ΝΔ με υπογραφή και εκπλήξεις Μητσοτάκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ με υπογραφή και εκπλήξεις Μητσοτάκη

09:42 | 20/4/16
nd-me-ypografh-kai-ekplhkseis-mhtsotakh

Πανίσχυρος ο νέος γραμματέας, θέση για την οποία προαλείφεται ο έμπιστος του Μητσοτάκη, Λευτέρης Αυγενάκης - Στο περιθώριο ο Τζιτζικώστας, σύννεφα στις σχέσεις Κυριάκου και Άδωνι - Η ΚΕΦΕ επικύρωσε τον κατάλογο των συνέδρων εν μέσω παραίτησης του προέδρου της Φίλιππου Ταυρή

Εκπλήξεις στις «λεπτομέρειές» του, που κάνουν όμως τη διαφορά, επιφύλαξε το προσχέδιο του νέου καταστατικού της ΝΔ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αναμένεται να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος. Πέραν ορισμένων σημαντικών αλλαγών για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, κατοχυρώνονται καταστατικά ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή φαινομένων που ταλάνισαν τη ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν διατάξεις που έρχονται και σε μια ορισμένη αναντιστοιχία με κάποιες από τις θέσεις που είχε υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη γαλάζια προεκλογική περίοδο.

Στις διατάξεις του νέου καταστατικού χάρτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαμορφώθηκε με τη γενική επίβλεψη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, διαφαίνεται η πρόθεση για ένα πιο μικρό και σφιχτό οργανόγραμμα του κόμματος αλλά ταυτόχρονα πιο ευέλικτο και λειτουργικό. Σ’ αυτό το πλαίσιο η προσεκτική ανάγνωση του καταστατικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής –που αναμένεται να είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης που χαίρει της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει ενισχυμένο και ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην κομματική λειτουργία. Ωστόσο η καινοτομία του νέου καταστατικού είναι η θεσμοθέτηση της δυνατότητας αμφισβήτησής του από την Πολιτική Επιτροπή και ο ορισμός θητείας αντίστοιχης με του οργάνου του οποίου προΐσταται.

Ταυτόχρονα στο νέο καταστατικό διασφαλίζεται ρητά ότι στο εξής πρόεδρος της ΝΔ θα είναι μόνο εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, υπό την προϋπόθεση ότι για να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει να διαθέτει μόλις 15 υπογραφές μελών της, ολιγομελούς όμως σε σχέση με το παρελθόν, Πολιτικής Επιτροπής. Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή αποκλείονται στο μέλλον φαινόμενα υποψηφιοτήτων τύπου Τζιτζικώστα όπως στις προηγούμενες εκλογές.

Παράλληλα η εκλογή νέου προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου θα γίνεται με κλειστό κατάλογο μελών που θα επικυρώνεται το αργότερο 15 μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία κάτι που είχε αρνηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ισχύσει στις προηγούμενες εκλογές που αναδείχτηκε πρόεδρος, αν και διαθέτει ένα σοβαρό επιχείρημα γύρω από την (μη) εγκυρότητα του προηγούμενου μητρώου μελών της ΝΔ που είχε φτιαχτεί το 2009.

Κατά τα λοιπά κατοχυρώνονται ανά έτος τακτικά συνέδρια και ανά διετία εκλογή νέας ΠΕ και γραμματέα, πενταετής θητεία για τον πρόεδρο με δυνατότητα παράτασης λόγω πολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονη πρόβλεψη για αμφισβήτησή του από το συνέδριο ή την κοινοβουλευτική ομάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάταξη που δεν επιτρέπει τον τραπεζικό ή άλλο δανεισμό «για την κάλυψη λειτουργικών ή εκλογικών δαπανών».

Οι «άσπονδοι» φίλοι

Το νέο καταστατικό με το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να διασφαλίσει τη ΝΔ από φαινόμενα δυαρχίας αν υπάρξει κενό κομματικής εξουσίας αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία που έχει η βουλευτική ιδιότητα στην εκπροσώπηση του κόμματος. Η σημειολογία αυτού του πνεύματος του νέου καταστατικού έχει ενδιαφέρον και από την άποψη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις αυτή την περίοδο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τον οποίο υπάρχει δυσαρέσκεια για την κινητικότητά του τόσο στις εκλογές τοπικών και νομαρχιακών οργάνων της ΝΔ όσο και στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Μάλιστα αυτό το γεγονός φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμέτωπο με πρώην εσωκομματικούς συμμάχους του καθώς ο κ. Τζιτζικώστας και ο αποχωρήσας τέως γραμματέας Αντρέας Παπαμιμίκος ήταν από τους βασικούς συντελεστές της επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο β’ γύρο των γαλάζιων εκλογών, μαζί φυσικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη για τον οποίο επίσης υπάρχει ενόχληση στην ηγετική ομάδα της Συγγρού.

Ο λόγος για τα «συννεφάκια» στις σχέσεις Μητσοτάκη και Γεωργιάδη είναι η προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη να φτιάξει δικό του μηχανισμό παρεμβαίνοντας ενεργά και στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ αλλά και στις εκλογές των Τοπικών Επιτροπών και των ΝΟΔΕ και καταγράφοντας σημαντικές δυνάμεις σε Πελοπόννησο και Αττική, αλλά και στο χώρο της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκλέξει στελέχη της επιρροής του κατά 30% στη νέα Πολιτική Επιτροπή που δεν έκανε δεκτό ο πρόεδρος της ΝΔ. Ωστόσο και οι δύο πλευρές διαψεύδουν τις σχετικές πληροφορίες.

Εν μέσω παραίτησης Φ. Ταυρή η ΚΕΦΕ ενέκρινε τον κατάλογο των συνέδρων

Στο μεταξύ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ επικύρωσε χτες το βράδυ τα τελικά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο, για την ανάδειξη των προέδρων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, των μελών των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών, των υπευθύνων των Θεματικών Τομέων Δράσης των Νομαρχιακών και των προέδρων των 66 Νομαρχιακών Οργανώσεων, καθώς και των 2.435 αιρετών συνέδρων που θα συμμετέχουν στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο.

Ωστόσο λίγη ώρα νωρίτερα ο Φίλιππος Ταυρής ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΕΦΕ με βαρύτατες καταγγελίες για το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών που προηγήθηκαν, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη και αντικαταστατική» συμμετοχή 803 επιπλέον συνέδρων και τονίζοντας ότι «η ιστορία μου στη ΝΔ δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιηθώ ως άλλοθι συγκεκριμένων αντικαταστατικών και αντιδεοντολογικών ενεργειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ταυρής απέστειλε και επιστολή αρμοδίως επισημαίνοντας ότι είχε γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών και ενστάσεων για παρατυπίες στις εκλογικές διαδικασίες που προηγήθηκαν ωστόσο όπως υποστηρίζει οι οργανωτικές εγκύκλιοι δεν του επέτρεπαν παρά να διαπιστώνει τα προβλήματα χωρίς να μπορεί να παρέμβει για την επίλυσή τους.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών