Διχάζονται οι αρεοπαγίτες για την συνταγματικότητα του πλαφόν στις αποζημιώσεις λόγω τροχαίων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διχάζονται οι αρεοπαγίτες για την συνταγματικότητα του πλαφόν στις αποζημιώσεις λόγω τροχαίων

17:51 | 12/6/15
dichazonte-i-areopagites-gia-tin-sintagmatikotita-tou-plafon-stis-apozimiosis-logo-trocheon

Αντικρουόμενες οι εισηγήσεις για το ζήτη

Αντικρουόμενες εισηγήσεις έχει στα χέρια του το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου σχετικά με την συνταγματικότητα ή όχι του πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύς του.

Η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου τάχθηκε με την εισήγηση της υπέρ της αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης του νόμου 4092/2012 συμπληρώνοντας ότι είναι αντίθετη και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Επιπλέον, για την αναδρομική ισχύ του ανώτατου ορίου καθώς και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο η αρεοπαγίτης υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελούν καθ΄ εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα».

Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης με σχετική εισήγησή του στο Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου».

¨Όπως υπογράμμιζε η ρύθμιση δεν προσκρούει ούτε και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ που αφορούν την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Το Δ΄ Τμήμα έχει επιφυλαχθεί να εκδώσει την απόφαση του και για τις δυο υποθέσεις που εκκρεμούν.

Υπενθυμίζεται ότι το «Επικουρικό Κεφάλαιο», αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων. Λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του με αποτέλεσμα να οριστεί ανώτατο πλαφόν για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών