Διαγραφή προστίμων και στα αυθαίρετα ζητούν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Διαγραφή προστίμων και στα αυθαίρετα ζητούν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

12:38 | 29/3/16
diagrafh-prostimwn-kai-sta-aythaireta-zhtoun-13-voyleytes-toy-syriza

Τι ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος

Να επεκταθεί και στα βεβαιωμένα πρόστιμα από αυθαίρετα το "Δεν πληρώνω” που ισχύει για τα απλήρωτα διόδια στην Εγνατία Οδό επιθυμούν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να αγνοούν ότι τα χρήματα από τη ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών αποτελούν έσοδα (από πρόστιμα και παράβολα) που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με ερώτησή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, οι βουλευτές κάνουν λόγο για την ανάγκη χάραξης πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα, ζητώντας να ανασταλούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μετά την παράταση που δόθηκε (για υφιστάμενη) μέχρι την 8η Οκτωβρίου 2016.

"Παγώστε” τα βεβαιωμένα πρόστιμα

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ερώτηση, μόνο στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 7.500 κατοίκους, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενός μέσου αυθαιρέτου του Νομού Ηρακλείου, με κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της χώρας, ο μέσος όρος του κόστους τακτοποίησης ανά κτίσμα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Έτσι, με δεδομένο ότι "η μεγάλη πλειονότητα ιδιοκτητών αυθαιρέτων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των προστίμων, αφού αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές τους υποχρεώσεις” οι βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς το "πάγωμα” των προστίμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με την αξιολόγηση να παραμένει μετέωρη και το δημοσιονομικό κενό για το διάστημα 2016-2018 να τοποθετείται στα 5,5 δισ. ευρώ, το αίτημα των βουλευτών εκτιμάται ότι δεν θα γίνει δεκτό.

Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά των βουλευτών στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει στα σκαριά την επιβολή νέων φόρων της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.

Άξια προσοχής είναι ακόμη μία αναφορά στο κείμενο των 13 βουλευτών. "Οι συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής των νόμων που δίνονταν μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ουσιαστικά συνέβαλαν στην διαιώνιση του ζητήματος, κρύβοντας το πρόβλημα "κάτω από το χαλί" και αποφεύγοντας ταυτόχρονα να "σκάσει" το πρόβλημα στα χέρια τους” αναφέρουν, αγνοώντας (μάλλον) ότι η τελευταία παράταση της ρύθμισης χορηγήθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο...

Ποιοι υπογράφουν την ερώτηση-αίτημα για πάγωμα των προστίμων; Οι Ηγουμενίδης Νικόλαος, Ακριώτης Γεώργιος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Δημαράς Γεώργιος, Ζεϊμττέκ Χουσεΐν, Θελερίτη Μαρία, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μουσταφά Μουσταφά, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπγιάλας Χρήστος και Παυλίδης Κωνσταντίνος.

Η νέα ρύθμιση

Η νέα διάταξη για τα αυθαίρετα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και θα προβλέπει την αναλογικότητα των προστίμων, σύμφωνα με πληροφορίες. Για περιορισμένου, δηλαδή, μεγέθους κτηριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο θα είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό για αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας, ενώ τα χρήματα θα κατευθύνονται στην περιβαλλοντική αποκατάσταση περιοχών. Σήμερα υπολογίζεται ότι στο νόμο 4178/2013 έχει ενταχθεί μόλις το 6% του συνόλου των αυθαίρετων ιδιοκτησιών.

Ολόκληρη η ερώτηση των 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Οικονομικών
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Τσιρώνη παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», για συγκεκριμένες κατηγορίες του άρθρου 9 του νόμου.

Επιπλέον, από τους αρμόδιους Υπουργούς έχει γνωστοποιηθεί ότι το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης θα αξιοποιηθεί για τη προετοιμασία του νέου νόμου περί αυθαιρέτων κτισμάτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων στην κατεύθυνση μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα, με κοινωνικό πρόσημο και με οικολογική ευαισθησία.

Ωστόσο, σε όλο το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας και μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων βρίσκεται ήδη καθημερινά αντιμέτωπη με ειδοποιητήρια για ήδη βεβαιωμένα και υπέρογκα πρόστιμα που αποστέλλουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 7.500 κατοίκους, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 5 εκ ευρώ, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου φτάνουν τα 100 εκ ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενός μέσου αυθαιρέτου του Νομού Ηρακλείου, με κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της χώρας, ο μέσος όρος του κόστους τακτοποίησης ανά κτίσμα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Η μεγάλη πλειονότητα ιδιοκτητών αυθαιρέτων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των προστίμων, αφού αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννης Τσιρώνης σχετικά με την ανάγκη αναστολής των ήδη βεβαιωμένων προστίμων εν όψει του νέου νόμου, σε πρόσφατη απάντηση του σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ανέφερε ότι: «το ζήτημα το οποίο επιφυλάσσομαι να το διερευνήσουμε- των υπαρχόντων προστίμων, τα οποία, όπως ξέρετε, αφορούν καθαρά σχεδόν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών». Και σε άλλο σημείο τόνισε: «Από εκεί και πέρα, θα διερευνήσουμε εάν μπορεί να δοθεί, μέχρι να γίνει η τακτοποίηση, μία τέτοια αναβολή ή όχι. Σε αυτό το θέμα επιφυλάχθηκα γιατί ακριβώς δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων μου. Θα το μεταφέρω, όμως, στους αρμόδιους Υπουργούς, για να κοιτάξουν με ανθρωπιστικά κριτήρια τι μπορούν να κάνουν». (1η Φεβρουαρίου 2016)

Επειδή είναι κοινός τόπος ότι με την πολιτική που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) το πρόβλημα των αυθαιρέτων αφενός γιγαντώθηκε και αφετέρου αξιοποιήθηκε στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της «πολιτικής ομηρίας» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων στις φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης.

Επειδή πολιτική με αριστερό αποτύπωμα και κοινωνικό πρόσημο είναι η εξάλειψη των κοινωνικών αναγκών που οδηγούν στην κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων.

Επειδή οι συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής των νόμων που δίνονταν μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ουσιαστικά συνέβαλαν στην διαιώνιση του ζητήματος, κρύβοντας το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και αποφεύγοντας ταυτόχρονα να «σκάσει» το πρόβλημα στα χέρια τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Μέχρι την ολοκλήρωση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και κατά τη διάρκεια της παράτασης, θα αντιμετωπιστεί και με ποιο τρόπο το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες πολίτες, «παγιδευμένοι» στη πολιτική ομηρία των προηγούμενων δεκαετιών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Ακριώτης Γεώργιος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαρδάκης Σωκράτης
Δημαράς Γεώργιος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουσταφά Μουσταφά
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπγιάλας Χρήστος
Παυλίδης Κωνσταντίνος

Πηγή: capital.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών