10:27 | 20/4/16
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Μάιο βλέπουν τώρα από την κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να μην μπει σε «περιπέτειες» - Ξεκινάει σήμερα ένα διήμερο «φωτιά» για δημοσιονομικά, φορολογικό και ασφαλιστικό
Με ένα νέο γύρο επαφών με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους επιχειρεί ο πρωθυπουργός να προσπεράσει τα τελευταία μεγάλα εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο χθεσινό τηλεφώνημα στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τη σημασία της έκθεσης της Eurostat που αναμένεται να έχει καλά μηνύματα για την ελληνική οικονομία.
Οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.
Είναι σαφές πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της έκθεσης θα χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» από την ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να μπουν στην άκρη τα σενάρια για εφεδρικά μέτρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έως τώρα, η Eurostat την Πέμπτη θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ. Όλο αυτά τα νέα δεδομένα είναι σύμφωνα με κορυφαία στελέχη στοιχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Eurogroup της Παρασκευής προκειμένου οι εταίροι να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που δεν συζητάει η ελληνική πλευρά είναι η νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων πριν καν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαταβάλλοντας ουσιαστικά πως η συμφωνία που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση θα αποτύχει.
Το Μαξίμου δεν ενοχλείται από το ενδεχόμενο να υπάρχει στη συμφωνία για την αξιολόγηση αναφορά για την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων το 2018 αν δεν έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Μια τέτοια πολιτική δέσμευση, άλλωστε υπάρχει και ως ρήτρα στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Αρκετά στελέχη εκτιμούν πως τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι θεσμοί είναι ουσιαστικά μια «διευθέτηση του ελληνικού θέματος ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη».
Η αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη για «πολιτικό πρόβλημα» με οτιδήποτε πέρα από την συμφωνία του Ιουλίου δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πως το πολιτικό κόστος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πάρα πολύ σοβαρό.
Δεν είναι μόνο οι «53+» που έχουν ήδη δείξει τα «δόντια» τους, αλλά θεωρείται βέβαιο, πως σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεικτικό είναι πως χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μιλώντας «Στο Κόκκινο» επισήμανε ότι «είναι εκβιασμός τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές».
Αυτό που ξορκίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε κάθε περίπτωση είναι τα σενάρια που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο για εκλογές ή δημοψήφισμα. Στο Μαξίμου δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από το γεγονός πως η συζήτηση έρχεται στην επιφάνεια ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας πως το κλίμα που δημιουργείται μόνο καλό δεν κάνει στην διαπραγμάτευση.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηασφαλιστικόκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑφορολογικό νομοσχέδιο
Σχετικά άρθρα