Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ

21:52 | 16/5/15
epistolh-tsipra-se-lagkarnt-den-mporoume-na-plhrwsoyme-th-dosh-sto-dnt

Την ύπαρξη επιστολής από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με την οποία της διαμήνυε ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου, φέρεται να γνωστοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως η χώρα μας δεν μπορεί να καταβάλει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ, στις 12 Μαΐου, εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής.

Την ύπαρξη της επιστολής φέρεται να γνωστοποίησε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη Πέμπτη, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα από τον Πολ Τόμσεν.

Η δόση καταβλήθηκε εγκαίρως χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR που είχε η χώρα μας. Η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Συνολικά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΝΤ κυριάρχησαν, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Για το ενδεχόμενο μη πληρωμής, που ήγειρε η επιστολή Τσίπρα, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Πρώτο ζητούμενο θα είναι να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις της Αθήνας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μελετηθούν οι νομικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας αλλά και η μετακύλιση του κινδύνου πτώχευσης, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM μπορεί να απαιτήσει επιστροφή δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα αν το ΔΝΤ καταγγείλει μη πληρωμή (συνήθως η καταγγελία γίνεται μετά από μια περίοδο χάριτος ενός μηνός).

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, η οποία παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών