13:19 | 27/1/15
Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει όντως το Δημήτρη Αβραμόπουλο και ο Σαμαράς επιμείνει σε Δήμα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει πρόβλημα για τη Ν.Δ.
Με την 7η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να απέχει πλέον μόλις 12 ημέρες και εφόσον οι πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προτείνει τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο επιβεβαιωθούν, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα προβλήματα μετά την ήττα.Ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πολλούς λόγους να επιλέξει κεντροδεξιό υποψήφιο Πρόεδρο: Όχι μόνο για να απελευθερώσει τη θέση του Επιτρόπου και να τοποθετήσει έναν αριστερό Επίτροπο προς μεγάλη αναστάτωση του Γιούνκερ. Και όχι μόνο για να πραγματοποιήσει ένα νέο άνοιγμα προς το κέντρο και τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, αποδεκτό και από τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ (όχι όμως και το Ποτάμι)
Κυρίως όμως γιατί θα έφερνε σε στρατηγικά δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά, ο οποίος επέλεξε και προεκλογικά (με την επιθετική ρητορική και την άρνηση debate) και μετεκλογικά (με το να μην παραδώσει ο ίδιος στο Μαξίμου) τη σκληρή πόλωση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και εάν αυτή αποδείχθηκε αναποτελεσματική.
Ο κ.Αβραμόπουλος, ο οποίος όταν πριν τις εκλογές (και παρόλο που ως Επίτροπος δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί στην προεκλογική αντιπαράθεση) επισκέφθηκε το Μαξίμου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στα σχετικά σενάρια είχε τότε απαντήσει με νόημα πως δεν του είχε γίνει καμία πρόταση (χωρίς να διευκρινίζει τι θα απαντούσε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ όντως τον προτείνει) παραμένει αντιπρόεδρος της Ν.Δ έστω και τυπικά.
Αντιπρόεδρος όμως της Ν.Δ είναι και ο Σταύρος Δήμας, που ο κ.Σαμαράς είχε προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη διαδικασία που τελικά οδήγησε σε κάλπες και τον οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα προτείνει ξανά.
Έτσι δεν αποκλείεται το εξής σουρεαλιστικό σκηνικό: Οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον καθένα να έχει προταθεί από διαφορετικό κόμμα.
Τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι γαλάζιοι βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων πνέουν μένεα κατά του ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ για τους χειρισμούς που οδήγησαν στην ήττα;
Ένα σενάριο είναι ορισμένοι να απέχουν σε ένδειξη δυσαρέσκειας προς την ηγεσία Σαμαρά. Ένα δεύτερο αφορά στο ενδεχόμενο ορισμένοι να ψηφίσουν τον κ. Αβραμόπουλο που έχει συμπάθειες (ή για να σταλεί μήνυμα προς την ηγεσία). Και ένα τρίτο σενάριο στο ενδεχόμενο ο κ.Δήμας να μην αποδεχθεί να υποστεί και αυτή τη δοκιμασία και ο κ.Σαμαράς να κληθεί ή να βρει νέο υποψήφιο διατεθειμένο να χάσει ή να μην προτείνει κανέναν (να κάνει δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά) ή να στηρίξει τον προτεινόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ κ.Αβραμόπουλο για να δείξει ότι εγκαινιάζει μία πιο συναινετική προσέγγιση, αλλά και γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να πείσει τους γαλάζιους να ψηφίσουν εναντίον του Αρκά πολιτικού. Άλλωστε ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν είχε ποτέ τις πιο στενές σχέσεις με τον κ. Aβραμόπουλο, ερωτηθείσα προεκλογικά εάν θα τον ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραδέχθηκε πως θα ήταν μία πολύ καλή υποψηφιότητα.
Δεν είναι απίθανο λοιπόν εν τέλει είτε ο κ.Αβραμόπουλος εάν είναι υποψήφιος να εκλεχθεί με ευρεία πλειοψηφία από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία ή να αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει η αμφισβήτηση του κ.Σαμαρά- όπως το 2009 είχε αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα για τη νίκη του Μεσσήνιου το γεγονός ότι ο Αρκάς πρότεινε την προσφυγή στη βάση και μετά συμμάχησε μαζί του.
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης Αβραμόπουλοςεκλογή Προέδρου ΔημοκρατίαςΝΔΠολιτικήΣταύρος Δήμας
Σχετικά άρθρα