11:39 | 17/2/15
Με μία νοσηλεύτρια, χωρίς ασθενοφόρο, χωρίς παρασκευάστρια και ακτινολόγο, με τα δείγματα αίματος να μεταφέρονται μία φορά την εβδομάδα στο Κέντρο Αιμοδοσίας του «Αγ. Ανδρέα» και μ' ένα φύλακα λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας, που εξυπηρετεί καθημερινά 130 ασθενείς.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ
Οι συνθήκες λειτουργίας της συγκεκριμένης υγειονομικής δομής απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων. «Οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας είναι απαγορευτικές. Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει το εναπομείναν προσωπικό» ανέφερε στην «Π» η πρόεδρος του Συλλόγου, Αννα Μαστοράκου.ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Συγκεκριμένα, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας στηρίζεται σε 6 παθολόγους, γενικούς γιατρούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά 100 τακτικά περιστατικά και κατά μέσο όρο 30 έκτακτα. Συνολικά έχει οκτώ γιατρούς, αλλά ένας έχει αποσπαστεί στο Κέντρο Αιμοδοσίας του «Αγ. Ανδρέα» και μία έχει πάρει άδεια μητρότητας. Διαθέτει μόλις μία νοσηλεύτρια, η οποία καλείται να καλύψει όλες τις ανάγκες του ΚΥ. Εχει μόλις ένα φύλακα, ο οποίος μάλιστα είναι σε συντάξιμη ηλικία, παρ' ότι η συγκεκριμένη δομή βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο και οι εφημερεύοντες γιατροί μπορεί να είναι μόνο γυναίκες.ΟΙ ΔΟΜΕΣ
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε επίπεδο δομών, διαθέτει οργανωμένο μικροβιολογικό εργαστήριο όπως και ακτινολογικό, τα οποία όμως δεν έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν. Μια από τις παρενέργειες της κατάστασης που επικρατεί είναι να συγκεντρώνονται τα δείγματα από τις αιμοληψίες και να μεταφέρονται μία φορά την εβδομάδα στον «Αγ. Ανδρέα».«Είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας υπό αυτές τις συνθήκες. Οι συνάδελφοι κάνουν ό,τι μπορούν. Μέχρι και δίκτυο τηλεϊατρικής έχουν αναπτύξει, αλλά θα πρέπει όλο αυτό να υποστηριχτεί με προσωπικό. Κι αυτό είναι κάτι που θα διεκδικήσουμε, ως Σύλλογος, από το υπουργείο Υγείας» προσθέτει η κ. Μαστοράκου.
ΞΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ
Πρόσφατα, το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθου ξέμεινε και από ασθενοφόρο. Το μοναδικό που διέθετε έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια μεταφοράς περιστατικού.Ελλειψη που είναι σοβαρή για την περιοχή, καθώς πέραν της διακομιδής των περιστατικών, που σήμερα γίνονται μέσω ΕΚΑΒ, το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας καλύπτει μία αρκετά μεγάλη περιοχή, με ορεινούς όγκους και δύσβατα σημεία. Αυτό σημαίνει ότι εάν προκύψουν ανάγκες για κατ' οίκον νοσηλεία, θα πρέπει οι γιατροί να μετακινηθούν όπου υπάρχει ανάγκη.
Οπως μας ανέφερε δε η κ. Μαστοράκου, υπάρχει πρόβλημα με τους γιατρούς που συνοδεύουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία της Πάτρας. «Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν επιστρέφουν τους συνοδούς γιατρούς στο Κέντρο Υγείας, με αποτέλεσμα να πρέπει να πάρουν ταξί και να το καλύψουν από την τσέπη τους για να γυρίσουν να συνεχίσουν την εφημερία τους. Δεν είναι δυνατόν από τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν να πληρώνουν και τα έξοδα που προκύπτουν από τη συνοδεία ασθενών» σημειώνει η κ. Μαστοράκου.
Σχετικές ετικέτες:ΑχαΐαΕλλάδαΕρυμάνθειαΚέντρο Υγείας ΕρυμάνθειαςΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα