14:21 | 5/3/15
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για επανεξέταση μνημονικών συμβάσεων που ψηφίστηκαν χωρίς τη συμμετοχή προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Ανοιχτό άφησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν μνημονιακές συμβάσεις που ψηφίστηκαν με κάτω από 151 ψήφους και χωρίς τη συμμετοχή προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε.Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε σχετικά πως ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η άρνηση χορήγησης άδειας σε προφυλακισμένους βουλευτές πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο με πρώτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση.
ΝΔ: Προσπαθεί να κάνε τη ΧΑ ρυθμιστή
"Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες η πρόεδρος της Βουλής, επιχειρεί να καταστήσει τη ΧΑ ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;", επισημαίνει η ΝΔ.Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι "όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κα Κωνσταντοπούλου, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από την προφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε ούτε μία ψηφοφορία που η διαφορά να επηρεάστηκε από τις απουσίες των βουλευτών της ΧΑ". Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι "η παρουσία ή μη των βουλευτών της ΧΑ είναι θέμα που ρυθμίζεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη".
Ποτάμι: Από πότε η πρόεδρος της Βουλής, ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού δικαστή;
Κριτική σε όσα δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου, αναφορικά με την εγκυρότητα ψηφισμένων διατάξεων, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.«H πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτή τη φορά έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή. Από την τοποθέτησή της αυτή προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
-Από πότε η πρόεδρος της Βουλής ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού δικαστή, που κρίνει και την αντισυνταγματικότητα των νόμων;
-Πώς είναι δυνατόν και με ποια αρμοδιότητα, η πρόεδρος της παρούσας Βουλής θα κρίνει τη νομιμότητα του νομοθετικού έργου της προηγούμενης Βουλής;» αναφέρει το Ποτάμι.
Σχολιάζοντας όσα η κ. Κωνσταντοπούλου είπε για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, το Ποτάμι τονίζει ότι η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών ή Επιτροπών για τη μελέτη εθνικών ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητημάτων απαιτεί απόφαση της Βουλής μέσω προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών. «Εκτός αν η πολυπράγμων πρόεδρος της Βουλής θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του σώματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΠΑΣΟΚ: Περιμένουμε απάντηση από την κυβέρνηση για την εμμονή της Προέδρου
"Το επίμονο πάθος της Προέδρου της Βουλής κ Ζωής Κωνσταντοπούλου για την συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στη Βουλή την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα - παρά την αποδοκιμασία των θέσεων της ακόμη και από το κόμμα της" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ."Που στοχεύει; Περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν μπορεί να τη χαίρεται και να την καμαρώνει αλλά θα την πληρώσει πολιτικά πολύ ακριβά" καταλήγει.
ΚΚΕ: Καλλιεργείται ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση
"Οι θέσεις, που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής, για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Οι θέσεις αυτές ευνοούν γενικότερα επικίνδυνους σχεδιασμούς" αναφέρει σε σχετικό του σχόλιο του ΚΚΕ καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση "να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους "ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους" και να τοποθετηθεί καθαρά".Σχετικές ετικέτες:Ζωή ΚωνσταντοπούλουΚΚΕκυβέρνησηΝΔΠΑΣΟΚΠολιτικήπρόεδρος ΒουλήςΣΥΡΙΖΑΤο ΠοτάμιΧρυσή Αυγή
Σχετικά άρθρα