Παρατείνεται το αδιέξοδο με τα απορρίμματα στον Πύργο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Παρατείνεται το αδιέξοδο με τα απορρίμματα στον Πύργο

11:07 | 21/1/15
Παρατείνεται το αδιέξοδο με τα απορρίμματα στον Πύργο

Χωρίς άμεση λύση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του έφυγε χθες από τη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων η πλευρά του δήμου Πύργου

Η πρόταση του δημάρχου κ. Γαβρίλη Λιατσή για δεματοποίηση των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του δήμου Ήλιδας και αποθήκευση των δεμάτων και των δύο δήμων στον χώρο της «Οσίας Ξένης» που έχει παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη στο δήμο Πύργου, δεν έγινε δεκτή από την πλευρά του δημάρχου Ήλιδας και Προέδρου του Συνδέσμου κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος συμφώνησε ως προς το σκέλος της δεματοποιήσης από το δεματοποιητή του δήμου του, βάσει και της σχετικής απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά ήταν κάθετα αντίθετος με την αποθήκευση στην «Οσία Ξένη», αντιπροτείνοντας να βρει ο δήμος Πύργου άλλο χώρο για τα δικά του απορρίμματα.

Η άρνηση του κ. Χριστοδουλόπουλου δεν κάμφθηκε παρά το γεγονός ότι και άλλα μέλη του Φορέα, όπως οι δήμαρχοι Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ.κ Αλέξης Καστρινός και Σάκης Μπαλιούκος, αντίστοιχα, και ο εκπρόσωπος του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτρης Χάρδας στήριξαν την πρόταση του κ. Γαβρίλη Λιατσή.

Οι εκπρόσωποι του δήμου Ήλιδας δεν δέχθηκαν και την εναλλακτική, μπροστά στο αδιέξοδο, που πρότεινε ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας του δήμου Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, να αποθηκευτούν για δύο μήνες τα δέματα και των δύο δήμων στο χώρο εναπόθεσης του δήμου Ήλιδας και τους επόμενους δύο μήνες σε χώρο που θα έχει βρει και θα έχει αδειοδοτήσει μέσα στο διάστημα αυτό ο δήμος Πύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, χθες το βράδυ ο κ. Λιατσής συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του με στενούς συνεργάτες του προκειμένου να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν τις νέες κινήσεις τους, για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών από την πόλη και τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου

Πού συμφώνησαν

Ωστόσο από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ προέκυψαν και θετικές ειδήσεις. Πιο συγκεκριμένα όλα τα μέλη του Συνδέσμου φαίνεται να υιοθετούν πλέον την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών για προσωρινή ολοκληρωμένη διαχείριση, το μεσοδιάστημα έως ότου ξεκαθαρίσει οριστικά το τι θα γίνει με τον Περιφερειακό σχεδιασμό.

Μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές εντός του ΦΟΔΣΑ που διαφωνούν με την κατασκευή του εργοστασίου, με τους όρους τουλάχιστον που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για εγκατάσταση και λειτουργία της προσωρινής ολοκληρωμένης διαχείρισης στην «Οσία Ξένη» και απομένει η διευκρίνιση ορισμένων γραφειοκρατικών που αφορούν κυρίως στο φορέα υλοποίησης προκειμένου να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το διάστημα που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει αυτή η μονάδα είναι τέσσερις μήνες, ενώ γνώστες του θέματος εκτιμούν ότι στην χειρότερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τους έξι – εφτά μήνες.

Επίσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για την ουσιαστική επανέναρξη της ανακύκλωσης, με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Κόροιβο του δήμου Πηνειού.

Η ανακύκλωση και η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης θα γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης των ΄δημων Πύργου και Ήλιδας με το ΦΟΔΣΑ. Η μεν πλευρά του δήμου Πύργου θα αναλάβει την παραχώρηση ενός οδηγού και ενός εργάτη, ενώ η πλευρά του δήμου Ήλιδας την προμήθεια των καυσίμων για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών από τον Κόροιβο έως το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Πάτρας.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να επισκεφτεί τον Φορέα Διαχείρισης ο πρόεδρος του ΚΔΑΥ Πάτρας. Τέλος τα μέλη του Φορέα αποφάσισαν να εξετάστει το ενδεχόμενο δημιουργίας ΚΔΑΥ εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πύργου καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα «απογειώσει» τα ποσοστά των αποβλήτων που θα πηγαίνουν για ανακύκλωση. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ανατεθεί σε δύο νομικούς από τον Πύργο και την Αμαλιάδα να γνωμοδοτήσουν εάν είναι εφικτή η αποδέσμευση που έχει υπογράψει ο ΦΟΔΣΑ με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Αποβλήτων.

Πηγή: patrisnews.com

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών