ΝΔ για προσφυγικό: Γιατί είναι 'ολέθρια' επιλογή το βέτο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ για προσφυγικό: Γιατί είναι 'ολέθρια' επιλογή το βέτο

10:13 | 1/3/16

Σήμερα το μεσημέρι θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ομάδας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες της γραμμής που θα ακολουθήσει ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή.

Στη ΝΔ όπως προέκυψε και από τη χτεσινή σύσκεψη της «ομάδας διαχείρισης κρίσεως» θεωρούν επιζήμια εθνικά γραμμή την επιλογή άσκησης βέτο από την πλευρά του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα ελληνικό βέτο στο θέμα του προσφυγικού είναι από τη μια μεριά ανώφελο καθώς θεωρούν ότι αντίκειται στη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης που θα πρέπει να είναι η ύπαρξη δεσμευτικών αποφάσεων για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη μεριά εκτιμούν ότι ο κύριος προσανατολισμός μιας εθνικής γραμμής για το προσφυγικό θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Γερμανία προκειμένου να ασκηθεί αποτελεσματικότερη πίεση προς τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που υψώνουν φράκτες και αρνούνται να συνεισφέρουν στον επιμερισμό της ευθύνης για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Πάντως όπως έδειξε και από την χτεσινή τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται περισσότερο το ότι το βέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απειλή από πλευράς κυβέρνησης Τσίπρα ως απειλή για άλλες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν του προσφυγικού. Εξ’ αυτού του λόγου στη ΝΔ κάνουν λόγο για «βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της», παραπέμποντας στην «τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού» για το τρίτο μνημόνιο κάνοντας λόγο για «ολέθρια λάθη».

Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ εκτιμούν πως έτσι κι αλλιώς το κλειδί στο θέμα του προσφυγικού και κυρίως στον περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας κρατάει κατά κύριο λόγο η Τουρκία.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών