Βαρουφάκης: Αποκλείεται κούρεμα κεφαλαίου στις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Καμία φορολογική αμνηστία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βαρουφάκης: Αποκλείεται κούρεμα κεφαλαίου στις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Καμία φορολογική αμνηστία

00:14 | 3/3/15
Βαρουφάκης: Αποκλείεται κούρεμα κεφαλαίου στις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Καμία φορολογική αμνηστία

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο Associated Press

Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τους οφειλέτες να πληρώνουν, τουλάχιστον τμηματικά, τις οφειλές τους, αλλά δεν θα υπάρξει φορολογική αμνηστία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.

«Για να είμαι σαφής» είπε «δεν θα υπάρξει (φορολογική) αμνηστία. Θα υπάρξει μία σειρά μέτρων που θα ενθαρρύνουν την αποπληρωμή ή την τμηματική αποπληρωμή χωρίς αμνηστία, ασφαλώς χωρίς κούρεμα στο κεφάλαιο των οφειλών προς το δημόσιο». Η Αθήνα, σημείωσε ο υπουργός, θα ενημερώνει τους πιστωτές της για ότι κάνει, προσθέτοντας: «Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δηλώσω ότι, για προφανείς λόγους, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, ο χρόνος έχει σημασία».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο.

«Στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ θα δώσουμε φυσικά προτεραιότητα, δεν πρόκειται να γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, αν χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι μας, και θα το κάνουμε» τόνισε ο υπουργός. Όσον αφορά τις αποπληρωμές χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτές είναι διαφορετικής κατηγορίας και πρέπει να καθορισθούν σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς». Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν θα ζητήσει να καθυστερήσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς την ΕΚΤ, αλλά να την κάνει εύλογα εφικτή. «Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχόταν να καθυστερήσει η αποπληρωμή, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μία συμφωνία που θα κάνει τις αποπληρωμές αποδεκτές και εύλογα εφικτές ως μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσής μας σχετικά με το ελληνικό χρέος και το επόμενο… συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων» σημείωσε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το τεράστιο χρέος της χώρας, ταυτόχρονα με την επεξεργασία μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Απρίλιο. «Η συμφωνία όσον αφορά τον Απρίλιο, αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτές είναι επιτακτικές για εμάς. Ταυτόχρονα, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία για τον Απρίλιο… προτιθέμεθα να αρχίσουμε τη συζήτηση με τους εταίρους μας και τους θεσμούς όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Προς τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα προτείνει έναν κατάλογο με ανταλλαγές χρέους, με στόχο την αύξηση του ονομαστικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και τη μεγιστοποίηση των αποπληρωμών της σε πραγματικούς όρους, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Θα ήταν εξαιρετικό, εάν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας για να εξομαλύνουμε τη δυσκολία που υπάρχει με τις ταμειακές ροές τους επόμενους λίγους μήνες προς όφελος όλων» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αλλά, για εμάς προϋπόθεση είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, από κοινού με τους θεσμούς και τους εταίρους μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση του ταμειακού προβλήματος δεν θα γίνεται εις βάρος της μακροχρόνιας βιωσιμότητας».

Στο ερώτημα, αν θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία για 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει τέτοιο λόγο. «Ασφαλώς, θα φέρουμε στη Βουλή οτιδήποτε αλλάζει τη δανειακή συμφωνία, ιδιαίτερα τον Απρίλιο» είπε, προσθέτοντας: «Επί του παρόντος, αυτό που κάναμε ήταν η παράταση για λίγους μήνες της δανειακής συμφωνίας. Αυτή δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή, επειδή δεν αλλάζει τίποτε».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών