκοπτη επικοινωνία των υπαρχόντων ρευμάτων και την άρση όποιου εμποδίου παρεμποδίζει την απορροή των υδάτων προς τον ποταμό Άρι που λειτουργεί αντιπλημμυρικά για την περιοχή, κατά βάσει απαιτείται σοβαρή μελέτη απορροής των υδάτων της περιοχής. Μπορούμε να αναφερθούμε σε πολλά επί μέρους προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, όμως χάριν συντομίας και λόγω του ότι από τα πλέον χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν την προχειρότητα αντιμετώπισης αναφέρουμε την περίπτωση της περιοχής του Αγ. Φλώρου.
Εκεί ο νέος δρόμος που περνούσε μέσα από την βαλτώδη περιοχή του Αγίου Φλώρου προέβλεπε την κατασκευή μίας κοιλαδογέφυρας 600 μέτρων περίπου πάνω από το ποτάμι Πάμισος αλλά αντί της κοιλαδογέφυρας η κατασκευάστρια εταιρείας προχώρησε στο μπάζωμα αλλάζοντας στην ουσία την φυσική ροή των νερών της βροχής με αποτέλεσμα τους μήνες των έντονων βροχοπτώσεων πάνω από 1000 στρέμματα και αγροτικοί δρόμοι να μετατρέπονται σε λίμνη (επισυνάπτεται σχετική φωτογραφία από τις περσινές πλημμύρες).
Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας καθαρισμός στα κανάλια της ευρύτερης περιοχής με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μην βρίσκουν εύκολα διέξοδο προς το ποτάμι. Στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν εκτός από τις (2) κτηνοτροφικές μονάδες , τα δύο αντλιοστάσια στην έξοδο του Αγίου Φλώρου προς Τρίπολη (ΓΟΕΒ) πού βρίσκεται εντός του Αναδασμού και λίγα μέτρα πιο πέρα το Αντλιοστάσιο που υδρεύει την Βαλύρα και την ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά.
Πέρσι το χειμώνα η στάθμη των νερών στις πηγές του Παμίσου είχε καλύψει ακόμα και τα παγκάκια που είναι τοποθετημένα ένα μέτρο πάνω από τη στάθμη του ποταμού. Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης εκτός από τα κτήματα κινδυνεύουν και πολλά σπίτια του Αγίου Φλώρου διότι δεν έχει κατασκευαστεί κανάλι που να προφυλάσσει τα σπίτια από τα βρόχινα νερά που κατεβαίνουν ορμητικά από τα βουνά της περιοχής. Για να αποφευχθούν οι ζημιές στις καλλιέργειες και ο κίνδυνος να πλημμυρίσει το χωριό πρέπει να ανοιχθούν όλα τα κανάλια που έχουν μπαζωθεί».
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚαλαμάταΜανώλης ΜάκαρηςΜεσσηνίαΠελοπόννησοςΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων