15:30 | 12/6/15
Μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης έχουν μετατραπεί σε έναν άτυπο καταυλισμό
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στον χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης, γύρω από το περίκλειστο τμήμα του λιμανιού της πόλης, όπου κάθε μέρα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δίνουν μάχη για την καταγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων μεταναστών και προσφύγων.
Όμως, ο αριθμός των αφικνούμενων φυγάδων, καθημερινά, είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει στα στελέχη του ΛΣ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τα μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης έχουν μετατραπεί σε έναν άτυπο καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή ζωή της πόλης αλλά και τις συνθήκες υγιεινής σε δημόσιους χώρους, όπου εκατοντάδες φυγάδες υποχρεώνονται καθημερινά να ζουν.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δήμου Λέσβου, του Λιμενικού Ταμείου αλλά και τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, η ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στον δρόμο και τα γύρω άλση έχει δημιουργήσει μία κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα στο χώρο-πύλη εισόδου στη Μυτιλήνη μέσω θαλάσσης από την άλλη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Σήμερα το πρωί, σε μεγάλο τμήμα της προκυμαίας, εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν για να καταγραφούν, ενώ συνεχώς έφταναν καινούργιοι μετανάστες και πρόσφυγες που είτε κατέβαιναν με τα πόδια από άλλα σημεία του νησιού όπου είχαν αποβιβαστεί, είτε είχαν περισυλλεχθεί από σκάφη του ΛΣ στη θάλασσα. Το πρώτο πράγμα που ήθελαν ήταν να κοιμηθούν κάπου, σε ένα πεζοδρόμιο, μία σκιά, μία πυλωτή ή μία είσοδο πολυκατοικίας. Έτσι, οι πωλητές ειδών κάμπινγκ κάνουν «χρυσές δουλιές». Δεκάδες σκηνές στήνονται οπουδήποτε ενώ από χθες το βράδυ «κατελήφθησαν» και τμήματα της γειτονικής δημοτικής πλαζ, της ακτής «Μπλόκια» και του άλσους «Τσαμάκια».
Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέρονται σε έναν χώρο διαμονής στο ΚαράΤεπέ, που φτιάχτηκε από τον δήμο, όπου μένουν επιτηρούμενοι από μόλις δύο στελέχη του ΛΣ, περιμένοντας να αποσυμφορηθεί το κέντρο πρώτης υποδοχής για να μεταφερθούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία είναι ελεύθεροι, αν μη τι άλλο, να ψωνίσουν από τα γειτονικά σούπερ μάρκετ και να μαγειρέψουν σε φωτιές που ανάβουν.
Σήμερα το πρωί, στον δημοτικό χώρο με τις ελάχιστες υποδομές υγιεινής και κάτω από τις τέντες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό την εποπτεία δύο λιμενικών έμεναν περί τους 1.200 με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στο Κέντρο της Μόριας όπου θα μεταφέρονταν οι παλαιότεροι από αυτούς, υπήρχαν περίπου 1.000 φιλοξενούμενοι. Από τη Μόρια απελευθερώνονται καθημερινά περίπου 300 με 400 άτομα, προκειμένου να αναχωρήσουν για την Αθήνα, εφόσον υπάρχει πλοίο, γιατί τις μέρες που δεν υπάρχει πλοίο στη γραμμή, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στους φυγάδες που περιμένουν στο λιμάνι την αρχή της όλης διαδικασίας.
Το πρωί της Κυριακής, 14 Ιουνίου, μέλη του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων «Το Χωριό του Όλοι Μαζί» θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες περιοχές του νησιού στη Μυτιλήνη. Σκοπός είναι να παύσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της Λέσβου και οι διώξεις όσων πολιτών δεν λειτουργούν με σκοπό εκμετάλλευσης, αλλά πράττουν το ανθρώπινο καθήκον τους. Σημειώνεται, ότι η μεταφορά μεταναστών και προσφύγων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φυγάδες είτε να παραμένουν επί μέρες στα σημεία απόβασής τους, είτε να περπατούν επί ώρες και να μένουν στην ύπαιθρο έως ότου φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης.
Σχετικά άρθρα