Στουρνάρας: Πού θα πάνε τα 11,5 δισ. ευρώ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στουρνάρας: Πού θα πάνε τα 11,5 δισ. ευρώ

13:41 | 5/11/14
Στουρνάρας: Πού θα πάνε τα 11,5 δισ. ευρώ

Το κλειδί για να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο. Τι λέει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

"Το γεγονός ότι η προσομείωση ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη κεφαλαίων δίνει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία", αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στα ΝΕΑ.

"Εξαιρώντας πρώτα ένα μικρό ποσό το οποίο πρέπει να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας για απρόβλεπτους κινδύνους γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος", συνεχίζει, "το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με τον τρόπο αυτό:

α) παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα είτε για ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας,
β) μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται και
γ) εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών".

Από το δάνειο του δεύτερου Μνημονίου που είχε πάρει η Ελλάδα το 2012, ποσό περίπου 50 δισ. ευρώ προοριζόταν για να στηρίξει τις τράπεζες. Τελικά, 11,5 δισ. ευρώ από αυτά έμειναν ανέγγιχτα στο ράφι του ΤΧΣ καθώς τα στρες τεστ του Μάριο Ντράγκι έβγαλαν τις ελληνικές τράπεζες "καθαρές", χωρίς πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Είναι το ποσό που συζητείται τώρα να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της προληπτικής γραμμής στήριξης, ώστε να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο με ένα δίχτυ ασφαλείας. Ουσιαστικά, τα 11,5 δισ. ευρώ είναι το κλειδί για την πόρτα εξόδου από το Μνημόνιο.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στα ΝΕΑ, υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει. Θεωρεί πως μπορούν να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από αξιωματούχους και πολιτικούς της ευρωζώνης σχετικά με την αλλαγή χρήσης των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι όλα θα γίνουν μέσω ESM. H ιδέα της "υβριδικής" γραμμής που υποστήριξε αρχικώς η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξασθενήσει αν όχι εγκαταλειφθεί. Τα λεφτά θα πάνε πίσω στο Ταμείο της ευρωζώνης που μας χρηματοδοτεί και εφόσον δεν τα χρειαστούμε θα μπορέσουν να σβήσουν και ισόποσο χρέος. Έτσι, τα 11,5 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να αποτελέσουν το πρώτο κούρεμα που θα κάνει μόνη της η Ελλάδα στο χρέος της, κατά 5%-6% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθεί η ελάφρυνση του χρέους από την αναμενόμενη ρύθμιση της ευρωζώνης, η οποία εκτιμάται, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, γύρω στο 4%-5%. Επομένως, μιλάμε για μια συνολική ελάφρυνση της τάξης του 10% του ΑΕΠ. Μια τέτοια μείωση του χρέους είναι προφανές ότι θα χαλαρώσει την πίεση για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά τα είχε απαιτήσει η τρόικα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Και αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει τη χορήγηση και κάποιων φοροελαφρύνσεων.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών