Φίλης: Τα θρησκευτικά δεν εξαφανίζονται διότι προστατεύονται από το ιερό πνεύμα του μαθήματος (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Φίλης: Τα θρησκευτικά δεν εξαφανίζονται διότι προστατεύονται από το ιερό πνεύμα του μαθήματος (video)

11:16 | 12/5/16
filhs-ta-thrhkeytika-den-eksafanizontai-dioti-prostateuontai-apo-to-iero-pneuma-toy-mathhmatos

Ο υπουργός παιδείας απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται κυρίως από Ιερείς της εκκλησίας πως σκοπεύει να καταργήσει τα θρησκευτικά - "Δεν θέλουμε να κάνουμε κατηχητικό στα σχολεία" δήλωσε και εξήγησε πως το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό, αλλά αναμορφώνεται

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλά και με αφορμή το θέμα "σημαία" της αντιπολίτευσης που στηλιτεύει την αλλαγή του ΕΑΕΠ ολοήμερου σχολείου, ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης κλήθηκε να απαντήσει στην κόντρα που έχει προκύψει με την εκκλησία για το θέμα των θρησκευτικών, αλλά και τις κατηγορίες εναντίον του, πως επιθυμεί δηλαδή, να εξαφανίσει το μάθημα από τα σχολεία.

"Τα θρηκευτικά δεν εξαφανίζοται, διότι όπως ξέρετε προστατεύονται από το ιερό πνεύμα του μαθήματος. Πώς θα εξαφανιστούν; Μην γίνεστε βλάσημοι τώρα" ανέφερε αστειευόμενος και πρόσθεσε πως το μάθημα αυτό είναι το μόνο "μη βασικό μάθημα, αυτά που λέγαμε παλαιότερα 'δευτερεύοντα μαθήματα' το οποίο είναι από την Γ' Δημοτικού μέχρι τη Γ' Λυκείου" και εξήγησε: "Η γεωγραφία, η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, μια σωρεία μαθημάτων, δεν υπάρχουν σε όλες τις τάξεις. Τα θρησκευτικά υπάρχουν!".

Δεν θέλουμε να κάνουμε κατηχητικό στα σχολεία

Ο υπουργός παιδείας διαβεβαίωσε πως το μάθημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά με άλλο περιεχόμενο. Όπως εξήγησε, υπάρχει σχεδιασμός να αναμορφωθούν όλα τα μαθήματα, μεταξύ των οποίων και τα θρησκευτικά. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου, το οποίο όπως εξήγησε υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, από την περίοδο που υπουργός Παιδείας ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με το οποίο τα θρησκευτικά αναμορφώνονται και αλλάζουν λογική. "Το πιλοτικό προγραμμα αυτό που αφορά όλη την εκπαίδευση για τα θρησκευτικά προφανώς αφίσταται από την ομολιακή αντίληψη. Δεν θέλουμε να κάνουμε κατηχητικό στα σχολεία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι πιο διευρυμένο, αναλύοντας κι άλλες θρησκείες πέραν του Ορθόδοξου δόγματος, διατηρώντας όμως πάντα σαν βάση την επικρατούσα θρησκεία της χώρας.

Το σχολείο είναι κοσμικό, την απόφαση τη λαμβάνει η πολιτεία

"Η εκκλησία θα έχει την άποψή της, αλλά η απόφαση λαμβάνεται από την πολιτεία γιατί στο σχολείο είναι κοσμικό, δεν είναι κατηχητικό" σημείωσε σε ερώτηση για το αν θα ερωτηθεί η κεφαλή της ελληνικής εκκλησίας για τις αλλαγές που προωθούνται στα θρησκευτικά και συμπλήρωσε: "Τις αποφάσεις για το σχολείο τις λαμβάνει η κυβέρνηση, συντεταγμένα η πολιτεία. Τα όσα προτείνουμε τώρα για τα θρησκευτικά δεν είναι μια ιστορία ανατροπής, αλίμονο, είναι μια λογική αναμόρφωση"
Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε σχετικό περιστατικό που αφορούσε σε προκάτοχό του λέγοντας: "Όταν η κα. Γιαννάκου εκλήθη να απαντήσει επί του θέματος, θα συνεχιστούν οι εξομολογήσεις στα σχολεία, απήντησε όχι. Μια πολύ σωστή απόφαση. Και τότε, επί του μακαριστού Χριστοδούλου κάποιοι κάτι ψυθιρήσανε, αλλά η πολιτεία αποφασίζει".

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Φίλης τόνισε πως επιλογή του υπουργείου είναι να παραμείνει το μάθημα υποχρεωτικό, αλλά να αναμορφωθεί. "Αν υπάρχουν αντιδράσεις από ακραίες πλευρές που διαταράσσουν την ηρεμία του σχολείου, τότε είναι άλλη συζήτηση. Το μάθημα θα παραμείνει υποχρεωτικό μάθημα, σεβόμενοι βεβαίως την ελευθερία της συνείδησης των πολιτών. Αν κάποιος πολίτης δεν θέλει, είναι μια άλλη συζήτηση" συμπλήρωσε.

Δεν πρέπει να εισβάλουν εξωσχολικοί παράγοντες στο μάθημα

Παραμένοντας στο θέμα της ιδιότυπης κόντρας του υπουργού με εκπροσώπους της εκκλησίας, οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα που είχε προκύψει με την επίσκεψη ιερέων στα σχολεία, την οποία είχε στηλιτεύσει ο υπουργός. "Το σχολείο θέλουμε να είναι ανοιχτό... βοηθά να υπάρχει πλουραλισμός και διατύπωση απόψεων επί κοινωνικών επίκαιρων θεμάτων, για παράδειγμα για το θέμα των ναρκωτικών, του σεξουαλικού προσανατολίσμού, του καπνίσματος, να υπάρχει μια διατύπωση διαφορετικών απόψεων, σε μια κατεύθυνση βεβαίως πάντοτε" είπε ο κ. Φίλης που παρόλα αυτά συμπλήρωσε:

"Δεν πρέπει να εισβάλουν εξωσχολικοί παράγοντες, είτε είναι με ράσα, είτε χωρίς ράσα, είτε έχουν τα ράσα της εκκλησιαστικής εξουσίας, είτε έχουν τα ράσα της κοσμικής εξουσίας, στο μάθημα και να επιτηρούν τους καθηγητές. Το σχολείο λειτουργεί επί τη βάση ενός προγράμματος, το οποίο οι καθηγητές είναι αρμόδιοι να το εφαρμόσουν. Αλίμονο αν βάλουμε στο κεφάλι τους και επιθεωρητές". Κλείνοντας το θέμα πάντως σημείωσε πως εξωσχολικοί επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται το σχολείο, αλλά πάντα εκτός σοχλικού ωραρίου και με την ευθύνη του συλλόγου των καθηγητών.

Δείτε το βίντεο


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών