ΕΛΣΤΑΤ: Τη 'ρετσινιά' των greek statistics επιθυμεί να διώξει από πάνω της | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΕΛΣΤΑΤ: Τη 'ρετσινιά' των greek statistics επιθυμεί να διώξει από πάνω της

12:15 | 1/3/16

Νέα εποχή για την ΕΛΣΤΑΤ σηματοδοτεί η προεδρία Θανόπουλου - Έργα και ημέρες του Ανδρέα Γεωργίου - Οι κατηγορίες, οι δικαστικές αποφάσεις, η απαλλαγή. Φως σε μια πολύκροτη δικαστική υπόθεση

Τη μετάβαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε μια νέα εποχή, μακριά από την πολύκροτη υπόθεση των greek statisticks σηματοδοτεί η νέα ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθήκοντα προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Θανόπουλος, που, όπως έγινε γνωστό, προτάθηκε ομόφωνα για τη θέση από διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Θανόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΛΣΤΑΤ σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία κι ενώ η Αρχή τελούσε μέχρι πρόσφατα υπό προσωρινή διοίκηση, μετά τη λήξη της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου τον περασμένο Αύγουστο.

Η θητεία του κ. Θανόπουλου θα είναι πενταετής.

Έργα και ημέρες του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ

Το όνομα του Ανδρέα Γεωργίου – ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 – συνδέθηκε με τις σκοτεινές εποχές της πολύκροτης υπόθεσης των greek statistics. Ο κ. Γεωργίου κατηγορήθηκε ότι είχε προσωπικές ευθύνες για «αλχημείες» που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009 το οποίο οδήγησε στην ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου κατηγορήθηκε έντονα από τη Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ ότι εσκεμμένα, μετά από υπόδειξη της Eurostat και αντίθετα με τα διεθνή πρότυπα, συμπεριέλαβε το έλλειμμα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού 2009 ώστε αυτό να εμφανίζεται τεχνικά αυξημένο και να «δικαιολογηθεί» η ανάγκη για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ανδρέας Γεωργίου παραπέμφθηκε με βούλευμα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ είχε προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα για πλήρη απαλλαγή του.

Το αδίκημα για το οποίο τελικά παραπέμφθηκε ο κ. Γεωργίου αφορά στο γεγονός της μη παραίτησης του από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21χρόνια και στην παράνομη διατήρησή της, παράλληλα με εκείνη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι το οποίο παραβίαζε το νομοθετικό πλαίσιο που προέβλεπε την υποχρεωτική  πλήρη και αποκλειστική  απασχόληση του κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ.

Η απαλλαγή

Με το ίδιο βούλευμα τόσο ο κ. Γεωργίου όσο και δύο ακόμα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, οι Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη, απαλλάχθηκαν από το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που αφορούσε την τεχνητή διόγκωση του χρέους του 2009 με στόχο  να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο.

Παράλληλα, με το ίδιο βούλευμα αποβλήθηκαν από πολιτικώς ενάγοντες ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά που είχαν κάνει καταγγελίες για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των δικαστών σχετικά με το απαλλακτικό μέρος του βουλεύματος που αναιρέθηκε τελικά «κατ’ ουσία στρέφονται - οι καταγγελίες- κατά της ορθότητας των στατιστικών μεθόδων που εφαρμόστηκαν, χωρίς παράλληλη αμφισβήτηση των στατιστικών μεγεθών που έτυχαν επεξεργασίας».

Το γεγονός αυτό, όπως σημειωνόταν, επιβεβαιώνεται και από τις ληφθείσες, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξετάσεως, συμπληρωματικές καταθέσεις του Νίκου Λογοθέτη, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικολάου Στρόμπλου οι οποίοι «δεν αμφισβητούν την αλήθεια καθ’ αυτών των στοιχείων, αλλά τον τρόπο αξιολόγησής και επεξεργασίας τους, βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου».

Έτσι, κατά την απαλλακτική άποψη, προέκυψε ότι «ουδόλως προέκυψε ότι οι αξιολογήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε αναληθή στατιστικά μεγέθη», αλλά και ακόμα και αν ακόμη η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς τη Eurostat θεωρούνταν ως αναληθής και πάλι, δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, γιατί «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού της ΕΛΣΤΑΤ νόμου, η αναγόμενη στις αρμοδιότητες της παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών της χώρας, προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών, οι οποίες ουδόλως δύνανται να θεωρηθούν έννομες συνέπειες».

Σύμφωνα με την ίδια απαλλακτική άποψη εισαγγελέα  και  δικαστών, «η προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνή Μηχανισμό Στήριξης, δεν προϋποθέτει δημοσιονομικό έλλειμμα συγκεκριμένου ύψους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση δεν ήταν καν μεταγενέστερη της ανακοίνωσης του ελλείμματος, αλλά ελήφθη σε προγενέστερο χρόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010, όταν οι επίσημες στατιστικές της χώρας καταδείκνυαν δημοσιονομικό έλλειμμα ανερχόμενο σε ποσοστό 13,6% επί του ΑΕΠ και πριν από τον διορισμό των κατηγορουμένων».

«Η προσφυγή της χώρας στον Διεθνή Μηχανισμό Στήριξης και υπό επαχθείς όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, ουδόλως δύναται να χαρακτηριστεί ως βλάβη του ελληνικού δημοσίου με οικονομικούς όρους, δοθέντος ότι η πραγματικότητα της εθνικής οικονομίας και η κακή δημοσιονομική κατάσταση, ήτοι της απροσφορότητας της να παράγει σύννομες συνέπειες και να προξενήσει βλάβη του Δημοσίου, κατ’ επέκταση και η σαφώς αντιυπηρεσιακή συμπεριφορά του κ. Γεωργίου ουδόλως αξιολογείται ως αντικειμενικά πρόσφορη να επιφέρει αιτιωδώς οποιαδήποτε βλάβη του κράτους ή να προσπορίσει οποιοδήποτε παράνομο όφελος στον ίδιο», υποστήριζε χαρακτηριστικά η απαλλακτική εισαγγελική απόφαση.

Εκείνο που όλοι θα θυμούνται για τα greek statistics ήταν η τουλάχιστον ασυνήθιστη, τριετής και πλέον δικαστική πορεία της επίμαχης υπόθεσης, αφού δύο εισαγγελείς πρότειναν την  αρχειοθέτηση της, δύο δικαστικά συμβούλια και δύο ανακριτές εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες που είχαν ως αποτέλεσμα την παλινδρόμηση της υπόθεσης.

Η αποχώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ

Στις 3 Αυγούστου 2015 ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας η θητεία του Ανδρέα Γεωργίου ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

«Τα πέντε αυτά χρόνια ήταν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, με καθημερινή κούραση και σκληρή δουλειά», είχε δηλώσει κατά τη λήξη της θητείας του ο κ. Γεωργίου. «Το κόστος ήταν τεράστιο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά δεν παρέδωσα τα όπλα», σημείωνε, προσθέτοντας πως «τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και η Ελληνική Στατιστική Αρχή όλα αυτά τα πέντε χρόνια στάθηκαν δίπλα στους Ελληνες και την Ελλάδα, προσφέροντάς τους την ουσιαστική και φιλαλήθη υποστήριξη που πρέπει να παρέχει μια στατιστική υπηρεσία σε μιαν αναπτυγμένη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και όχι παραπλανώντας και υποσκάπτοντάς τους.

«Πραγματικά πίστευα ότι έκανα κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου, την Ελλάδα, που άξιζε τον κόπο, γι’ αυτό και οι τόσο αντίξοες και δύσκολες συνθήκες δεν ήταν αρκετές για να με κάνουν να εγκαταλείψω τον αγώνα», υποστήριξε τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Γεωργίου.

Οι βολές των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ

Την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του Ανδρέα Γεωργίου από την προεδρία της ΕΛΣΤΑΤ μετά από πέντε χρόνια εξέφρασε τον Αύγουστο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της Αρχής.

Μέσω μιας σκληρής ανακοίνωσης τόνιζε πως «ο κ. Γεωργίου μπορεί να απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της τεχνητής διόγκωσης του χρέους του 2009, ωστόσο έχει παραπεμφθεί: α) για παράβαση καθήκοντος λόγω ασυμβίβαστου, β) για μη τακτική σύγκληση του επταμελούς συλλογικού οργάνου της ΕΛΣΤΑΤ (Συμβούλιο) και την εν τέλει κατάλυσή του με τροπολογία του ιδρυτικού Νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία του ως πρόεδρος και να μπορεί να διοικεί χωρίς κανένα έλεγχο και λογοδοσία, μετατρέποντας την ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή σε ενός ανδρός αρχή και γ) τη διαβίβαση των δημοσιονομικών στοιχείων του έτους 2009 στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) προς τη Eurostat χωρίς να τεθούν αυτά υπόψη του Συμβουλίου για έγκριση, παρά το γεγονός ότι όφειλε από το Νόμο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι άσκησε καθόλα συγκεντρωτική διοίκηση, η οποία υπερέβαινε τα όρια του λογικού, φθάνοντας σε καθήλωση και δυσλειτουργία της Υπηρεσίας. Κατά τον Σύλλογο, οι συνέπειες αυτής της διακυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για την ΕΛΣΤΑΤ τόσο σε επίπεδο έργου και αποτελεσμάτων (απίστευτες καθυστερήσεις και μη τήρηση προθεσμιών, επιμήκυνση ωραρίου για τους υπαλλήλους, μη ανάληψη ευθύνης από υπηρεσιακά στελέχη αφού κανείς δεν γνώριζε ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του, δυσκινησία της Υπηρεσίας και μη έγκαιρη ανταπόκριση σε υποχρεώσεις κ.ά.), όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού (αρνητικότητα, αναποφασιστικότητα, διενέξεις, φαβοριτισμός, έλλειψη ενδιαφέροντος κ.ά.).

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Να δικαστεί ο Ανδρέας Γεωργίου ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί, ζήτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Συγκεκριμένα, η κυρία Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, με το οποίο ο κ. Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Επί της ουσίας η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε ο Ανδρέας Γεωργίου να δικαστεί και για κακούργημα.

Υπενθυμίζεται πως η Ξένη Δημητρίου ήταν η εισαγγελέας της Έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο  Παπακωνσταντίνου. Ο δε τελευταίος είχε προτείνει τον Ανδρέα Γεωργίου για τη θέση του πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών