00:13 | 13/2/15
Ζωντανά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά επαφών πριν από την έναρξη της Συνόδου. Αρχικά είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ενώ είδε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, και την πρωθυπουργό της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουτζούμα.Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.
Προσερχόμενη η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό.
Την ανησυχία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε πως "στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό".
Προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή".
Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε το Βέλγιο για την εποικοδομητική συζήτηση και κατανόησε που έδειξε στις ελληνικές θέσεις, τόνισε ότι "είμαστε κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει διαφορές, να βρίσκει λύση με σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία, όμως και στους κανόνες που τη διέπουν".
"Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση στα ελλείμματα, αλλά διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, ήρθε η ώρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες δεν είχαν πολιτική βούληση να πολεμήσουν το πελατειακό σύστημα, τη φοροδιαφυγή. Τώρα είναι η ώρα όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη να επαναφέρει στην ατζέντα της τη ανάπτυξη. Η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη για ένα κοινό μέλλον", τόνισε και προσέθεσε:
"Είμαστε συνομήλικοι άρα έχουμε πολλά κοινά. Μέσα από το διάλογο, και τη συνεργασία θα γεφυρώσουμε τις διαφορές ώστε να οικοδομήσουμε το μέλλον στους λαούς και στην Ευρώπη, για να αφήσει πίσω της τη κρίση".
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΒρυξέλλεςκυβέρνησηΠολιτικήΣύνοδος ΚορυφήςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων