09:16 | 13/2/15
Από Δευτέρα και μετά, αναμένονται νέες συναντήσεις - Η Μαριέττα στον Καραμανλή και νέο ραντεβού των δελφίνων, που δεν κατέληξαν ακόμη ως προς τις επόμενες κινήσεις - Το δίλημμα κεντροδεξιά και δεξιά και πως θα εκφραστεί σε επίπεδο προσώπων - Διαβάστε το ρεπορτάζ
Την ώρα που εξελίσσεται η κρίσιμη για τη χώρα διαπραγμάτευση, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται τα “μαγειρέματα”. Και αυτό καθώς όσο και εάν ο Αντώνης Σαμαράς ευελπιστεί ανάλογα με το αποτέλεσμα να προλάβει την αμφισβήτηση, οι γαλάζιοι εσωκομματικοί παίκτες συγκλίνουν πλέον ότι με συμφωνία ή χωρίς, η επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει σύντομα.Το δείπνο, που οργάνωσε προχθες η Μαριέττα Γιαννάκου (ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ν.Δ και στέλεχος το οποίο χαίρει σεβασμού σε όλες τις τάσεις) ήταν μόνο η αρχή. Δελφίνοι και λοιποί συνδαιτημόνες δεν κατέληξαν ως προς τις επόμενες κινήσεις, αναμένοντας καταρχήν την κατάληξη στο Eurogroup της Δευτέρας. Ήδη όμως έχει αποφασιστεί, η κ.Γιαννάκου (ενδεχομένως ως επικεφαλής μίας εσωκομματικής “αντιπροσωπείας”) να επισκεφθεί από Δευτέρα τον Κώστα Καραμανλή, αν και το ραντεβού δεν έχει ακόμη κλειστεί. Δεν έχει επίσης ορισθεί ημέρα, αλλά θα ακολουθήσει και νέο δείπνο με την ίδια σύνθεση.
Το πρόβλημα πάντως παραμένει: Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να τα βρουν στοιχειωδώς μεταξύ τους, τουλάχιστον ως προς το ποιος θα αποτελέσει την υποψηφιότητα που θα εκφράσει την κεντροδεξιά. Οι προσκεκλημένοι στο χθεσινό τραπέζι πιθανοί δελφίνοι της νεότερης γενιάς (Μητσοτάκης, Δένδιας, Στυλιανίδης, Κεφαλογιάννη) εκφράζουν διαφορετικές γραμμές αλλά τοποθετούνται όλοι πιο κεντρώα από τη σημερινή ηγεσία, αλλά και από τον επίδοξο διάδοχο και εκφραστή της συνέχισης της “δεξιας γραμμής Σαμαρά” Μάκη Βορίδη, που δεν προσκλήθηκε- γεγονός που δεν ήταν βέβαια τυχαίο.
Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι ο κ.Βορίδης δεν θα διεκδικήσει εν τέλει την ηγεσία, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του. Προσφυγή στη βάση με ανοιχτούς εκλογικούς καταλόγους όπως προβλέπει η τελευταία αναθεώρηση του καταστατικού και με έναν υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να κινητοποιήσει στην κάλπη ακραία δεξιά στοιχεία πέραν της Ν.Δ, θα επέφερε τον κίνδυνο διάσπασης. Αλλά όπως λένε παλιά γαλάζια στελέχη “τα καταστατικά είναι για να αλλάζουν και δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε τις πόρτες της ψηφοφορίας και σε μέλη άλλων κομμάτων”.
Εφόσον ο κ.Βορίδης αντιληφθεί ότι υποψηφιότητα του θα συναντήσει αντιδράσεις ικανές να φτάσουν μέχρι και την αποχώρηση σύσσωμης της κεντρώας πτέρυγας, το επόμενο σενάριο είναι να συμμαχήσει με κάποιον από τους επόμενους δελφίνους για να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον εντός της Ν.Δ. Με ποιον όμως, αφού επιδεικτικά τον αφήνουν εκτός διεργασιών; Ο κ.Βορίδης πάντως σημειωτέον ότι ήταν συμμαθητής στο Κολλέγιο με τον κ.Μητσοτάκη, αν και μεγαλύτερος σε ηλικία από τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ενδιαφέρον έχει και γιατί δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της κ.Γιαννάκου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο λόγος δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι -όπως διαμηνύει- δεν ενδιαφέρεται προσωπικά να αναλάβει ρόλο ή και να διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά και γιατί είχε ενστάσεις με το timing (την ώρα του Eurogroup) και γενικότερα εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα έρθουν εκ των πραγμάτων σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο κ.Μεϊμαράκης επίσης έχει αποφασίσει επί του παρόντος να απέχει από εσωκομματικές διεργασίες.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Κώστας ΚαραμανλήςΜάκης ΒορίδηςΜαριέττα ΓιαννάκουΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα