17:51 | 12/6/15
Αντικρουόμενες οι εισηγήσεις για το ζήτη
Αντικρουόμενες εισηγήσεις έχει στα χέρια του το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου σχετικά με την συνταγματικότητα ή όχι του πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύς του.
Η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου τάχθηκε με την εισήγηση της υπέρ της αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης του νόμου 4092/2012 συμπληρώνοντας ότι είναι αντίθετη και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Επιπλέον, για την αναδρομική ισχύ του ανώτατου ορίου καθώς και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο η αρεοπαγίτης υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελούν καθ΄ εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα».
Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης με σχετική εισήγησή του στο Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου».
¨Όπως υπογράμμιζε η ρύθμιση δεν προσκρούει ούτε και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ που αφορούν την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Το Δ΄ Τμήμα έχει επιφυλαχθεί να εκδώσει την απόφαση του και για τις δυο υποθέσεις που εκκρεμούν.
Υπενθυμίζεται ότι το «Επικουρικό Κεφάλαιο», αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων. Λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του με αποτέλεσμα να οριστεί ανώτατο πλαφόν για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.
Σχετικές ετικέτες:αποζημιώσειςΆρειος ΠάγοςΕλλάδαΣοφία Ντάντουτροχαίο ατύχημα
Σχετικά άρθρα