02:50 | 5/4/16
Από το 2010 έχουν κάνει αρκετές ανοησίες είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ΔΝΤ
“Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω” ανέφερε κατλά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας “αν ο κ. Παπασταύρου απουσιάζει από κάποια λίστα”. Τι είπε για την εξεταστική που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση
Tη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου, «και οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό», αλλά και τη βεβαιότητα ότι «το σενάριο του περσινού Ιούλη δεν θα επαναληφθεί», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική στο ΔΝΤ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο τη ΝΔ «η οποία σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης επιλέγει να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου». Επίσης, πρόσθεσε, πιο πολύ εκτεθειμένοι θα βγουν όσοι δεν διστάζουν να βάλουν το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε πριν την ομιλία του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για γενικευμένο κλίμα στήριξης της Ελλάδας.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις θέσεις του Πολ Τόμσεν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι και κρίσιμα και σοβαρά. Και είναι ακριβώς αυτή την κρισιμότητα και σοβαρότητα της κατάστασης που αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πλέον δεν είναι μόνη στην προσπάθεια της να κάνει μια νέα αρχή και να ανοίξει την προοπτική της ανάκαμψης. Να βάλει τέλος στην επιτροπεία».
Αναφερόμενος στην απάντηση της κ. Λαγκάρντ στην δική του επιστολή και ιδιαίτερα στις θέσεις του κ. Τόμσεν περί πιστωτικού γεγονότος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την τακτική αυτή ανοησία. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ», είπε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, πρόσθεσε , την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι, «αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο».
Σχολιάζοντας σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ελληνικό οικονομία και το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες».
Υπενθύμισε επίσης ήταν μόλις το 2013 όταν το ΔΝΤ δια χειρός του ίδιου του διευθυντή του ερευνητικού του τμήματος κυρίου Ολιβιέ Μπλανσάρ ομολόγησε με τον πιο επίσημο τρόπο μια από αυτές τις ανοησίες. Στην έκθεση του τότε εξηγούσε ότι ο πολλαπλασιαστής που το ΔΝΤ χρησιμοποίησε για να προβλέψει την ύφεση που θα προκαλούσαν τα μέτρα του Μνημονίου ήταν λάθος.
Και ήταν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο που κάθε πρόβλεψη που έκανε το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία υποτιμούσε συστηματικά την υφεσιακή δυναμική της λιτότητας.
Και τότε , συνέχισε ο πρωθυπουργός, η κυρία Λαγκαρντ ζητούσε συγγνώμη για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Φαντάζομαι, υπογράμμισε , ότι από τότε το πρόβλημα ξεπεράστηκε καθώς αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία από την κοινωνική καταστροφή που προκλήθηκε, αλλά το κακό είναι ότι αποκτήθηκε στου κασίδη του κεφάλι.
Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις οποίες είπε ότι δεν είναι άμοιρες ευθυνών , ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εντός του ΔΝΤ υπάρχουν και άλλες απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ
Αποδεικνύεται σήμερα με τον πλέον χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο τρόπο, είπε ο κ. Τσίπρας ότι «η τακτική των καθυστερήσεων για να προκληθεί ασφυξία και να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός και capital controls το περσινό καλοκαίρι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ένα ατύχημα. Το αντίθετο αποδείχθηκε. Ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης. Μια τακτική που όταν την καταγγέλλαμε πέρυσι παίρναμε ως απάντηση αντίστοιχου ύφους αποστροφές.
Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν θέλει να κάνει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls την καλώ να καταθέσει την πρόταση της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ή όπου αλλού θέλει. Ενόχους στην Ελλάδα για την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βρει όσο και αν ψάξει» . Και σήμερα , εκτίμησε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν κάποιοι στο ΔΝΤ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία που θέλουν να μας βάλουν να ξαναδούμε το ίδιο έργο. Και έχουν λόγους να το κάνουν». Διότι, συνέχισε τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε δεινή θέση είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα στο παρελθόν. Είναι ευνοϊκότερη και δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να περιλαμβάνει τις ακραίες δεσμεύσεις που απαιτούσε το ΔΝΤ ήδη από την περίοδο της πέμπτης αξιολόγησης του Προγράμματος Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε και εξακολουθεί να απαιτεί
1.την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις,
2.την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την πρόβλεψη για λοκ άουτ,
3.την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών - της πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβανομένης - ,
4.νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα
5.και τέλος επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, την πώληση του ΑΔΜΗΕ και του συνόλου των υποδομών της χώρας.
Όλα αυτά , τόνισε, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τα είχε συμφωνήσει. Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκίνησε η δική μας διαπραγμάτευση. Και παρά τον συντριπτικό συσχετισμό της περσινής χρονιάς κερδίσαμε πολλά. Και είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη που οδηγεί το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον ίδιο τον πυρήνα της Συμφωνίας την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας.
Για τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «περιμένει, αν δεν επιδιώκει, να μην υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτός είναι ο πόθος τους. Μέσα στην μεγάλη τους ανάγκη να παλινορθώσουν το καθεστώς τους φαίνεται να αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες μιας πιθανής αποτυχίας να προχωρήσει η Συμφωνία.
Επίσης υπογράμμισε ότι «έχουν το θράσος οι κύριοι της ΝΔ να απορούν για ποιο λόγο δεν ταυτιζόμαστε με τις δημοσιοποιημένες πλέον θέσεις του κυρίου Τόμσεν». Η θέση όμως αυτή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δεν λέει απλώς ότι πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. Αλλά ότι πρέπει να γίνει με αντάλλαγμα μια γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις που στην πραγματικότητα τινάζουν στον αέρα την συμφωνία του Ιουλίου. Η οποία μάλιστα - και το τονίζω αυτό- περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς να απαιτεί τις ακρότητες που θέλει να επιβάλλει τώρα ο κος Τόμσεν ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Και ρωτώ είπε ο κ. Τσίπρας: τι ακριβώς θέλουν: Να προσχωρήσουμε στην άποψη που λέει κούρεμα του χρέους με κάθε κόστος; Με την κοινωνία διαλυμένη και σκοτωμένη; Αυτή είναι η λύση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας;
Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «θα έχουμε απέναντι μας όσους θέλουν για δικούς τους λόγους να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Όσους δεν διστάζουν να επιτεθούν ευθέως στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης με τα σχέδια και τους τακτικισμούς της. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη μετά το περασμένο καλοκαίρι να έχει γίνει πιο έμπειρη και πιο σοφή. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από τη στάση των ευρωπαίων ηγετών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών».
Panama papers
O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Panama papers για να υπογραμμίσει τις διαρροές εγγράφων σημειώνοντας ότι «δεν είδα βέβαια κανέναν από τη ΝΔ ή από αλλού να χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία ανοησίες». Αντιθέτως πρόσθεσε, πολλά κράτη, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν τα στοιχεία και θα τα αξιοποιήσουν ώστε να αναζητηθούν οι τυχόν φοροφυγάδες, το ξέπλυμα χρήματος αλλά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Η ΝΔ βέβαια, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν βγήκε ακόμα με δήλωση ανησυχίας για την ασφάλεια. Θα είχε βέβαια λόγο να το κάνει αφού για άλλη μια φορά εμπλέκεται το όνομα του κου Παπασταύρου. Και αναρωτιέται κανείς: απουσιάζει από καμιά λίστα φοροφυγάδων ο κος Παπασταύρου; Μένει τώρα ο κος Μητσοτάκης να τον καλύψει για μια ακόμη φορά. Οψόμεθα.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςαξιολόγησηδιαπραγμάτευσηΔΝΤκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑPanama PapersWikiLeaks
Σχετικά άρθρα