Παραδοχή Ντράγκι: Ρευστότητα με το σταγονόμετρο στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παραδοχή Ντράγκι: Ρευστότητα με το σταγονόμετρο στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

14:42 | 5/11/14
Παραδοχή Ντράγκι: Ρευστότητα με το σταγονόμετρο στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Απάντηση Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, στον Δ. Παπαδημούλη για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης TLTRO

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως το πρόγραμμα δανειοδότησης TLTRO για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, λόγω έλλειψης "επαρκών αποδεκτών εξασφαλίσεων".

Ο Μάριο Ντράγκι απάντησε σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, έθετε το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο τα τραπεζικά ιδρύματα θα δανείζονται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διοχετεύουν την παρεχόμενη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Δ.Παπαδημούλης ζητούσε από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να τον ενημερώσει κατά πόσο "υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των κανόνων επιλεξιμότητας ενεχύρων, ώστε να "ξεκλειδώσουν" κεφάλαια για χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση", με δεδομένο ότι "οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τις χορηγήσεις δανείων προς καταναλωτές και επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην απάντησή του, κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για τη δεύτερη δημοπρασία του προγράμματος TLTRO τον Δεκέμβριο, αφού σημειώνει, ότι "στον βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τα σχετικά κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής μέσω της στήριξης του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία".

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι "ενδεχομένως να υπάρχουν μεμονωμένες τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς αποδεκτές εξασφαλίσεις ώστε να δανειστούν έως το όριο δανεισμού τους στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ - TLTRO)". Καταλήγοντας, πάντως, στην απάντησή του, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι "η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος επί του παρόντος αξιολογούν κατά πόσον ισχύει αυτό".

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη  (GUE/NGL)

Στις 5 Ιουνίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης, περίπου 800 δισ. ευρώ, προς τις τράπεζες (TLTRO). Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα δανείζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα διοχετεύσουν την παρεχόμενη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ για τα ενέχυρα που θα χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας, έχουν περιορισμένη κατοχή επιλέξιμων ενεχύρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.


Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τις χορηγήσεις δανείων προς καταναλωτές και επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΚΤ:

Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των κανόνων επιλεξιμότητας ενεχύρων, ώστε να «ξεκλειδώσουν» κεφάλαια για χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι κανόνες επιλεξιμότητας ενεχύρων, σκοπεύει να δώσει εξαίρεση στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε κάνει και με το προηγούμενο πρόγραμμα ΤLTRO; Εάν ναι, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες;

Απάντηση Μάριο Ντράγκι:

Φρανκφούρτη, 3 Νοεμβρίου 2014

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 ο κ.Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Στον βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τα σχετικά κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μέσω της στήριξης του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

Ενδεχομένως να υπάρχουν μεμονωμένες τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς αποδεκτές εξασφαλίσεις ώστε να δανειστούν έως το όριο δανεισμού τους στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ). Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος επί του παρόντος αξιολογούν κατά πόσον ισχύει αυτό.


Χρήστος Δεμέτης
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών