Στα άδυτα της Εστίας Πατρών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στα άδυτα της Εστίας Πατρών

14:51 | 6/4/15
Στα άδυτα της Εστίας Πατρών

Η Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της από το έτος 1978

Είναι τρίτη σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα η Φοιτητική Εστία Πατρών φιλοξενεί 708 φοιτητές και άλλους 40 στο ξενοδοχείο, κοντά στην περιοχή του Ρίου, που έχει νοικιάσει το Πανεπιστήμιο.

Το ξενοδοχείο είχε αρχικά 100 φοιτητές, όμως τώρα είναι μόλις 40 διότι απορροφήθηκαν στην Εστία. Αυτή τη στιγμή, συνολικά, ο αριθμός έχει ανέλθει στους 810 φοιτητές. Παλαιότερα, η Φοιτητική Εστία είχε 996 δωμάτια. Από τον σεισμό του 2008 και μετά, δυόμισι κτίρια καταστράφηκαν και έχουν μείνει εκτός λειτουργίας. Πέρα από το εστιατόριο, υπάρχει κολυμβητήριο, το μοναδικό στην Πάτρα που λειτουργεί από το 1985, θέατρο και αίθουσα κινηματογράφου.

Οι αιτήσεις ήταν 340 για φέτος και ικανοποιήθηκαν οι 160. Κάθε χρόνο ικανοποιείται ένα ποσοστό κοντά στο 40%, ενώ το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος οι αιτήσεις ήσαν 265 και ικανοποιήθηκαν οι 121.

Τα κριτήρια επιλογής για να ζει κάποιος στη Φοιτητική Εστία Πατρών είναι τα οικονομικά της οικογένειας με αναγωγή στα μέλη της. Συγκεκριμένα, αφορούν τις κατηγορίες μισθωτός, πολύτεκνος, αν υπάρχει αναπηρία, αν υπάρχει αδελφός που σπουδάζει, αδελφός φαντάρος με κοινωνικά κριτήρια και με ανάγωγη όλων αυτών βγαίνει μια κατάταξη. Η κατάταξη αυτή είναι απόλυτη. Με βάση την κατάταξη αυτή απευθύνονται στη γραμματεία της εστίας οι φοιτητές των χαμηλότερων εισοδημάτων και ακολουθούν οι επόμενοι.

Η επιτροπή που τη φροντίζει ονομάζεται εφορεία. Αποτελείται από 7 μέλη που είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή των φοιτητών και την υποδοχή τους. Απαρτίζεται από 2 καθηγητές, 2 φοιτητές, 1 εκπρόσωπο των εργαζομένων της Εστίας, τον πρόεδρο ως εισηγητή και 1 δημοτικό σύμβουλο ως εκπρόσωπο του Δήμου Πατρέων.

Δεν είναι όλη η Εστία ίδια. Εχει 7 κτίρια, εκ των οποίων, κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευαστεί βάσει διαφορετικών μελετών, και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για τις ονομασίες τους έχουν χρησιμοποιηθεί γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, από το Α μέχρι το Ι. Το Ι είναι το καλύτερο, καθώς διαθέτει πλήρη χώρο υγιεινής σε κάθε δωμάτιο. Τα άλλα κτίρια είναι διαφόρων κατηγοριών: Αλλα έχουν κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, άλλα έχουν μέσα ντουσιέρα και νιπτήρα, και δεν είναι όλα στην ίδια κατάσταση, γιατί έχουν κατασκευαστεί σταδιακά.

Γεώργιος Αθανασόπουλος

Ο διευθυντής της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου, σε ερώτηση που του τέθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Εστία, απάντησε στην «ΠτΔ»:
«Το ποσό που απαιτείται για τη συντήρηση της Εστίας είναι της τάξης των 3.000.000 τουλάχιστον. Δυστυχώς, αυτά τα χρήματα δεν τα έχουμε και προσπαθούμε με αυτά τα λίγα που διαθέτουμε να συντηρήσουμε όσο το δυνατόν τα βασικά».
Υπάρχουν προβλήματα και φέτος, όμως ζητάμε από το Ιδρυμα Νεολαίας τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Αυτό είναι το αρμόδιο για τα λειτουργικά έξοδα εστιών και εγώ συνεχώς ζητάω τις δαπάνες. Φέτος έχει ζητηθεί να γίνουν σημαντικές δαπάνες συντήρησης των κτιρίων, όπου έχουν εντοπισθεί οι μεγάλες ζημιές. Τουλάχιστον ελπίζω το Ιδρυμα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Φύλαξη - καθαριότητα
Ως προς το θέμα της φύλαξης τώρα, για το Πάσχα θα υπάρχουν φύλακες, συντηρητές, άνθρωποι που θα προσέχουν την Εστία, γιατί ορισμένοι φοιτητές αποφασίζουν για δικούς τους λόγους να μείνουν εκεί και τις γιορτές. Υπάρχουν 8 φύλακες, οι οποίοι μοιράζονται τις βάρδιες, απόγευμα και βράδυ. Κάθε βράδυ υπάρχουν 4 φύλακες.

Σίτιση

Στην Εστία υπάρχει και εστιατόριο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα. Δικαίωμα σίτισης έχουν 6.200 φοιτητές και αυτή τη στιγμή καθημερινά τρώνε περίπου 4.500 χιλιάδες άτομα. Το φαγητό περιλαμβάνει ελληνική κουζίνα.
Η «Π» δεν δίστασε να μπει στα μαγειρεία και να μιλήσει με τον κ. Θανάση Φαναριώτη, ο οποίος είναι τεχνολόγος τροφίμων και μας μίλησε για τη σωστή υγιεινή που τηρεί η σίτιση αλλά και το σωστό πρόγραμμα διατροφής που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των τροφίμων αλλά και από την καλή ποιότητα.


Η «Π» επισκέφτηκε την φοιτητική εστία Πατρών και μίλησε με φοιτητές όπου μένουν εκεί. Εκανε βόλτες σε όλα τα κτίρια και σε αρκετούς ορόφους.

Συνολικά τα κτίρια της εστίας είναι 7. Οι ονομασίες τους είναι το Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Ι. Το Ι είναι το όνειρο κάθε εστιακού. Είναι το καλύτερο κτίριο και το πιο φωτεινό. Ποιος πηγαίνει εκεί, το ρυθμίζει δημόσια κλήρωση. Το Ι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κτίρια πληρεί τον χώρο υγιεινής για κάθε δωμάτιο. Τα υπόλοιπα κτίρια είναι διαφόρων κατηγοριών, άλλα έχουν κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, άλλα έχουν μερικώς μέσα μια ντουζιέρα και έναν νιπτήρα.

Βασίλης Φ.

Από τα πρώτα του παράπονα ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο site για την ενημέρωση για θέματα που αφορούν την Εστία και τη σίτιση. «Αν και σε εποχές της τεχνολογίας θα έπρεπε να υπάρχει ένα site που να αφορά και να απευθύνεται αποκλειστικά στους φοιτητές της Εστίας Πατρών, προκειμένου να μας κρατά ενήμερους για το κάθε τεκταινόμενο. Για ό,τι μας συμβαίνει ή για οτιδήποτε χρειαζόμαστε, απευθυνόμαστε στην γραμματεία της Εστίας Πατρών η οποία βρίσκεται και κοντά στην Εστία μας».

Υπάρχει ένας φύλακας αλλά αυτός έχει την επίβλεψη όλου του Πανεπιστημίου. Δεν είναι κάποιος συγκεκριμένα για την εστία οπότε σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις. Λόγω των περικοπών έχουν μειωθεί οι φύλακες. Οποτε γυρνάω από μια έξοδο, ποτέ δεν έχω συναντήσει μπροστά μου φύλακα.
Εχω σκεφτεί αρκετές φορές να φύγω από την Εστία. Ο χώρος που παρέχεται σε κάθε φοιτητή στην Εστία του Πανεπιστημίου δεν πιστεύω ότι διαθέτει τα απαραίτητα, διότι δεν υπάρχει ούτε μπάνιο ούτε τουαλέτα σε κάθε διαμέρισμα. Τα μπάνια είναι κοινόχρηστα για όλους τους φοιτητές. Πολλά είναι τα δωμάτια, τα οποία δεν έχουν ούτε τα βασικά έπιπλα. Εχουν υπάρξει φορές που οι κοινόχρηστοι χώροι αλλά και οι τουαλέτες είναι βρόμικα. Ελπίζω όλα αυτά να αλλάξουν, γιατί είναι άσχημο».

Γεωργία Σ.

«Δεν προσαρμόστηκα καθόλου εύκολα. Αντιμετώπισα πολύ έντονες ψυχολογικές καταστάσεις σε σημείο να θέλω να σταματήσω τις σπουδές μου. Το περιβάλλον, σε σχέση με άλλες εστίες, είναι προσιτό, και παλεύεται αν έχεις γερά νεύρα και αν δεν έχεις άλλη επιλογή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, θεωρώ, είναι ότι το μπάνιο και οι τουαλέτες είναι εκτός δωματίου.
Η καθαρίστρια έρχεται μία φορά την ημέρα σε χώρους υγιεινής. Φίδι είχαμε δει στην είσοδο, και, συγκεκριμένα, θυμάμαι που έβλεπα, κάθε μέρα μόλις άνοιγα τα μάτια μου, κατσαρίδες τριγύρω μου. Ηθελα να πιέσω τους γονείς μου με κάποιον τρόπο να μου νοικιάσουν σπίτι, πράγμα πολύ δύσκολο. Ζεστό νερό είχαμε μόνο συγκεκριμένες ώρες την ημέρα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο πολλές φορές. Προστασία, όσο καιρό είμαι εδώ, δεν έχω δει. Είναι ελεύθερη η είσοδος. Οποιος θέλει μπαινοβγαίνει ό,τι ώρα θέλει. Μόνο ένας υπάλληλος υπάρχει από όσο έχω δει, αλλά αυτός βρίσκεται στον κόμβο πάνω από το Πράκτικερ και ελέγχει ποιος μπαίνει. Υπάρχουν, τουλάχιστον, κάποια δωμάτια, π.χ. τα Θ (έτσι ονομάζονται), που έχουν τις λεκάνες έξω από το δωμάτιο, αλλά το ντους μέσα. Τα Ι, τα έχουν και τα δύο μέσα στον χώρο του δωματίου, ενώ τα Α, π.χ.) έχουν έξω και τα δύο. Μία διάκριση πολύ άσχημη, ειδικά αν είσαι γυναίκα.

Πηγή: pelop.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών