10:41 | 6/6/15
Με τις χθεσινές τοποθετήσεις του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Ν.Δ έθεσε στον πρωθυπουργό το δίλημμα “ή θα κάνουμε συνεννόηση ή φέρτε τη συμφωνία”. Απάντησε επίσης στους γαλάζιους αμφισβητίες, ετοιμάζοντας την εσωκομματική του άμυνα και αναμένοντας την προσωπική του δικαίωση
Τους δικούς του όρους, τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στους γαλάζιους δελφίνους, επιχείρησε να θέσει με τις χθεσινές τοποθετήσεις του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε στον πρωθυπουργό το δίλημμα “ή θα κάνουμε συνεννόηση ή φέρτε τη συμφωνία”. Απάντησε επίσης στους γαλάζιους αμφισβητίες εκ των οποίων σχεδόν όλοι έχουν ταχθεί υπέρ της στήριξης μίας συμφωνίας, διερωτώμενος εάν ένα φιλελεύθερο κόμμα μπορεί να ψηφίσει φοροεπιδρομή.
Με τον τρόπο αυτό ετοίμασε την προσωπική του διπλή άμυνα για αυτό που ελπίζει ότι θα αποτελέσει δικαίωση, αλλά και για το χειρότερο για τον ίδιο σενάριο: Στην πρώτη περίπτωση, ο κ.Σαμαράς περιμένει ότι ο κ.Τσίπρας θα οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο (φρόντισε άλλωστε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ να αποδομήσει όλες τις επιλογές που έχει ο πρωθυπουργός) και θα αναγκαστεί να παραδώσει με τρόπο βελούδινο την εξουσία. Στη δεύτερη περίπτωση, εάν ο πρωθυπουργός πάει σε συμφωνία και μετά σε εκλογές τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην κάλπη για τη ΝΔ και μετεκλογικά για τον κ.Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ φαίνεται ωστόσο πεπεισμένος ότι η συμφωνία απομακρύνεται και άρα το ενδεχόμενο να πάει οικειοθελώς τουλάχιστον ο κ.Τσίπρας σε κάλπες με όρους νικητή απομακρύνεται μαζί της. Διερωτήθηκε άλλωστε όχι τυχαία χθες πως θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές με τράπεζες κλειστές και στάση πληρωμών- απορία τωόντι εύλογη.
Στόχος του κ.Σαμαρά επίσης ήταν να καταστήσει μοναδικό υπεύθυνο για ενδεχόμενη αποτυχία στη διαπραγμάτευση και αδυναμία συμφωνίας το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρωθυπουργό.
Η σκληρή αντιπρόταση των δανειστών στην πρόταση Τσίπρα (την οποία επίσης απέρριψε κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση ο κ.Σαμαράς) έδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ το επιχείρημα πως η δική του διαπραγμάτευση οδηγούσε στο λιγότερο κακό αποτέλεσμα, αν και το e mail Χαρδούβελη ποτέ δεν είχε γίνει επισήμως αποδεκτό πριν τις εκλογές. Έτσι βέβαια αναγκάστηκε να δικαιώσει εμμέσως τον κ.Τσίπρα που αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών, όμως το επιχείρημα αυτό είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στο λόγο του κ.Σαμαρά, καθώς δεν απευθύνεται μόνο στο εκλογικό σώμα, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, όπου πολλοί σοκαρίστηκαν με τη στάση των εταίρων, πολλοί όμως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα επέλθει συμφωνία.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΑντώνης ΣαμαράςκυβέρνησηΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα