Παρέμβαση Πούτιν υπέρ Ελλάδας: Σπέκουλα το Grexit | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παρέμβαση Πούτιν υπέρ Ελλάδας: Σπέκουλα το Grexit

14:38 | 6/6/15
paremvash-poutin-yper-elladas-spekoyla-to-grexit

Αναφορά του προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Καλεί τη Δύση να μη φοβάται τη Ρωσία

Στη χώρα μας αναφέρθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

« Η ''σπέκουλα'' για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη («Grexit»), εν μέσω τεράστιων χρεών της χώρας θα μπορούσε να είναι επιβλαβής τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σε ερώτηση της εφημερίδας "σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να της προσφέρει πολιτική στήριξη και οικονομική βοήθεια", ο ρώσος πρόεδρος απαντά:

"Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή ότι βρίσκεται στην ευρωζώνη. Διατηρούμε με τη χώρα αυτή ιστορικές σχέσεις πολύ στενές και καλής συνεργασίας, αλλά είναι μία κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες. Δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε θα ήταν λανθασμένο και αντιπαραγωγικό τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία".

Λίγο πριν τη δημοσίευση της συνέντευξης του Ρώσου Προέδρου και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε:

 "Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα πρέπει να βρει τα σωστά βήματα που θα της επιτρέψουν να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

"Μη φοβάστε τη Ρωσία"

Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη Δύση, επέμεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι υποστηρίζει μία ειρηνευτική συμφωνία για την ουκρανική κρίση έπειτα από την νέα κλιμάκωση της βίας στα ανατολικά της πρώην σοβιετικής αυτής χώρας.

"Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κάποιος τη Ρωσία", είπε ο Πούτιν στην Corriere della Sera και απέκλεισε μία ευρεία σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

"Ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε εκείνοι που έχουν σώας τας φρένας δεν μπορούν να φανταστούν μία τέτοιας ευρείας κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση σήμερα. Έχουμε με άλλα πράγματα να ασχοληθούμε, σας διαβεβαιώνω", είπε ο Πούτιν στη συνέντευξή του, η περίληψη της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

"Μόνο κάποιος άρρωστος--κι ακόμη κι αυτός, μόνο στον ύπνο του--θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ρωσία ξαφνικά θα επιτίθετο στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο ίδιος ενόψει της επίσκεψής του στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία απλώς επιχείρησε να υπερασπιστεί εαυτόν από τις εξωτερικές απειλές.

Είπε ακόμη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αμυντικές δαπάνες δέκα φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες και πρόσθεσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως.

Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, ο Πούτιν κατηγόρησε τις αρχές του Κιέβου ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν μία ειρηνευτική συμφωνία με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, η οποία συνήφθη τον Φεβρουάριο στο Μινσκ, και να προσέλθουν σε διάλογο με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

"Το πρόβλημα έιναι ότι οι εκπρόσωποι των σημερινών αρχών στο Κίεβο ούτε καν θέλουν να συζητήσουν μαζί τους. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό", πρόσθεσε ζητώντας από τη Δύση να καλέσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τους αντάρτες.

"Θα θέλαμε να εφαρμοστούν αυτές οι συμφωνίες", είπε ο Πούτιν τονίζοντας ότι το Κίεβο θα πρέπει να διασφαλίσει την αυτονομία για τα εδάφη που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές και να εφαρμόσει τον νόμο περί αμνηστίας και τον νόμο που αφορά τις δημοτικές εκλογές.

"Οι ηγέτες των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών έχουν δηλώσει δημοσίως ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες--δηλαδή αν εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ--είναι έτοιμοι να εξετάσουν την πιθανότητα να αποτελέσουν τμήμα της Ουκρανίας. Θεωρώ ότι η θέση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί ως σοβαρή, μία καλή, αρχική προϋπόθεση για την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Πούτιν καλώντας την ΕΕ να προσφέρει "μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια" στο Κίεβο.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών