09:55 | 20/4/15
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ πήραν φωτιά - Η βασική προεργασία έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Βαρουφάκη - Λαγκάρντ. Στα σκαριά παράταση της χρηματοδοτικής γραμμής με κεφάλαια 15-17 δισ. σε ορίζοντα τριετίας
Στην επικαιροποίηση της «οικονομικής σχέσης» της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδήγησε το μπαράζ επαφών που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον έως και την περασμένη Παρασκευή.Η παρουσία του Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, είχε στόχο τον επανακαθορισμό της «οικονομικής σχέσης» της Αθήνας με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον, οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι εντός της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση έχει να δώσει δύο «μάχες», μία στο Euro Working Group της Τετάρτης 22 Απριλίου και μια στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Λετονία.
Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον να στράφηκε στις ζυμώσεις με τους Ευρωπαίους, ωστόσο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ φαίνεται πως πήραν φωτιά.
Κατά τις πληροφορίες, ο Γ. Βαρουφάκης προετοίμασε το έδαφος για νέα χρηματοδοτική γραμμή της Ελλάδας από το Ταμείο.
Το υφιστάμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, ήτοι σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Κατά τις πληροφορίες, οι καταρχήν συζητήσεις με το Ταμείο αφορούν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει σε 11 μήνες, πιθανότατα για ακόμη δύο χρόνια, συνολικού ύψους 15-17 δισ. ευρώ, μαζί με το ισχύον πρόγραμμα.
Η βασική προεργασία φαίνεται πως έγινε την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες της επικαιροποίησης της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν προσεχώς.
Υπενθυμίζεται εδώ πως το ΔΝΤ δανείζει με εξαιρετικά τσουχτερό επιτόκιο, της τάξης του 4%, ενώ χορηγεί χρηματοδότηση με εξαιρετικά αυστηρούς όρους.
Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές - την περασμένη εβδομάδα - τόσο της Κρ. Λαγκάρντ, όσο και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, πως το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και για τον λόγο αυτό χρήζει ουσιαστικών αλλαγών.
Το Ταμείο άλλωστε είναι γνωστό πως επιμένει επίσης σε μειώσεις του κατώτατου μισθού, στις ομαδικές απολύσεις, αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων