Σκληρό παζάρι για τα κόκκινα δάνεια | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σκληρό παζάρι για τα κόκκινα δάνεια

23:25 | 20/4/16

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, χωρίς ακόμη να υπάρχει συμφωνία - Ανάποδα γυρίζει η κλεψύδρα του χρόνου -Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Παρασκευής

Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια που ξεκίνησαν το μεσημέρι διεκόπησαν προσωρινά, με στόχο να επανεκκινήσουν αργότερα, σε μια νέα απόπειρα να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο, αλλά σε καμία περίπτωση για συμφωνία. Την απόσταση στο θέμα των κόκκινων δανείων επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ζητώντας την πώληση ενήμερων και μη δανείων, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιστέκεται στις αξιώσεις των θεσμών, διεκδικώντας μια μεταβατική περίοδο, με στόχο να θωρακιστεί η ήδη «ευάλωτη» οικονομία.
Στο 24% αυξάνεται ο ΦΠΑ

Κακά είναι τα μαντάτα που έρχονται ωστόσο από το φορολογικό μέτωπο, αφού, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, Αθήνα και θεσμοί συμφώνησαν στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, από 23% προηγουμένως. Στο 13% διατηρείται ο μεσαίος συντελεστής.
Ωστόσο, το ύψος του αφορολόγητου ορίου εξακολουθεί να διχάζει τις δύο πλευρές, αφού ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί καμία ουσιαστική προσέγγιση.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.091 ευρώ (από 9.500 ευρώ προηγουμένως), ενώ το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιμένει σε ακόμη πιο γενναίο «μαχαίρι» και συγκεκριμένα σε μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τα δύο άκρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ αλλά σταδιακά έως το 2018 και όχι οριζόντια.
Ειδικότερα, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για το 2016 αφορολόγητο όριο στις 9.100 ευρώ, για το 2017 μείωσή του στις 8.640 ευρώ και για το 2018 διαμόρφωσή του στις 8.182 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών