15:01 | 20/11/14
Οι 15 κατηγορίες ασφαλισμένων που πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης εντός του έτους
Διορία σαράντα ημερών για να αποφασίσουν το αν θα βγουν φέτος στη σύνταξη έχουν δεκαπέντε κατηγορίες ασφαλισμένων.Πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο "εξόδου" μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με το "Έθνος-Συντάξεις", βασικό κριτήριο είναι το κατά πόσο αποτελεί συμφέρουσα οικονομικά επιλογή η περαιτέρω παραμονή στην εργασία.
Παράλληλα αναστάτωση σε μεγάλες ομάδες υποψηφίων συνταξιούχων προκαλούν και οι πιέσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Η "ατζέντα" των εκπροσώπων των δανειστών περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις (πριν τα 62 χρόνια), αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 για την ελάχιστη σύνταξη και επιτάχυνση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Το "Εθνος-Συντάξεις", με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, παρουσιάζει δεκαπέντε ομάδες ασφαλισμένων που πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξόδου στη σύνταξη εντός του έτους.
1. Γυναίκες στο ΙΚΑ με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το μέχρι και το 2012. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν 100 μέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων γυναικών μπορεί να λάβει μειωμένη σύνταξη. Δυστυχώς με την παραμονή τους στην εργασία δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα καθώς η μείωση υπολογίζεται από το 67ο έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε στιγμή αποχώρησης-και μέχρι το 62ο έτος- να έχουν ποινή στη σύνταξη 30%.
2. Άνδρες στον ΟΑΕΕ με συμπληρωμένη 35ετία μέχρι το τέλος του 2012 και σήμερα συμπληρωμένο το 60ο έτος της ηλικίας. Συμφέρει για αυτούς η άμεση έξοδος καθώς η σχέση μεταξύ εισφορών και προσαύξησης της σύνταξης έχει καταβαραθρωθεί μετά τις τελευταίες μειώσεις.
3. Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 55ου έως και 57ου έτους της ηλικίας τους ανάλογα με το έτος θεμελίωσης. Στην πληθώρα των περιπτώσεων συμφέρει η άμεση συνταξιοδότηση για να μην επηρεαστούν και από τυχόν αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 έτη.
4. Άνδρες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους. Συμφέρει άμεσα να συνταξιοδοτηθούν καθώς η προσαύξηση από την παραμονή δεν είναι μεγάλη ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος της αύξησης του απαιτούμενου χρόνου.
5. Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 που είναι άνω των 55 ετών. Σε άμεση συνταξιοδότηση -και αν είναι εφικτό συνέχιση της απασχόλησης- συμφέρει να προχωρήσουν μεγάλες ομάδες. Για τους εν λόγω εργαζομένους η παραμονή στην εργασία χωρίς να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης θα τους προσφέρει μια μικρή προσαύξηση. Η δυνατότητα να εργάζονται και να αναμένουν να λάβουν αναδρομικά συντάξεις τους εξασφαλίζει ένα πολύ καλό ποσόν που μπορεί να είναι από 770 μέχρι και άνω των 1.200 ευρώ μηνιαίως με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Έτσι, ο ασφαλισμένος βγαίνει διπλά κερδισμένος καθώς και δεν περιμένει μέχρι να εκδοθεί η σύνταξή του και λαμβάνει ένα καλό ποσό στο τέλος με την έκδοση της απόφαση ως αναδρομικά επιπλέον του μισθού που ελάμβανε.
6. Μητέρες στο ΙΚΑ στα ειδικά ταμεία που μέχρι και το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Σήμερα δικαιούνται μειωμένη σύνταξη. Στην περίπτωσή τους το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη δεν είναι θεμελιωμένο αλλά απλά κατοχυρωμένο.
7. Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που κάποια στιγμή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 είχαν θεμελιώσει δικαίωμα και έχουν χαμηλές αποδοχές κατά τον εργασιακό τους βίο. Εφόσον είναι κάτω των 55 ετών μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη. Αυτή είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τις διατάξεις των κατωτάτων ορίων. Πρακτικά το ποσό που θα λάβουν θα είναι αντίστοιχο με το ποσό που θα έπαιρναν με την πλήρη σύνταξη.
Γονείς, μητέρες ανηλίκων και τρίτεκνοι στο Δημόσιο
8. Τρίτεκνοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης μέχρι το 2012. Θεμελίωσαν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και πριν τα 55 ανάλογα με το έτος που "έπιασαν" την 20ετία. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 9 πλασματικά έτη για προσαύξηση της σύνταξής τους. Η παραμονή στην εργασία δεν θα τους προσφέρει κάτι περισσότερο από προσαύξηση 28-29 ευρώ για κάθε έτος που συνεχίζουν να δουλεύουν.9. Άνδρες γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011 και το 2012. Το δικαίωμα κλειδώνει με τα έτη ασφάλισης σε συνδυασμό με την ύπαρξη ανηλίκου τέκνου και η έξοδος γίνεται με το κατά περίπτωση όριο. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 5 πλασματικά έτη από τις σπουδές ή άλλες κατηγορίες για προσαύξηση της σύνταξής τους. Για τις περιπτώσεις που φτάνουν άνω των 31 με 32 έτη ασφάλισης με την εξαγορά, η παραμονή στην εργασία δεν θα τους προσφέρει κάτι περισσότερο από μία προσαύξηση 31 με 32 ευρώ το έτος. Επομένως η συμφέρουσα επιλογή είναι η αποχώρηση. Προσοχή με τα πλασματικά, καθώς δεν πρέπει να συμπληρωθεί 25ετία πριν το 2010. Σε αυτήν τη περίπτωση χάνουν το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων ανηλίκων.
10. Μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο με θεμελίωση τη διετία 2011-2012. ΤΟ δικαίωμα κλειδώνει με 25ετία και ταυτόχρονη ύπαρξη ανηλίκου τέκνου και η έξοδος γίνεται με το κατά περίπτωση όριο. Σε περίπτωση που ξεπεράσουν τα 31 έτη ασφάλισης δεν συμφέρει οικονομικά η παραμονή στην εργασία.
Μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο με θεμελιωμένο δικαίωμα το 2010 και συμπληρωμένο το 50ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν άνω των 30 ετών πραγματικής ασφάλισης συμφέρει οικονομικά να αποχωρήσουν.
Δεύτερη απασχόληση, 15ετία και άνδρες με θεμελιωμένο δικαίωμα
11. Ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και δεύτερη απασχόληση. Μετά τις τελευταίες αλλαγές στη δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων είναι σαφές ότι όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να λαμβάνουν και τη σύνταξή τους μπορούν πλέον να το κάνουν χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση στη λήψη της σύνταξης.12.Ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία που έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο. Με δεδομένες τις πιέσεις για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης.
13.Ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ) με θεμελιωμένο δικαίωμα και δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη. Όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει τις προυποθέσεις για θεμελίωση του δικαιώματος και έχουν δικαίωμα σε δεύτερη κύρια σύνταξη από το Δημόσιο καλό είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο της εξόδου.
14. Άνδρες στο Δημόσιο με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συμπληρωμένη 35ετία αλλά και το 58ο έτος της ηλικίας τους. Όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει την 35ετία στο Δημόσιο αλλά και το 58ο έτος τους θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν προς τη συνταξιοδότηση καθώς δεν ωφελεί σε καμία περίπτωση η παραμονή στην εργασία, ενώ θα κινδυνεύουν να χάσουν κιόλας από τον νέο συντελεστή βιωσιμότητας στο εφάπαξ.
15. Άνδρες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συμπληρωμένη 35ετία. Όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει την 35ετία ασφαλισμένοι στις ΔΕΚΟ-τράπεζες, θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν προς τη συνταξιοδότηση υπό τον φόβο αλλαγής στα μισθολόγια, καθώς ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με τον τελευταίο μισθό.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων