Δημοσκόπηση Metron Analysis: Οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ

19:59 | 18/9/15
dhmoskophsh-metron-analysis-oriakh-prwtia-toy-syriza

Ντέρμπι στο νήμα δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis. "Ρυθμιστής" οι αναποφάσιστοι. Ποιοί δίνουν μάχη για την 3η θέση και ποιοι για να μπουν στην Βουλή

Η συμμετοχή τους στις εκλογές και φυσικά η τελική κρίση όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, είναι οι παράγοντες που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου εκ των δύο πρώτων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που δίνουν μάχη για το ποιος θα κόψει πρώτος  το νήμα το βράδυ της Κυριακής.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, την οποία παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς στο Δελτίο Ειδήσεων με την Μαρία Χούκλη, 48 ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης και την δημοσίευση των «ΕΧΙΤ POLL», δείχνει «βραχεία κεφαλή» του ΣΥΡΙΖΑ, σε «απόσταση αναπνοής» από τον οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% «δεν απαντώ»), από 9,1% την Δευτέρα.

Εκτίμηση Ψήφου

Στην Εκτίμηση Ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο  ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%.
Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή.

Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής, για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής: το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 28% η Νέα Δημοκρατία.

Μετά τις αυξομειώσεις που παρουσίασαν από τις 24 Αυγούστου ως την Δευτέρα, τα ποσοστά αυτά εμφανίζονται «παγιωμένα».

"Κλειδί" οι αναποφάσιστοι

Οι πάνω από 950.000 ψηφοφόροι που, δύο 24ώρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές, δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, όπως και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων που είναι «έντονες», αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να αναδείξουν ποιος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί στην πρώτη θέση, να καθορίσουν την τελική σειρά των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς και αν τελικώς κάποια κόμματα που κινούνται πέριξ του ορίου του 3%, θα μπουν ή δεν θα μπουν στην Βουλή.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Στράτου Φαναρά για την αδιευκρίνιστη ψήφο, από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 21% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και το 11% Νέα Δημοκρατία, το 17% είχε ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 51% δήλωσε ότι δεν ψήφισε τον Ιανουάριο (απαντήσεις: Λευκό/Άκυρο/Αποχή/Δεν απαντώ).

Σημαντικές είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων απο και προς τα δύο μεγάλα κόμματα, στα οποία η συσπείρωση καταγράφεται στο 55,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 76% για την Νέα Δημοκρατία.

"Μνημονιακός ή αντιμνημονιακός;"

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα "μνημονιακός ή αντιμνημονιακός;", καθώς μετά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι, μόλις το 17% απάντησε "αντιμνημονιακός", το7% "μνημονιακός" ενώ το 74% των πολιτών δήλωσε ότι "δεν έχει νόημα αυτός ο χαρακτηρισμός".
Κατανομή εδρών

Από τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης πριν απο τις κάλπες, προκύπτει 9κομματική Βουλή. Στην εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, h Metron Analysis "δίνει" 132 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ (με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), 80 έδρες στην Νέα Δημοκρατία, 18 έδρες στην Χρυσή Αυγή, απο 15 έδρες σε ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και Το Ποτάμι, 9 έδρες στην Λαϊκή Ενότητα και από 8 έδρες για την Ένωση Κεντρώων και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η δημοτικότητα των αρχηγών

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζουν «καθίζηση» σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μπροστά με 45% θετικές γνώμες, ακολουθούμενος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έχει 43% και έπονται κατά σειρά Θεοδωράκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Καμμένος, Λαφαζάνης και Μιχαλολιάκος.

Καταλληλότερος για την Πρωθυπουργία κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας απο το 32% και ο Βαγγέλης Μεϊμεράκης απο το 24% των ερωτηθέντων, με τα ποσοστά και των δύο να είναι αυηξμένα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της προηγούμενης Δευτέρας.

Αξιολόγηση της "Κυβέρνησης Τσίπρα" 

Συντριπτικά αρνητική παραμένει η αξιολόγηση των πολιτών για την διακυβέρνηση της χώρας από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Αρνητικά» κρίνει τον οκτάμηνο απολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης το 68% των πολιτών και μόλις το 25% «θετικά».

Σε ότι αφορά την στάση του Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού, το 61% απαντά «αρνητικά», ενώ το 32% «θετικά».

Την ίδια ώρα, οι πολίτες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι το 69% απαντά ότι αυτήν την περίοδο «η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση».
Η πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1,η τελευταία πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, διεξήχθη τηλεφωνικά, το διήμερο 16-7 Σεπτεμβρίου, σε τυχαίο δείγμα πολιτών, σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών