11:43 | 14/1/16
Στις 2 το μεσημέρι η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και η πρώτη ομιλία Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Αμέσως μετά η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη Μεϊμαράκη μετά τις εκλογές της 10ης του Γενάρη - Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της αντιπροεδρίας
Μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία αναμένεται να κάνει σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος, όπου θα ξεδιπλώσει το πολιτικό του στίγμα σε επίπεδο αντιπολιτευτικής γραμμής προς την κυβέρνηση αλλά και με μηνύματα σε εσωκομματικό επίπεδο για την αναδιοργάνωση του κόμματος.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ την ερχόμενη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο. Πρόκειται για μια συνάντηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που αρνήθηκε ψήφο στην εκλογή Παυλόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας απέχοντας από την ψηφοφορία στη βουλή.
Όλες πάντως οι ως τώρα κινήσεις αλλά και όσες έχει ήδη προγραμματίσει ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος της ΝΔ εντάσσονται στην καλλιέργεια ενός κλίματος εσωκομματικής συνεννόησης και σφυρηλάτησης της ενότητας της παράταξης, κάτι που άλλωστε αντανακλάται ως τώρα και στα νέα πρόσωπα που επιλέγονται για τη στελέχωση των βασικών θέσεων εκπροσώπησης και χάραξης της πολιτικής γραμμής της ΝΔ.
Χτες ανακοινώθηκε ο ορισμός των Νίκου Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Νίκης Κεραμέως για τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ορίστηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ για τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας προτείνεται (η εκλογή του στη συγκεκριμένη θέση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ΚΟ) ο Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα προτείνονται πέντε αναπληρωτές γραμματείς της ΚΟ οι Κώστας Βλάσης, Στέργιος Γιαννάκης, Θανάσης Καββαδάς, Αντρέας Κατσανιώτης και Χρήστος Μπουκώρος.
Πρόκειται για στελέχη που δεν υποστήριξαν όλοι την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη, κρατώντας είτε ουδετερότητα, είτε στηρίζοντας άλλους υποψήφιους όπως το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ειδικότερα δε για δύο θέσεις κλειδιά στη δημόσια εικόνα της ΝΔ όπως είναι ο εκπρόσωπος τύπου και ο πρώτος τη τάξη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επελέγησαν δύο στελέχη όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Νίκος Δένδιας που στήριξαν το Βαγγέλη Μεϊμαράκη και προέρχονται από τον καραμανλικό χώρο. Η απόφαση να ενταχθούν στη νέα ηγετική ομάδα οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Δένδιας έγινε αποδεκτή από την Παναγή Κυριάκου, ήταν όμως επιλογή Μητσοτάκη και όχι εισήγηση Καραμανλή, καθώς τα στελέχη αυτά έχουν τη δική τους πορεία. Άλλωστε ο κ. Καραμανλής δε θα είχε αντίρρηση σε όποια επιλογή καθώς θεωρεί πως είναι δικαίωμα του νέου αρχηγού.
Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσει στην ηγετική ομάδα στελέχη από άλλες πτέρυγες της ΝΔ αλλά ταυτόχρονα εξουδετερώνει παράλληλα και την πιθανότητα να αποτελέσουν πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα δε με την αξιοποίηση των κ.κ. Δένδια και Τσιάρα σπάσει και μια μικρή ομάδα γαλάζιων βουλευτών που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης.
Τα πρώτα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην στελέχωση του κεντρικού κομματικού πυρήνα που θα αποτελεί τη «βιτρίνα» της ΝΔ δείχνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να κρατήσει τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες. Παρά δε, το γεγονός ότι η εκλογή του ερμηνεύτηκε και ως μια ήττα της ιδιοκτησιακής αντίληψης για τη ΝΔ, ο ίδιος δείχνει ότι επιχειρεί να αγκαλιάσει την καραμανλική πτέρυγα και ταυτόχρονα αποφεύγει να τοποθετήσει σε ανάλογα πόστα, όπου θα έχουν λόγο και ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, καθαρόαιμα δεξιά στελέχη που κατά τεκμήριο κινούνται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ως επί το πλείστον υπήρξαν βασικοί κρίκοι στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Άλλωστε δεν λείπουν και πολλοί που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν θα έβλεπαν με ενθουσιασμό την ανάδειξη στελεχών που θα θόλωναν ένα φιλελεύθερο προφίλ με προσανατολισμό προς το χώρο του κέντρου, έναν χώρο που δεν είναι εύκολο να κερδηθεί χωρίς τους καραμανλικούς.
Πάντως για τη συνολική σύνθεση της ηγετικής ομάδας εκκρεμεί η τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη ως προς το αν τελικά θα επιλέξει να ορίσει αντιπροέδρους, οι οποίοι αν και έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα εντούτοις θα μπορούσαν να αποκτήσουν και ουσιαστικό ρόλο στον εσωκομματικό συσχετισμό. Ενώ, παράλληλα δεν έχει οριστεί και ο γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού, θέση που θεωρείται κομβική για την εκπομπή του κατεύθυνσης της πολιτικής γραμμής του κόμματος.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης όρισε καινούργια θέση σε ανώτερο κομματικό επίπεδο, αυτή του αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και τοποθέτησε το Λευτέρη Αυγενάκη, ένα στέλεχος της εμπιστοσύνης του που ανήκε διαχρονικά στη μητσοτακική πτέρυγα της ΝΔ.
Σχετικές ετικέτες:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων