22:06 | 6/6/15
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη, μεταδίδει το Reuters - Ανακαλύπτουν υποτιθέμενες αναπάντητες κλήσεις, λέει η κυβέρνηση
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει σε τηλεγράφημα του ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, "επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.Το πρακτορείο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που δικαιολογεί την απόρριψη της προγραμματισμένης για σήμερα, συνομιλίας.
"Δεν υπήρξε πρόοδος, άρα δεν είχαν τίποτα και να συζητήσουν", αναφέρει στο Reuters ο ίδιος αξιωματούχος. Το πρακτορείο αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μετέβαινε την Παρασκευή εκ νέου στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, κάτι που δεν συνέβη τελικά.
"Αντιθέτως έκανε μια "προκλητική ομιλία" στην ελληνική Βουλή εξηγώντας την άρνηση του να αποδειχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και ανέβαλλε την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ", τονίζεται.
"Ο Τσίπρας ισσορόπησε μεταξύ αγανάκτησης και σιγουριάς ότι μια συμφωνία είναι "πιο κοντά από ποτέ" για να κρατήσει τη χώρα του εντός νομισματικής ένωσης", γράφει το Reuters.
"Γνωρίζουμε ότι εν μέρει είναι θέατρο, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος" φέρεται να δηλώνει ο αξιωματούχος που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ:
"Η παραφιλολογία συνεχίζεται", αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου."Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...,σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!
Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών", απαντά η κυβέρνηση.
Η ομιλία Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του την Παρασκευή, ζήτησε συνολική λύση και όχι απλώς μια συμφωνία. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι θεσμοί."Δεν πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής, που θα ψήφιζε κατάργηση του ΕΚΑΣ", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ.
"Θεωρώ καθήκον, προτού πάρω τις αποφάσεις μου, να ακούσω τη γνώμη των κομμάτων.
"Τώρα που μας είπαν τι προτείνουν με ακρίβεια, σας καλώ να μας πείτε αν απορρίπτετε ή αν δέχεστε αυτή τη συμφωνία", είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι αν οι εταίροι μας δουλεύουν για να υποτάξουν και να θυμώσουν τον ελληνικό λαό, θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
"Παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε και επιμείναμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό", είπε ο πρωθυπουργός.
"Πλέον μετά τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι πλέον σαφές σε όλους, ότι ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας. Λιγοστεύει για όλους. Η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, είναι η μόνη σοβαρή διαπραγματευτική γραμμή για να πάμε σε βιώσιμη λύση".
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία τις επόμενες μέρες, καθώς θα ακουστούν πολλά και σημείωσε ότι "τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους".
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό να είναι ήσυχος και τόνισε ότι η προσπάθεια θα επιφέρει σύντομα καρπούς.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΖαν Κλοντ ΓιούνκερκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑReuters
Σχετικά άρθρα