Με τον Τουσκ συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Με τον Τουσκ συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ

21:07 | 16/2/16
me-ton-tousk-sinantithike-o-proedros-tis-enpe

Στο επίκεντρο η συνθήκη Σένγκεν, η αυτοτέλεια των περιφερειών και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στο περιθώριο των εργασιών της 116ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε.

Στη συνάντηση με τον κ. Τούσκ, τέθηκαν κυρίαρχα θέματα της χώρας και των Περιφερειών, όπως η συνθήκη Σένγκεν, η αυτοτέλεια των περιφερειών, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, η καταπολέμηση της ανεργίας κ.α. Η σύνοδος υιοθέτησε Ψήφισμα υπέρ της συνέχισης της Συμφωνίας Σένγκεν που αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και η οποία περιλαμβάνει σήμερα 26 χώρες (εκ των οποίων 22 είναι μέλη της ΕΕ). Η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕετΠ), με το ψήφισμα αυτό επισημαίνει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία και η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων, συνιστούν θεμελιώδη επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τα οποία, όχι μόνο έχουν σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και εδαφικό αντίκτυπο, αλλά έχουν και σημαντική συμβολική αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της. Γι` αυτό το λόγο, η ΕΕτΠ υπογραμμίζει ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών για την κινητικότητα και τις συναλλαγές εντός του χώρου Σένγκεν, θα έχει πολύ σημαντικές (αρνητικές) συνέπειες για την απασχόληση και τις επενδύσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ολομέλεια ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε τρία ζητήματα: Τη συνθήκη Σένγκεν για την οποία υπογράμμισε ότι τυχόν αποκλεισμός της Ελλάδας δεν είναι λύση. Δεύτερον, το θέμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τρίτον την ανάγκη μεγαλύτερης αυτοτέλειας των περιφερειών.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών