21:42 | 16/5/15
Τι απαντά η δήμαρχος Καβάλας μετά το σάλο για το Άστρο του Δαυίδ
Η πρόθεση της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, 14 Μαΐου το θέμα της μορφής του μνημείου ολοκαυτώματος των 1.484 Εβραίων Ελλήνων της Καβάλας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου επρόκειτο να γίνουν το πρωί της Κυριακής, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ολομέλεια του σώματος και ένταση στις σχέσεις του δήμου Καβάλας με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.).Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δεν έλαβε απόφαση για ματαίωση ή αναβολή της αυριανής εκδήλωσης, αλλά ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο και προς το συμφέρον της πόλης τη μορφή που θα έχει το μνημείο, το οποίο κατασκευάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Καβάλας και του ΚΙΣΕ με δαπάνες ιδιώτη δωρητή, του Βίκτωρα Βενουζίου, πρώην πρόεδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΜΠΕ για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και τα όσα επακολούθησαν, εξέφρασε τη λύπη της υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση τόσο δική της, όσο και της διοίκησης του δήμου να μην τοποθετηθεί το μνημείο.
Σημείωσε πάντως «ότι ο δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του μνημείου ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα».
Η κ. Τσανάκα επιβεβαιώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά, γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δ.Σ. με εξουσιοδότησαν εν λευκώ να διαχειριστώ το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει».
Η δήμαρχος αναγνωρίζει παραλείψεις και τυχόν λάθη στο θέμα της τοποθέτησης του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει σκοπιμότητα και έλλειψη σεβασμού προς μια θρησκευτική κοινότητα που πρόσφερε πολλά στην Καβάλα και αποτέλεσε στο παρελθόν την πολυπληθέστερη στη βόρεια Ελλάδα μετά από αυτήν της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, σημειώνει με έμφαση ότι η απόφαση για την κατασκευή ενός νέου μνημείου στην καρδιά της πόλης, εκτός αυτού που ήδη υπάρχει και βρίσκεται στο εβραϊκό νεκροταφείο της Καβάλας, είχε ληφθεί το 2004. Ωστόσο, μόλις το 2015, 11 χρόνια μετά και ενώ είχαν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 διοικήσεις στο δήμο Καβάλας «η δική μου διοίκηση και εγώ προσωπικά χωρίς να υπολογίσω πολιτικό κόστος και αντιδράσεις προχωρήσαμε στην τοποθέτησή του και στα αποκαλυπτήριά του αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας», καταλήγει η δήμαρχος.
Η ίδια πάντως τονίζει ότι μετά από συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση του Κ.Ι.Σ.Ε. και ειδικότερα τον πρόεδρο Μωυσή Κωνσταντίνη και τον αντιπρόεδρο Μωυσή Μαγρίζο, έχουν αρθεί όλες οι παρεξηγήσεις και ότι η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του υφιστάμενου μνημείου μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, προτείνοντας ως εναλλακτική ημερομηνία την Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015.
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, μιλώντας επίσης στο ΑΜΠΕ επισήμανε πως από τα τελευταία γεγονότα δόθηκε η αίσθηση «ότι η πόλη δεν επιθυμεί να τιμήσει τους Εβραίους συμπολίτες της ή ότι η δήμαρχος δεν σέβεται τα θρησκευτικά σύμβολα ζητώντας ν’ αποσυρθεί από το μνημείο το αστέρι του Δαυίδ».
Ο κ. Φιλόσογλου υπογραμμίζει ότι «μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Καβάλα και οι κάτοικοί της αποτέλεσαν την πρώτη τοπική κοινωνία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που απότισε φόρο τιμής στους συμπολίτες της Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Έτσι, το 1952 η Καβάλα πρώτη ανέγειρε μνημείο στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών της μέσα στον χώρο του εβραϊκού νεκροταφείου. Κανείς λοιπόν σήμερα δεν επιδιώκει και σαφώς δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βίωσαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους».
Σχετικές ετικέτες:άστρο ΔαβίδΔήμητρα ΤσανάκαΕβραίοιΕλλάδαΚαβάλαΚεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο ΕλλάδοςΜνημείο Ολοκαυτώματος
Σχετικά άρθρα