11:58 | 12/6/15
Χάος με τις εφημερίες, λιγότερα κρεβάτια, ελλείψεις σε προσωπικό
Οι πύλες του κλείνουν καθημερινά στις 3 μετά το μεσημέρι. Τα εργαστήρια και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του έχουν στριμωχτεί σε έναν όροφο. Εφημερίες πλέον δεν γίνονται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται σε παθολογικές κλινικές, χωρίς να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες εργαζόμενοι συνεχίζουν να αγωνίζονται και να εξυπηρετούν περίπου 200 ασθενείς καθημερινά.
Αυτήν την εικόνα παρουσιάζει σήμερα το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2013 είναι διασυνδεόμενο με το «Ιπποκράτειο». Η λειτουργία του έχει υποβαθμιστεί και πλέον θυμίζει περισσότερο κέντρο υγείας.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες, αφού δεν λειτουργεί ούτε καν το κλιματιστικό σε περιόδους καύσωνα. Μάλιστα οι ίδιοι πλήρωσαν από την τσέπη τους, για να αγοράσουν ένα αναφέρει το makthes.gr.
«Το νοσοκομείο σταμάτησε να εφημερεύει. Πλέον υπάρχει ένας ειδικός σε ετοιμότητα και ένας ειδικευόμενος εντός του νοσοκομείου. Από τα 33 κρεβάτια που είχαμε στο παρελθόν μειώθηκαν σταδιακά σε δεκαπέντε και τώρα έμειναν μόλις δέκα. Στο ισόγειο εγκαταστάθηκε ΠΕΔΥ, ενώ τα εργαστήρια και τα ιατρεία στριμώχτηκαν στον πάνω όροφο. Κι όλα αυτά ενώ εξυπηρετούμε ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα», τονίζει ο καθηγητής Δερματολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής κλινικής και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Δημήτρης Ιωαννίδης.
Υπό διάλυση
Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο περιγράφει και η συντονίστρια διευθύντρια της Δερματολογικής κλινικής του ΕΣΥ Ιωάννα Λεφάκη. Όπως επισημαίνει, στη Θεσσαλονίκη πλέον δεν εφημερεύει καμία Δερματολογική κλινική. Κι αυτό διότι ακόμη κι εκείνη που διαθέτει το «Παπαγεωργίου» έχει βγει από τις εφημερίες. Επίσης υπάρχει κενό με τους εγκαυματίες, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης νοσηλείας.
«Το κτίριο όπου στεγάζεται το νοσοκομείο αποτελεί δωρεά κι άρα δεν υπάρχουν έξοδα ενοικίου. Οι θάλαμοι είναι ανακαινισμένοι, αλλά το νοσοκομείο είναι παρατημένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων. Μία διοικητική υπάλληλος μετακινήθηκε στο ‘Ιπποκράτειο’ και τώρα αποχωρεί και ο τελευταίος υπάλληλος που είχαμε για λόγους υγείας. Συνεπώς από σήμερα δεν θα υπάρχει άνθρωπος, για να εξυπηρετήσει τον κόσμο», τονίζει η κ. Λεφάκη.
Η ίδια επισημαίνει την απουσία στήριξης από τη διοίκηση του «Ιπποκρατείου» και την αρμόδια ΥΠΕ. Κι αυτό διότι, όταν το νοσοκομείο ζήτησε καρδιογράφο, η διοίκηση απάντησε αρνητικά, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα. «Το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο και όποιος φεύγει δεν αναπληρώνεται. Επιπλέον δεν ειδοποιηθήκαμε για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να του παραθέσουμε τα αιτήματά μας», επισημαίνει η κ. Λεφάκη.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδαελλείψεις προσωπικούεφημερίεςΘεσσαλονίκηνοσοκομείαΝοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών ΝόσωνΥγεία
Σχετικά άρθρα