Χατζηδάκης προς Βαρουφάκη: O ιδιωτικός τομέας όμηρος της διαπραγματευτικής σύγχυσης της κυβέρνησης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Χατζηδάκης προς Βαρουφάκη: O ιδιωτικός τομέας όμηρος της διαπραγματευτικής σύγχυσης της κυβέρνησης

17:03 | 20/4/15
xatzhdakhs-pros-varoyfakh-o-idiwtikos-tomeas-omhros-ths-diapragmateytikhs-sugxyshs-ths-kyvernhshs

Ερώτηση του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στον Γ. Βαρουφάκη σε σχέση με την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου και την ιδιότυπη στάση πληρωμών

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ Β’ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σε σχέση με την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου και την ιδιότυπη στάση πληρωμών, που έχει επιβάλει το Δημόσιο στην εξόφληση υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στην ερώτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει να μάθει:

1. Σε ποιο ύψος και σε ποια διάρκεια ανέρχονται οι επενδύσεις σε κρατικά repos από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σε κινήσεις που έγιναν το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2015.

2. Ποιο είναι το ύψος των εκκρεμών επιστροφών του Δημοσίου προς ιδιώτες που έχουν διεκπεραιώσει μετά από έλεγχο οι ΔΟΥ, αλλά λιμνάζουν είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

3. Πώς προτίθεται  το υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προμήθεια υλικών και εκτέλεση υπηρεσιών από ιδιώτες, με βάση τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2015.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται στις καταγγελίες που έχουν γίνει από διάφορες πλευρές σε σχέση με την καθυστέρηση πληρωμής υποχρεώσεων του δημοσίου καθώς και στις πληροφορίες για μεταφορές ταμειακών αποθεματικών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΠΕΚΕΠΕ,ΟΑΕΔ,ΟΣΚ, Περιφέρεια Αττικής κλπ) προς την Κεντρική Κυβέρνηση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει ότι όσο και αν η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της διότι μέχρι τώρα καταβάλλονται στην ώρα τους μισθοί και συντάξεις, αυτό φυσικά δεν αρκεί. Διότι το Δημόσιο οφείλει να καλύπτει εξίσου τις υποχρεώσεις του και προς τον ιδιωτικό τομέα. Είναι δε ιδιαίτερα αρνητικό ότι ενώ οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είχαν περιοριστεί κατά 6 δις ευρώ, το πρόβλημα και πάλι διογκώνεται.

Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ακόμα ότι  η  ασφυξία ρευστότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική οικονομία είναι εμφανέστατη, η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει και το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Εξαιτίας της διολίσθησης της αξιοπιστίας της χώρας οι εισαγωγικές επιχειρήσεις προκαταβάλλουν το σύνολο του ποσού για την προμήθεια πρώτων υλών για την κίνησή τους, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται να προσφέρουν οποιαδήποτε μορφή ρευστότητας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να γίνει το αποπαίδι της ελληνικής οικονομίας, ούτε και να καταστεί όμηρος της όποιας διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης. Αρκετά έχει πληρώσει μέχρι σήμερα έτσι ώστε να καλείται να πληρώσει ακόμα περισσότερο την κρίση.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών